Kun elämä pyörii pöntön ympärillä

Vatsaoireet! 

Ne joista olen joskus kirjoittanut ja jotka jatkuvat edelleen. Kyllä. Edelleen. Ja nyt näyttää sille, että pahenee vaan. Me kärsimme niistä molemmat. Minä sekä Aada. On mahdollista, että asuimme Aadan kanssa kahdestaan asunnossa jossa oli hometta. Varmuutta asiaan ei ole. Asuimme Tampereella, asunnossa vuoden verran. Silloin asunnon vessa haisi ummehtuneelle ja oudolle. Muistan kun oma isäni kysyi, että onkohan täällä hometta. Se jäi siihen. Kun muutimme asunnosta pois niin joku vuosi myöhemmin asuntoon tuli remontti, ilmeisesti eteiseen ja sieltä löytyi kosteutta. Jokatapauksessa juuri muutamaa viikkoa aikaisemmin, kun olimme muuttamassa Jyväskylään minulla alkoi vatsaoireet. Oireet on melko samanlaiset kuin chronintaudissa. Jyväskylässä oireet yltyi todella pahaksi. Myös kirkkonummella oireet olivat todella pahat. Tässä nykyisessä asunnossa oireet ovat edelleen päällä, mutta välillä saattaa olla useamman viikon tauko, että mtn oireita ei ole. Silti kokoajan omaa elämää varjostaa pelko, että ne oireet iskee. Usein kun herään yöllä niin pelkään nousta sängystä, koska pelkään, että silloin tulee ensimmäinen röyhtäisy. Röyhtäisy yleensä on ensimmäinen merkki siitä, että tämä yö menee valvoessa ja aamulla 5h vessassa rampaten. Kuitenkin yleisin ensimmäinen oire on normaali röyhtäily ja epävarma olo vatsassa. Vatsa ei ole kipeä, oikeastaan koskaan. Siihen ei satu eikä se ole tällöin vielä sekaisin. Tuntuu siltä, kuin siellä olisi käynnissä prosessi. Se kuulostaa puurokattilalta. Pari päivää sitten meillä oli kummallakin oireita. Ja kyllä lähes aina meillä on täsmälleen samaan aikaan oireet. Sekin on todella outoa. Teemukin on vitsaillut, että toimiiko teidän maha aina samaan aikaan. Ruokavalio tosiaan ei ole täysin samanlainen. Ei, emme syö samoja ruokia joka päivä, mutta toki jos itse syön naudan jauhelihaa niin kyllä Aadakin sitä syö. Tässä vähän esimerkkiä ruokavaliosta:

Aadan ruokavalio: 

Aamu: Täysjyväleipä, päällä margariinia ja kurkkua. Pieni banaanirahka. 2dl luomumaitoa.

Lounas: 2 kalapuikkoa ja tummaa makaronia, 4dl luomumaitoa

Välipala: Pieni mansikkarahka, 2 digestive keksiä ja 2 dl luomumaitoa

Päivällinen: 10% naudanjauhelihaa. Kastike tehty veteen. 1 peruna. 

Iltapala: Puolikas täysjyväleipä, päällä juustoa, pieni banaanirahka ja 2dl luomumaitoa
Minun ruokavalio: 

Aamupala: proteiini smoothie ( proteiinijauhe, kaurahiutale, mansikoita, pellavansiemeniä) 

Lounas: parsakaalia, kukkakaalia, salaattia, ananasta, avokadoa ja maustamatonta kanan rintafileetä sekä 4dl vettä. 

Välipala: skyr rahka + banaani 

Päivällinen: jauhelihaa, samoja kasviksia kuin päivällisellä ja perunaa

Iltapala: 1 kananmunaa, täysjyväleipä, päärynä ja pähkinöitä


Lisäksi itse otan magnesiumin iltaisin sekä myös aloeveramehua juon päivittäin.
Aada syö thyroxin ( kilpirauhasen vajaatoiminta), xylitoli pastillin ja d-vitamiinin jokapäivä.


Ruokavaliosta voisi päätellä, että kyllä maito se on. Muttakun ei ole. Ja itseasiassa me ollaan otettu rahkat ruokavalioon vasta vähän aikaa sitten. Aadakin vasta totuttelee syömään rahkaa. 
Millaiset ne meidän oireet sitten 
on ja miten ne etene? 

Oireet: 

Klo 18 mahasta kuuluu ääntä ja olo on epävarma. 

Klo 20 Alkaa ylävatsassa paine. Turvottaa. Olo ei ole itsevarma. Tunnen oloni lihavaksi.

Klo 00 Alkaa pilaantuneen kananmunan hajuiset röyhtäykset ja ilmavaivat.

Klo 02 Pyörin sängyssä ja heräilen jatkuvasti. Maha on kuin ilmapallo. Pyöreä ja täynnä ilmaa.

Klo 04 Nousen ylös sängystä ja menen vessaan. 

Klo 11 Käyn viimeisen kerran vesiripulilla. Olo on heikko ja väsynyt. 
Yöllä on herätty n. 40min välein. 


Joskus oireet menee niin pahaksi, että oksennan. Joskus nousee myös kuume. Joskus oireet kestävät 24h ja se on pisin aika. Yleensä kuitenkin n. 12h, se on yleisin.Aadalla on täysin siis täsmälleen samanlaiset oireet kuin minulla. Nämä on kestäneet parin vuoden ajan ja mitään ei löydy. Keliakia kokeet on otettu. Aadalta on otettu muutaman kk välein ulostenäytteitä ja verikokeita yleensä n. 7 putkea kerralla. Viimeksi vein oireista näytteen labraan ja siitä emme ole vielä saaneet tulosta. Itsellä on tutkittu vatsalaukku ja paksusuoli tutkitaan maanantaina. Eli tähystykset käynnissä. Näitä on odotettu pari viimisintä vuotta. Toivon, että sielä löytyisi jotain. Toisaalta toivon ja toisaalta en. Mitä jos sieltä löytyy joku sairaus jonka kanssa elän koko elämäni ajan?

Ruokavalioita olemme kokeilleet. Kysy vaan, mitä emme ole kokeilleen? Vaikka mitä on tullut kokeiltua. En edes muista kaikkea.  Viljatonta, vehnätöntä, gluteenitonta, maidotonta, kananmunatonta yms. Kaikkea mahdollista on tullut kokeiltua. Huomaan, että mahaan vellomaan jää paprika, alkoholi, hiilihapolliset juomat ja sianliha. Nämä ei kuitenkaan aiheuta välttämättä oireita vaan huomaan oloni vaan vellovana ja epämielyttävänä siltikään ei iske ripuli tai röyhtäykset. Olo on vaan epämiellyttävä.


Minulla on myös määrätty kaikenmaailman lääkkeitä. Olen kokeillut erilaisia valmisteita, joilla suoli toimisi paremmin. Myös litalgin on ollut käytössä. Joku happo juttu oli myös käytössä. Niin ja ei ole refluksia! Sitä on monet mulle yrittäneet tyrkyttää, mutta kun ei ole. Ja se on täysin poissuljettu vatsalaukun tähystyksessä.Toivon, että jos sinulla on samanlaisia oireita niin ota minuun yhteyttä! 

Kerro miten sinä olet saanut apua! 
Onko sinulla suolisto kärsinyt homeesta? 
Millä tavalla? 
Voiko sitä tutkia jotenkin? 


Rakkaat lukijat, en kaipaa mitään ehdotuksia ruokavalioista, että oletko kokeillut tätä tai sitä. Olen väsynyt ottamaan vinkkejä vastaan. Nyt kaipaan sitä, että saisin joltain konkreettista apua ja vertaistukea. Sitä, että jollain olisi omakohtaista kokemusta. Olen kokeillut aivan liian paljon kaikkea. Ruokavalioita jos jonkinmoista.- Eveliina

11 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Moi! Onko ärtyvän suolen oireyhtymä tutt? Oireet vosivat liittyä myös siihen. Siihen kuuluu mm. Oireettomat ajat ja oireet ilmenee vaihtelevin väliajoin. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

  Foodmap ruokavalioon suosittelen tutustumaan myös!
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Nuo kananmunan röyhtelyt, kuume, oksennus, ja se että se tulee ja menee samalla aikaa sulla ja Aadalla toi heti mieleen että voisiko se olla suolen loinen (intestinal parasite). Suolen loinen voi olla sellainen että se tekee kiertoja, joskus oireet on pahoja ja sitten joskus tulee tauko. Minä ja minun vanhin poika sai kerran yhden moisen suolen loinen. Meillä oli just nuo samat oireet (ne muna röyhtelyt oli tosi ilkeitä), ja ne tuli ja meni pari kuukautta ja sitten hävis aivan itse, mutta on toisen moisia lointa jotka kestää paljon kauemman ja tarvitse lääkettä että ne häviää. Toivon ja rukoilen että löydätte vastauksen!

  VastaaPoista
 5. Mulla ollut lapsuudesta saakka tosi pahat vatsaoireet, ummetusta, ripulia, vatsakipua ja älyttömiä ilmavaivoja.
  Tarkkaa syytä niille ei ole koskaan löytynyt ja olen myös itse väsynyt niitä etsimään, hyväksyin vaivani ja elän sen kanssa
  Olen aina ollut laktoosi-intolerantikko ja viimeiset viisi vuotta olen myös noudattanut ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota vilja-allergian vuoksi. Oloni on edelleen viikoittain turvonnut, kärsin iltaisin ilmavaivoista ja vesiripulista aina aika-ajoin. Lihan, maissin, papujen ja herneiden olen huomannut vaikuttavan suuresti vatsaoireisiin, joten vältän niitä, myös maitotuotteet olen pyrkinyt vaihtamaan maidottomiin vaihtoehtoihin. Söin sun-vic nimistä valmistetta noin kuukauden verran ja se auttoi todella paljon. En kuitenkaan halunnut olla tästä valmisteesta riippuvainen ja lopettaessani sain usean viikon kestäneen ummetuksen, jonka lievitykseen tarvitsin lääkkeitä ja peräruiskeita. Joten jos siitä saisit itse apua, suosittelen tuotteen käytön jatkamista. Omaan muistamattomaan mieleeni ei vaan sovi moiset valmisteet. Mitään kikka kolmosta mulla ei siis ole, muuta kuin sitten kun löydät itsellesi sopivan ruokavalion, niin siinä pysyminen on ehdotonta, ruokavalio kun usein on se ainoa ratkaisu. Älä sure asiaa liikaa vaan yritä sopeutua, äläkä missään nimessä stressaa asiasta. Itse en muunmuassa voi syödä mitään muiden valmistamaa ruokaa, koska vatsani reagoi samantien. Ruokavaliorajoitteitakaan ei kannata ottaa ’’välttelydiettinä’’ vaan kokoa lista lemppari ruoka-aineista, joista ei tule oireita ja ajattele, että syöt aina lempiruokaasi! Elämä on ihan kivaa näinkin, stressi ja jatkuva syyn etsiminen on vain turhauttavaa!

  VastaaPoista
 6. Täällä hep! Vatsaoireet alkoi joskus 17 vuotiaana, allergiatesteissä ei mitään, täyhystyksessä ei mitään. Syön visibliniä 2 annosta aamuisin tyhjään vastaan ja se auttaa paljon! Gluteenin jätin pois ja suurimmaksi osaksi oireet helpottivat paljon. Edellee kuitenkin oireita tulee mitem sattuu ja mistä sattuu, myös gluteenittomista viljoista. Laktoosi, tärkkelykset, hiilarit...you name it! Joskus kun vatsa on sillä tuulella, voin syödä tavallisia maitotuotteita. Joskus pienikin annos laktoosia aiheuttaa oireita. Nyt varsinkin raskaus on sekottanu koko ruuansulatuksen taas! Ennen raskautta söin tosi kasvis & liha painotteisesti sekä rahkaa, munia eli jätin hiilarit korkeintaan yhteen perunaan aterialla ja vatsa voi tosi hyvin! :) synnytykswn alotan taas smaan ja toivon auttavan, tuossa ruokavaliossa oli vaan liian vähön hiilareita että energia riitti raskausaikana :/ :) myös pienet annokset ja 3h ruokarytmi on oman vatsan osalta ihan elinehto!

  VastaaPoista
 7. Niin ja se piti lisätä että mulla meni vuosia löytää toi gluteenin sopimattomuus koska pahimmat oireet tulee vasta päivän-parin päästä syömisestä! Hankalia nää vatsaoireet, tsemppiä ja toivottavasti apu löytyy❤

  VastaaPoista
 8. Moi, seuraan kans tätä kommenttiboksia, jospa löytyisi lisää vertaistukea! Mulla todettu tähystyksessä 2015 ärtyvän suolen oireyhtymä ja annettu hoito-ohjeeksi fodmap-ruokavalio, joka ei vieläkään ole tehonnut kaikista ruokavaliokokeiluista huolimatta. Ärsyttävää, kun elämä tosiaan pyörii sen pöntön ympärillä.. Välillä maha on niin pinkeä ja ummettaa, välillä taas tulee solkenaan vesiripulia. Ihan älytöntä. Ajatuskin on kamala, kun kaikki vitamiinit ym. ei pysy sisällä tällä tavalla... Sen huomaa siitä, että on usein väsynyt ja hiuksetkin tuntuu olevan ohuemmat kuin ennen. Oi voi, kerrothan lisää sun tähystystuloksista, että löytyikö mitään! Itse olen rampannut jo niin paljon lääkärissä, että en tiedä, kuinka herkkä vatsa ihmisellä muka oikeasti voi olla....... Tsemppiä sulle! :)

  VastaaPoista
 9. Kannattaa googlettaa (tai kysyä lääkäriltä) IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymän mahdollisuutta :)

  VastaaPoista
 10. Mulla mahaoireet olleet noin 4vuotta mutta mitään ei löydy. Ei oo samoja ihan ja oireet saattavat vaihdella päivittäin ilmavaivoja,vihlontaa, kouristusta, turvotusta, ummetusta jne. Kans toi fodmap ruokavalio pitäis olla käytössä mutta vähän vaikea noudattaa vielä. Laktoositon oon mutta siitä huolimatta kipua joten ei johdu maidosta, toki se pahentaa enemmän.
  Tsemppiä sulle!! Koeta ajatella aluksi että oireet tulee jos tulee ja sit ollaan kotona, etukäteen jännittäminen pahentaa ja saattaa aiheuttaa sillä sulle jo lisää oireita. Ainakin näin huomaan itsellä! :s ^ tota vi-siblin kuitua oon kans saanut mutta en oo pariin vuoteen muistanut, pitää tsempata itsekkin tän kanssa.

  VastaaPoista
 11. Voisikohan kyseessä olla IBS (ärtyneen suolen oireyhtymä) tai olisikohan homeitiöt voineet vaikuttaa suoliston bakteerikantaan? Minulla taas on klassinen stressivatsa, joten osa vatsaoireistasi ovat valitettavan tuttuja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //