Apuja aistiyliherkkyyteen

Olen puhunut Aadan aistiyliherkkyydestä blogissa ja myös Instagramissa kertonut siitä lisää. Jos et kuitenkaan ole vielä lukenut sitä tekstiä niin tässä tiivistettynä tähän alkuun :)

Mikä aistiyliherkkyys on?

Tiivistettynä: Näköaisti, kuuloaisti ja tuntoaisti voivat olla herkistyneet. Yliherkkyyttä voi esiintyä vain yhden tai useamman aistin kohdalla. Aistiyliherkällä monesti myös useamman aistin antama informaatio on poikkeavaa tai vääristynyttä. Aadalla aistiyliherkkyys näkyy eniten kuulossa ja tuntoaistissa. Myös näköaistissa huomaa herkkyyttä, sillä jo pienikin auringon paiste saa hänet siristämään silmiään ja pyytämään aurinkolaseja. Jos lasit ei ole mukana, seuraa armoton itku. Aistiyliherkkä reagoi myös aistimuksiin voimakkaammin ja esim. pidempikestoisemmin kuin ihminen, jonka aistitiedon käsittely toimii normaalisti. Aistiyliherkällä henkilöllä on usein myös motorisia koordinaatiohäiriöitä. Tämän suorituskyky on usein alhaisempia kuin saman ikäisillä. Toki Aadalla tähän vaikuttaa myös keskosuus sekä turnerinoireyhtymä. Monta asiaa, jotka vaikuttavat.

Monet tarkkasilmäiset ovat varmasti huomanneet, että meillä on kotona käytössä erilaisia tapoja, jotka auttavat Aadaa. Instagramissa on vilahdellut kuvia/ videoita taikahiekasta, helmistä jotka turpoavat vedessä sekä kuulosuojaimista. Nämä kaikki on käytössä medän arjessa. Kaiken lisäksi Aada saa toimintaterapiaa, jossa käytetään myös samanlaisia konsteja, jotka ovat apuna Aadan normaalissa elämässä. Olen ollut todella tyytyväinen toimintaterapiaan. Ilman toimintaterapiaa Aada pelkäisi edelleen yleisiä suihkutiloja, vesipuistoja, isoja massatapahtumia, kiipeämistä, keinumista sekä liukumäkiä. Toimintarepiasta on ollut hyötyä kaikkeen tähän. Nykyään Aada rakastaa kylpemistä, keinumista sekä liukumäkiä. Nämä ei onnistuisi, ilman terapiaa. Neiti on edelleen todella herkkä ja reagoi voimakkaasti muutoksiin. Se tuskin tulee helpottamaan koskaan. Tai no varmasti sitten, kun Aada osaa itse säädellä ja ymmärtää herkkyyttään. 

Apua on kuitenkin saatavilla ja haluan sanoa sinulle aistiyliherkän äidille, että ota esim. neuvolassa puheeksi aistiyliherkkyys. Pyydä toimintaterapiaa! Me ei oltaisi pärjätty näin hyvin, ilman toimintaterapiaa! Olen niin kiitollinen, että tuollaisia terapeutteja on tässä maailmassa. 

Olen kiinnostunut aistiyliherkkyydestä todella paljon ja etsinyt paljon tietoa. Haluan haalia vaan lisää, miten voisin auttaa lastani. Meillä on jo monia keinoja käytössä, mutta uskon, että niitä olisi varmasti vielä enemmänkin. Aistiyliherkkyys, keskosuus sekä turnerinoireyhtymä ovat myös syy Aadan kehityksen viivästymiseen. 4 v neuvolassa neiti onnistui kuitenkin erinomaisesti. Hän suoriutui siitä todella hyvin ja niin mitä 4 vuotiaalta oletetaankin. Olin todella ylpeä tyttärestäni! Oli kuitenkin muutama alue, josta huolestuin todella kovasti. Yksi näistä oli kysymyksiin vastaus sekä piirtäminen. Niihin neiti tarvitsee harjoitusta. Tästä syystä aloin kahlaamaan nettiä lävitse ja löysin Oppi&Ilo:n. Heidin nettisivuilla oli paljon erilaisia kehittäviä pelejä. Otin yhteyttä heihin heti ja sain tietoa lisää. Haluan esitellä tässä postauksessa meidän lempparituotteet ja miten ne on meillä toiminut.

Hissun Kissun puuhakortit (3-4v)

Näistä korteista Aada on tykännyt todella paljon ja kehittynyt myös tehtävien teossa. Korteissa on erilaisia tehtäviä, joissa saa kokeilla pyyhittävän kynän käyttöä. Hienomotoriikan harjoittelua ensimmäisillä kynätehtävillä. Eli näissä korteissa harjoitellaan kynäotetta. Parasta korteissa on se, että ei haittaa vaikka menee väärin, kun viivat on helppo pyyhkiä pois.
Pyyhittävä Ensimmäiset kirjaimet- puuhakirja (4-5v)

Toinen mikä auttaa myös tässä samaisessa asiassa on pyyhittävät ensimmäiset kirjaimet- puuhakirja. Puuhakirjaa Aada on tykännyt myös tehdä, koska puuhakirjan mukana tuli samanlainen kynä, kuin puuhakorteissa. Neiti selvästi tykkää tuosta pois pyyhittävästä kynästä. Tämä kirja tuottaa toki vielä haastetta, koska kirjassa on tarkoitus saada ensikosketus kirjaimiin ja piirtää niitä viivojen perässä. Uskon, että myöhemmässä vaiheessa tästä tulee vielä suositumpi.Minä itse tiedän- kortit (4-6v)

Aada on innostunut myös Minä itse tiedän- korteista. Korteissa harjoitellaan sanastoa, kysymyksen ja vastauksen muodossa. Kysymykseen vastaus löytyy kortin takapuolelta, mikä on helppo lapsen tarkastaa itse. Jos vastaa väärin, on helppo palata takaisin ja miettiä vastausta uudelleen vaikka vastauksen tietääkin jo. Näiden korttien kanssa on syntynyt monta erilaista keskustelua. Toki pakko myöntää, että nämä kortit ovat vielä haastavat Aadalle ja siksi emme ole kovin usein näiden kanssa touhuilleet. Täytyy ottaa nyt oikein asiaksi harjoitella korttien kanssa lisää.Hoksaa- perhepeli

Tästä on ollut muutamaan otteeseen videota Instagramin puolelle ja pelistä on tullut kysymyksiä. Tämä on meidän perheen ehdoton ykkönen! Ja tätä voin kyllä täydellä sydämellä suositella jokaiselle perheelle! Jos kaipaatte yhteistä tekemistä, mikä myös kehittää ja saa etenkin lapsen nauttimaan niin suosittelen tätä todella! Peli on mielenkiintoinen ja sitä pelatessa myös vanhemmat viihtyy. Pelissä on käsitteitä kuten: pitkä, terävä, pehmeä sekä värejä ja lukumääriä. Pelissä on siis periaatteessa 3 eri peliä ja lisäksi vielä pelilauta on käännettävä.
Saimme kokeilla myös kuvakirjaa Tutki Pöpöjä sekä minä itse osaan vastata kortit ( 3-5v). Näitä on kuitenkin sen verran vähän testailtu, että niistä en pysty oikein vielä mitään sanomaan. Aada toki selasi kirjan läpi, mutta ei jaksanut keskittyä sen lukemiseen. Myös korteissa oli sama juttu. Jännä, vaikka Minä itse tiedän- kortit on haastavammat kuin nämä, silti Aada tykkäsi niistä enemmän. Kai se on ihan hyvä juttu?
Instagrammissa käynnistyy tänään arvonta, jossa palkintona on: 
Vapaavalintainen peli, tekemiskorttipakkaus sekä pyyhittävä puuhakirja.
Lisäksi arvonnassa voittaa myös tägätty ystävä!
Myös koodilla: TAABDVSE saat -20% alennusta Oppi&Ilon:n verkkokaupasta.
Nyt kannattaa hyödyntää myös alekoodi!
Alekoodi on voimassa 18.4.2018 saakka! 


* Yhteistyössä mukana: Oppi&Ilo


Voit lukea aikaisemman aistiyliherkkyys tekstin TÄÄLTÄ

- Eve

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //