Vauvauutiset perheelle

Kuinka kertoa perheelle vauvasta?

Pyysimme Aadan olohuoneen sohvalle ja hän istui syliin. Kerroimme, että äitin masussa kasvaa vauva, joka syntyy kesällä. Aada ei täysin ymmärtänyt asiaa. Seuraavaksi näytin hänelle mahakuvia niiltä ajoilta, kun Aada oli mahassa. Katsoimme myös muita mahakuvia Googlen ihmeellisestä maailmasta. Aada ymmärsi kuvien avulla paremmin, että mitä tulee tapahtumaan. Näytimme hänelle myös kuvia siitä, kun Aada oli vastasyntynyt. Aadalle kerroimme viikon sisään, kun teimme raskaustestin. Aada oli innoissaan ja kertoi heti, että tuleva vauva on tyttö ja vauva tulee hänen kanssa päiväkotiin. Oli todella hellyttävää, että Aada ajatteli heti, että saa vauvasta itselleen kaverin jonka kanssa käydä päiväkodissa. Tuntui sille, että sydän suli. Seuraavana päivänä Aada kertoi heti päiväkodissa uutisista ja saatiin onnitteluita. Se tuntui hassulle, koska oltiin tehty raskaustesti viikon sisään. Samaan aikaan se tuntui tietenkin myös hyvälle. Aadalle kertomista ei siis mietitty paljon sen enempää.


Mites sukulaiset? Isovanhemmat? Tädit ja sedät?


Niin. Tätä kysymystä pähkäiltiinkin muutaman viikon ajan. Itse ajattelin, että olisi ihana yllättää perheet jouluisella lahjapaketilla. Teemu taas oli sitä mieltä, että kerrotaan kaikille heti. Toisaalta olisin itsekin halunnut kertoa heti, mutta jotenkin minua arvelutti. Ehkä siksi, koska tuntuu että tänä päivänä toimitaan niin, että kerrotaan perheenjäsenille vasta ensimmäisen ultran jälkeen tai kun raskaus alkaa näkymään. On paljon pelkoja, että pysyykö vauva matkassa. Ymmärrän tämän ja myös itselläni oli niitä. Alussa enemmän, nyt ei niinkään. Luulen, että niitä olisi enemmän jos emme olisi käyneet varhaisultrassa. Ajatus siitä, että olisimme säästäneet yllätyksen jouluun kiehtoi minua paljon. Näin jo silmissäni lahjapaketin, josta paljastuisi kuva, kenties pienet sukat ja joku runo. Haaveet kuitenkin lyttääntyivät, kun huomasin mahan hurjan kasvuvauhdin. Olihan se pakko alkaa jo rv 6 pohtimaan, että miten ihmeessä kerrotaan perheelle ja missä vaiheessa. Mikä olisi sopiva tapa? Olisiko se perus puhelu paras vaihtoehto? Ei se tuntunut hyvälle. Se tuntui todella tylsälle. Sitten tuli mieleen, että laittaisiko kuvan whatsapp ryhmään. Kuvan jossa vihjailisi vähän. Niin kuin kaveri kertoi, että heidän lähipiirissä olivat tehneet niin, että kuva uunista jossa on pulla. Tästä kukin sai sitten tahollaan päätellä, että mikä oli homman nimi. Hauska idea kyllä, mutta ei meidän tyylinen. Pohdittiin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Mietin sitäkin, että olisiko varhaisultra- kuvat laittanut perheenjäsenille postissa, emme kuitenkaan jaksaneet odottaa. Päätimme tehdä aivan toisella tavalla ja hieman ennen varhaisultraa.


Rinnallani kulkee todella kekseliäs mies. Teemu nimittäin keksi riimin, joka kirjoitettiin korttiin. Kortin kun avaa keskeltä, esiin paljastuu kuva raskaustestistä. Lähetimme kortit joskus rv 6 tienoilla Teemun vanhemmille ja sisaruksille ja tietenkin myös minun perheelleni. Minun isovanhemmille kerroimme puhelimessa. Ystäville kerroimme joko kasvotusten tai puhelimessa.

Miten te olette kertoneet vauvasta
 isovanhemmille, tädeille ja sedille?


- Eve

2 kommenttia

 1. Hauska! :D

  Me ollaan aina kerrottu ihan heti vaan vanhemmillemme ja sisaruksillemme. Sitten on ollut helpompaa silloinkin, kun on tullut keskenmenoja. Kun niskapoimu-ultra on ollut ohi, on raskaudesta saanut puhua muillekin sukulaisille ja ystäville. Joillekin olen sitten lähettänyt kuvan ultrasta.

  Meitä on siunattu positiivisella raskaustestillä neljästi, syliin asti on Isä antanut kaksi aarretta <3

  Onnea teille ihan hirmuisesti!

  VastaaPoista
 2. Me kerrottiin meidän äideille heti seuraavana päivänä positiivisen testin jälkeen. Mun isälle kerrottiin ekan ultran jälkeen, otin kuvasta kopion ja kirjoitin alle että "hei pappa, marraskuussa nähdään"

  Onnea teidän odotukseen ja enkeleitä matkalle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //