Raskausmyrkytys?

Tässä raskaudessa ehkä eniten pelottaa raskausmyrkytys. Stressaan sitä todella paljon, etenkin neuvolakäynnillä. Pelkään, että verenpaine on koholla ja virtsasta löytyy valkuaista. Se pelottaa jokaisella neuvolakäynnillä. Huomaan, että stressaan sitä ja verenpaine on neuvolakäynnillä senkin vuoksi korkeampi. Onneksi ensi kerralla voin käydä mittaamassa verenpaineen, ennen neuvolaan menoa. Heillä on aulassa oma verenpainemittari. Silti tuntuu sille, että saatan stressata sitä joka tapauksessa.

Olen joskus kuullut, että jos esikoisesta on raskausmyrkytys niin seuraavasta on myös todennäköistä sairastua raskausmyrkytykseen. Hetki sitten etsin aiheesta tietoa ja riski olikin vain 15% riski sairastua uudestaan raskausmyrkytykseen. Kivi vierähti sydämeltä. Todella toivon, että tässä raskaudessa saisin synnyttää ilman raskausmyrkytystä ja pelkoa siitä, etteikö vauva kasva kohdussa.

Kun asuin Kouvolassa, minulla oli aivan ihana neuvolatäti. Häntä minulla on ikävä. Nytkin minulla on ihana neuvolatäti, mutta hän on uusi tuttavuus. Huomaan, että vertaan häntä kokoajan aikaisempaan neuvolatätiin. Ja se häiritsee. Olen yrittänyt olla vertailematta, mutta se on yllättävän vaikeaa. Täytyisi olla rennompi, minustahan se on kiinni.

Se on minulle myös hyvin outoa, että tässä raskaudessa ja totta kai kun on jo toinen raskaus, neuvolakäyntejä on todella harvoin. Olen nyt rv 17+0 raskaana ja minulla on ollut vasta 2 neuvolakäyntiä. Ensi viikolla tapaan neuvola lääkärin. Ja enää 3 viikkoa niin rakenneultra koittaa. Silti näitä käyntejä on ollut todella harvakseltaan. Se on minusta todella outoa, sillä seuraava neuvola on vasta maaliskuun puolella. Hassua! Pitää yrittää tottua tähän rytmiin. Voihan se olla, että loppu raskaudessa neuvolakäyntejä on useammin. Aada raskaudesta oli käyntejä muutaman viikon välein, se tuntui ihanalle.

Ennen raskautta painoin tasan 50kg ja edellisellä neuvolakäynnillä ( rv 13+5) painoin 55kg. Painoa on siis tullut ihan mukavasti. Kauhulla odotan seuraavaa käyntiä. Painon nousu on minulle edelleen iso asia, vaikka onkin ihanaa, että maha kasvaa ja tietää, että vauva on se ihana syy mahan kasvulle. Silti se välillä stressaa ja tuntuu pahalle. Tuntuu, että minä turpoan kamalaa vauhtia ja paino nousee jatkuvasti. Aadasta tuli 17kg ja en edes halua ajatella, että kuinka paljon enemmän olisi tullut jos Aada olisi syntynyt rv 40 --> Niiden kilojen pois pudottaminen vei vuoden verran aikaa. 
Verenpaine on pysynyt hyvänä 107/76. Vaikka ihan ensimmäisellä neuvolakäynnillä verenpaine olikin vain 102/74, mutta saatoin jännittää tuota tavallista enemmän.

Olen miettinyt, että pitäisikö hommata verenpaine mittari kotiin ja alkaa mittailemaan verenpainetta kotona? Aadan raskaudessa minulla oli verenpainemittari lainassa neuvolasta, koska verenpaineet oli kokoajan koholla ja raskausmyrkytys epäily tuli varhaisessa vaiheessa.

Edellisessä raskaudessa kaduin sitä, että en hommannut äitiyskorttiin kansia/kuorta miksikä sitä nyt haluaa kutsua. Vai onko se kotelo? Tässä raskaudessa löysin ihanan kotelon Raskauskeijun nettisivuilta ja sainkin sellaisen omaksi. Saan arpoa tämmöisen myös teille lukijoille. Eli pidä korvat auki, nimittäin tällä viikolla Instagrammissa käynnistyy arvonta. Arvonnassa voi voittaa tämän ihanan neuvolakorttikotelon sekä suloisen tuttinauhan <3LukLabel neuvolakorttikotelon kannet on tukevat, paksua kartonkia ja päälypinta on painettu. Minä rakastuin tähän marmoriin. Kotelon sisällä on kahdet kartonkitaskut, jossa voi neuvolakortin lisäksi säilöä mm. ajanvarauskortia, Kela-kortia tai muita papereita. Mielestäni tämä sopii myös ihanasti babyshower -lahjaksi! Eli jos etsit lahjaa tulevalle äidille niin tässä vinkki!

Koska emme vielä tiedä tulevan lapsen sukupuolla, valitsimme tuttinauhaksi mustavalkoisen, mikä sopii kummallekkin. Epäilemme kuitenkin, että tuleva baby on tyttö ja siksi pitikin heti kokeilla tuttinauhaan Aadan vanhaa tuttia. Toimii siis hyvin vaaleanpunaisen tutin kanssa ja mielestäni sopii oikein hyvin tyttövauvalle! Raskauskeijun tuttinauha pitää tutin vauvan lähelllä. Tuttinauha estää tutin tippumisen, jolloin tutti monesi likaantuu tai katoaa. Edellisessä raskaudessa en olisi selvinnyt ilman tuttinauhaa. Se olisi monta kertaa pyörinyt pitkin lattioita. Tämä ihana raskauskeijun tuttinauha on valmistettu BPA vapaista elintarvikesilikoni-helmistä ja tuttirenkaasta, joita lapsi voi turvallisesti imeskellä ja pureskella. Tämän vuoksi tuttinauha on myös helppo pitää puhtaana, sen voi pestä esim. saippuavedellä. Tuttinauhassa on myös helppo metalliklipsi kiinnitys, joka ei niin vain mene rikki. Tuttinauhan pituus on 21cm. Psst. Tämä on ihanaa suomalaista käsityötä <3

Jos siis innostuit niin pidä silmät ja korvat auki, viikonloppuna starttaa arvonta instagrammin puolella! :)


*yhteistyössä raskauskeiju.fi


- Eve

2 kommenttia

 1. Kun tulevalla vauvalla on eri isä kuin edellisellä, hänen kohdallaan tämä on "raskausmyrkytystilastollisesti" kuin ensimmäinen raskaus.
  Raskausmyrkytyksestä kannattaa hankkia lisää tietoa, jos se pelottaa. Verenpainemittaron voi ostaa tai lainata kotiinkin, jolloin verenpainetta voi seurata pitkällä aikavälillä esimerkiksi aina aamuisin ennen vuoteesta nousemista.
  Ehkä voit saada myös "pissatikkuja" kotiin?
  Raskausmyrkytyksen diagnoimiseksi tarvitaan toki muitakin tietoja, lähinnä verikokeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, että eri isä vaikuttaa raskausmyrkytykseen :O Olen asiasta ottanut paljon selvää, kun Aadasta tosiaan oli tuo raskausmyrkytys eli tiedän kyllä mitä se tarkoittaa jne. Ja verenpaine mittarin sain Aadan raskaudessa kotiin, niinkuin tekstissä tosiaan mainitsinkin :) Ja olen sitä harkinnut, että ostaisiko sen nyt kotiin! Nuista pissatikuista pitää ottaakin selvää, että saisiko niitä kotiin :) Kiitos!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //