Rakas, sinä olet erityislapsi

Siinä otsikossahan se jo tulikin. Rakas lapseni, sinä olet erityislapsi. Miten ihmeessä kertoa lapselle, hänen erityisyydestä? Tämä on kysymys, minkä rakas appiukkoni kysyi minulta taannoin. Kysymys johon en osannut vastata. Kysymys jonka jälkeen tuli mieleen lisäkysymyksiä.
Millä tavalla kerron?
Milloin kerron?
Milloin on sopiva hetki?
Milloin on liian aikaista?
Milloin on liian myöhäistä?
Voiko sen vain täräyttää lapselle, että hei sä oot erityislapsi?
Kannattaako sitä edes kertoa?
Pitäisikö asia pitää piilossa?

Juttelimme asiasta Teemun kanssa ja päädyimme siihen, että kerromme hänelle asiasta nyt, ennen kuin joku muu ottaa asian puheeksi esim. Päiväkodissa. Olisi kurjaa jos Aada saisi kuulla siitä jostain muualta.

Olemme siis tottakai puhuneet Aadalle siitä, että miksi hän saa kasvuhormonia. Miksi hän saa aamulääkkeen. Olemme puhuneet turnerin oireyhtymästä luontevasti kotona, mutta en ole koskaan selittänyt asiaa Aadalle.

Pyysimme Aadan makkariin. Otin Aadan syliin ja sanoin, että äidillä ja isillä olisi sinulle asiaa. Aloin kertomaan hänen turner tuttavastaan, jolta olimme hetki sitten saaneet videon jossa myös hän pistää samanlaista kasvuhormonia kuin Aada. Kerroin hänelle, että myös hän on perhostyttö. Kerroin, että Aadalta puuttu toinen x kromosomi ja siitä kirjaimen x muodosta tulee perhonen ja siksi häntäkin voi kutsua perhostytöksi. Aada innostui siitä hetkeksi, mutta oli silti ihmeissään. Kerroimme, että hänellä on tällainen ainutlaatuinen etuoikeus olla perhostyttö, koska esim päiväkodissa ei ole muita perhostyttöjä. Juttelimme myös siitä, jos tilaisimme Aadalle perhostyttö paidan. Aada oli tietenkin hyvin hämmentynyt, mutta silti hän jollain tavalla ymmärsi ja vaikutta helpottuneelta.
Vielä ei ole sen aika, että kertoisimme siitä, miten Aada ei voi välttämättä koskaan saada omia lapsia. Itseasiassa en halua kertoa sitä näin Aadalle. Haluan kertoa siitä, kun hän on vanhempi ja painottaa hänelle sitä puolta, että se on haastavaa, mutta ei täysin mahdotonta. Luonnollisesti se on mahdotonta, ellei Aadalla nyt alkaisi murrosikä täysin normaalisti yms. Kaikesta huolimatta minä uskon ihmeisiin ja en voi täysin sanoa sitä, että saako Aada omia lapsia vai ei. Se ei ole minun käsissäni. En tietenkään halua tuottaa lapselleni täyttä pettymystä, mutta en kuitenkaan antaa liikaa turhaa toivoa. Silti haluan pysyä toiveikkaana, kannustavana ja positiivisena tässä asiassa. Lääketiede myös kehittyy kokoajan. Mitä se on 20 v päästä? Niitäkin turnernaisia on, jotka ovat saaneet lapsen, mutta niihin hoitoihin on mennyt aikaa.

Olen helpottunut, että nyt se on tehty. Aada tietää, että hänellä on turnerin syndrooma. Hän tietää olevansa perhostyttö. Hän tietää, että hän tarvitsee kasvuhormonia, koska ei kasva riittävästi ilman sitä. Hän tietää, että häneltä puuttuu täysin toinen x kromosomi. Hän tietää, että on ainutlaatuinen ja tämä on erityispiirre. Hän tietää, että on kaunis juuri tuollaisena. Olen helpottunut ja onnellinen. Olen kiitollinen siitä, miten Aada otti uutisen vastaan.
Uskon, että nyt oli oikea aika!


- Eve

6 kommenttia

 1. Ihana Aada! Spesiaali tyttö. Vaikea aina miettiä miten asiasta puhua sillain ikätasoisesti. Mä ajattelin myös säästää lapsettomuus-puheet myöhemmäksi ja silloinkin painottaa sitä, että vanhemmaksi voi tulla ja perheen saada monella tavalla, ei välttämättä itse synnyttämällä jos se ei ole mahdollista. Mutta onneksi tosiaan moni asia voi muuttua sillävälin kun meidän neidit kasvaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, juuri näin <33 Onneksi moni asia voi muuttua näiden vuosien aikana <3

   Poista
 2. Puhuuko Teemu itsestään isänä Aadalle? Eikö se hämmennä kun Aadalla on myös biologinen isä? Kutsuuko A Teemua isäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aadasta on tämä lähtöisin. Olen tästäkin puhunut blogissa aikaisemmin :) Aada alkoi kutsumaan Teemua isäksi aika varhaisessa vaiheessa. Silloin kutsuimme Teemua Teemuksi. Kuukausien jälkeen Teemukin alkoi vastaamaan Aadan kutsuun ja aloimme kutsumaan häntä iskäksi. Selittäen hänelle tilanteen niin hyvin, kuin se on neljä vuotiaalle mahdollista. Ajatellaan, että kun Aada on niin pieni niin se on hyvin luonnollista. Teemu on hyvin paljon enemmän Aadan elämässä ja kulkee läsnä arjessa. Nimitämme kuitenkin hänen biologistaan isäänsä myös isiksi, mutta Aada itse sanoo meille, että häntä ei saa sanoa isiksi. Teemu tosiaan kulkee tässä arjessa mukana ja meille tulossa yhteinen biologinen lapsi. Mielestämme on luontevaa, että Teemu on tämän perheen isi niin Aadalle kuin tulevalle lapsellekkin.

   Poista
 3. Moikka! Olen seuraillut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti ja ihanaa kuulla vauvauutisia! Onnea!

  Minusta olette tosi kauniisti kertoneet tytölle tämän erityisyydestä ja varmasti on hyvä kertoa lapselle avoimesti ja rehellisesti siitä että hän on erilainen. Ja tietenkään kaikkia yksityiskohtia ei noin pienen kanssa tarvitse käydä läpi. Kuten itsekin sanoit, lääketiede kehittyy eikä voida tietää miten mullistavia asioita esimerkiksi juuri Turnerin syndrooman suhteen tapahtuu!

  Yksi juttu minua jäi kuitenkin mietityttämään: kerroit, että "äidillä ja isillä on asiaa" ja ymmärsin sinun tarkoittavan tällä itseäsi ja Teemua. Tapaako Aada edelleen biologista isäänsä? Puhuuko hän Teemusta isinä? Ymmärrän, että varsinkin kun perheeseen syntyy vauva, jonka äiti ja isi olette sinä ja Teemu, on luontevaa puhua ihmisistä samoilla nimityksillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana kun olet seuraillut vaikka sitten epäsäännöllisen säännöllisesti :D Heh! Ja kiitos onnitteluista :)

   Juuri noin! Kun neiti kasvaa niin asioista voi puhua vielä yksityiskohtaisemmin. Tämä oli tähän hetkeen oikein hyvä :) Ja lääketiede tosiaan kehittyy kokoajan enemmän ja enemmän!

   Aada tapaa biologista isäänsä, mutta heidän suhteesta en halua enkä tule sen enempää blogissa puhumaan. Se aika on jäänyt taakse :)
   Aada puhuu Teemusta isinä. Tuohon aikaisempaan kommenttiin vastasin pidemmin asiasta. Jos Aada kutsuisi Teemua Teemuna niin emme pakottaisi häntä kutsumaan Teemua isiksi, mutta kun asia on Aadasta lähtenyt niin tämä on luonnollista näin. Toki olemme selittäneet hänelle, että on biologinen isi, väheksymättä hänen asemaansa. Mielestäni tämä kuitenkin kertoo hyvin Teemun ja Aadan suhteesta ja siitä miten turvallista hänellä on Teemun kanssa. Kaikki on mennyt niin luontevasti, mutta ilman mitää painostamista yms. Ja onhan se luontevaa kun tulee myös vauva perheeseen <3 :))

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //