Haastava herkkyys

Aada syntyi lähes kaljuna tyttönä. Kesti kauan, ennenkuin neidin hiukset alkoivat kasvamaan. Muistan sen, miten surin sitä. Odotin niin paljon että saan alkaa laittamaan Aadan hiuksia. Piti odottaa kauan, mutta nyt vihdoin ja viimein ollaan päästy siihen pisteeseen, että hiuksiin saa väkerrettyä vaikka mitä. Silti tämä on ollut hidas, sekä raskas tie. Aistiyliherkän päänahka on ihan eri luokkaa. Aada tuntee hiusten harjaamisen paljon voimakkaammin, kuin moni muu. Hän huutaa, karjuu ja kiljuu usein, kun yritän saada takut selväksi. Hän ei pysy paikallaan ja saa helposti paniikkikohtauksen. Myös letin tekeminen vaatii täyttä keskittymistä. Hiusten harjaamista tai kampauksen tekemistä ei voi tehdä jos Aada on väsynyt tai muuten huonolla tuulella. Siitä ei kertakaikkiaan seuraa mitään muuta, kuin huutoa. Minulta hiusten laitto vaatii hermojen hillitsemistä ja Aadalta rauhallisuutta myöskin. Yleensä yritän, että hän katsoisi samaan aikaan lastenohjelmaa, lukisi kirjaa tai kuuntelisi musiikkia. Silloin hiusten laitto onnistuu helpommin.

Aadalla on pitkät hiukset ja niissä on käynnissä kasvatus. Yritän saada etuhiukset saman pituisiksi, kuin takahiuksetkin. Tällä hetkellä Aada antaa laittaa etuhiuksiin letin, ponnarin tai jopa pinnin. Usein hän pitää myös hiuspantaa päässä kotona. Mikä on todella iso juttu, sillä Aada on todella inhonnut sitä, että hiuksissa on jotain ylimääräistä. Sekin liittyy aistiyliherkkyyteen. Aada kulkisi kaikkein mieluiten takkutukalla.

Suurin syy tähän takkukasaan on heijaaminen. Aada tykkää heijata itsensä uneen. Hän siis pyörii sängyssä ja halaa samalla nukkea. Tätä saattaa kestää tuntikin. Sitten neiti nukahtaa. Seuraavana aamuna hiukset ovat tämän näköiset. Aada ei pysty nukkumaan letin kanssa, koska ponnari häiritsee ja hiuksia kiristää. Yritän iltaisin harjata hiukset ennen nukkumaan menoa ja käytän niihin välillä jopa hiusöljyä, mutta silti takkukasa on edessä aamulla.

Olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja hiuksiin ja kokeillut eri tuotteita. Olen käyttänyt Aadan hiuksissa hoitoainetta, mikä on helpottanut vähän. Takkutukkaa selvitellessä käytän hoitosuihketta. Lasten oma muumisuihke on ihan ok tuote, mutta löysin tehokkaamman. Vaikka tuote onkin tarkoitettu aikuisten hiuksille, se toimii Aadan hiuksiin parhaiten tällä hetkellä.

L'Oréal Paris Elvital 100ml Nutri-gloss Luminizer Gloss, hoitosuihke joka antaa todella paljon kiiltoa. Suihkeessa on miellyttävä tuoksu ja se on riittoisaa. Mielestäni pohja on hieman öljymäinen.

Lisäksi meillä on käytössä luonnonharja, joka ei katko hiuksia niin paljoa kuin esim. tangle teezer.
Luonnoharja on tiheä ja selvittää hiukset todella nopeasti ja helposti, yhdistettynä hoitosuihkeeseen.
Olen miettinyt, että löytyisikö jostain luonnollista vaihtoehtoa, hiusten hoitosuihkeeksi.


Onko teillä kokemusta?
Onko sellaista, mitä suosittelisitte?Rakastan tätä, että me ollaan päästy kaikesta huolimatta siihen pisteeseen, että Aada antaa tehdä kampauksia hiuksiinsa. Tämä on vaatinut meiltä paljon kärsivällisyyttä. Lukuisia kertoja on otettu yhteen ja pikku hiljaa on alkanut ymmärtämään, että kaikki tämä johtuu Aadan aistiyliherkkyyden tuomasta arasta päänahasta. Tämä tie ei ole ollut helppo, koska Aada on tarvinnut niin paljon ymmärrystä. Välillä on itsekkin vaikea ymmärtää, että mitä kaikkea aistiyliherkkyyteen kuuluu ja miten siitä kaikesta selviää. Jokainen päivä on opettelua. Kokoajan tunnen Aadan paremmin ja ymmärrän, että miksi hän käyttäytyy tietyllä tavalla. Mutta kyllä, minä todella rakastan sitä, että meillä on tämmöinen yhteinen juttu. Vaikka se on välillä todella haastavaa ja pitää tietää tarkkaan, että milloin on oikea ajankohta selvittää ja laittaa hiukset. Pitää osata lukea Aadaa todella hyvin, että se onnistuu. Sitten kun se onnistuu niin on kyllä voittajafiilis! Rakastan näitä hetkiä, kaikesta huolimatta! Aadan hiukset on todella kauniit. 
Minulla on todella kaunis tyttö <3

- Eve

2 kommenttia

  1. Ymmärrän, että olisi tosi ihanaa puuhastella ”tyttöjen tukkajuttuja” oman tyttären kanssa, mutta kun tuo hiusten koskeminen tosiaan on aistiyliherkälle yhtä tuskaa (kokemuksesta tiedän), niin voisitko ajatella pääseväsi oman toiveesi yli, lapsesi parhaaksi, ja pitää Adan tukan lyhyenä? Silloin tuo takkuongelma olisi huomattavasti pienempi, ja myös lyhyessä tukassa voi pitää kivoja pantoja ja pinnejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä on puhuttu toimintaterapiassa usein ja ollaan päästy tosi paljon eteenpäin, mikä on tosi hyvä! Siellä on saatu paljon positiivista palautetta aiheesta <3 Aada on kokoajan tottunut enemmän ja enemmän hiustenlaittoon ja nykyään pyytääkin, että " äiti laitetaan ponnari". Ja tosiaan näillä konsteilla, mitä tässä kirjoitinkin niin Aadan kanssa sujuu tosi hyvin <3 Olen niin iloinen siitä, että on löytynyt oikeanlaisia konsteja laittaa hiuksia. Pinnit ja pannat on edelleen vaikeita vaikka niitä silloin tällöin suostuukin käyttämään. Ja lyhyttä tukkaa olen miettinyt, mutta ei kuitenkaan. Ja Aadakin tykkää omasta pitkästä tukastaan <3 Ja vaikka tuon tukan leikkaisi niin menee se silti takkuun, kun neiti heijailee yöllä. Lisäksi latvat eivät ole takussa vaan se takkukasa on tuolla takaraivossa, korkealla :D Mutta kiitos ehdotuksestasi sekä kommentistasi, mutta onko sinulla siis aistiyliherkkä lapsi? kun kerroit, että kokemuksesta tiedät :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //