Raastava riitely

Hyvin usein havahdun siihen, että saan olla terveessä parisuhteessa. Olen äärimmäisen kiitollinen, että rinnalla on kumppani, joka haluaa puhua ja selvittää asiat. Olen kiitollinen siitä, että Teemu ei ole tuppisuu ja hän osaa puhua myös tunteistaan. Yleensä ajatellaan, että miehet eivät osaa tuoda tunteitaan esille, mutta ainakin tuo yksilö osaa pukea tunteensa sanoiksi. Minulle on tärkeää, että puhumme tunteista. Minulle on tärkeää syvälliset keskustelut. Puhummekin usein Teemun kanssa siitä, että meillä todellakin on terve parisuhde. Mutta, miten sitä terveyttä sitten kuvailisi.
Ensimmäisenä mieleeni nousee tilan antaminen. Olemme kumpikin olleet sinkkuina muutaman vuoden, ennen tätä suhdetta. Kumpikin on tottunut siihen, että saa omaa aikaa, tilaa. Me näemme monta kertaa viikossa ja vietämme myös öitä yhdessä. Vaikka vietämmekin paljon aikaa yhdessä niin emme kuitenkaan ole 24/7 yhdessä. Saatamme olla toisistamme erossa joskus kolmekin päivää. Eikä sille erossa ololle ole mitään erityistä syytä. Mielestämme on hyvä olla myös erossa toisesta ilman, että tarvitsee miettiä;

" Rakastaakohan se mua enää?". 

Joskus saattaa olla päiviä kun olemme erossa toisistamme, emmekä laita koko päivän aikana viestiä. Illalla juuri ennen nukahtamista saattaa tulla puhelu tai viesti;

" Hyvää yötä, rakastan sinua ". 

Silloin kun näemme, saatamme antaa toisillemme omaa aikaa. Muistan tilanteen, kun olimme Teemulla ja Aada meni hoitoon. Teemu kysyi kauniisti, että haittaisiko minua jos hän kävisi salilla? Sanoin hänelle, että mene vaan ja heitin ilmaan, että voisin mennä samalla itsekin lenkille. Oikeasti minua ei haitannut yhtään vaan olin todella innoissani ajatuksesta, että saisin hetken omaa aikaa. Ihmettelin, miten Teemun ehdotus ei haitannut yhtään vaan päin vastoin ilahdutti mieltäni.


"Jes, saan myös hetken aikaa itselleni". 

Kumpikin sai pari tuntia omaa aikaa ja sen jälkeen menimme yhdessä syömään. Joskus sitä on niin kiinni toisessa, että on vaikea antaa tilaa ja aikaa. Mielestäni parisuhteessa on tärkeää antaa tilaa. Toista ei saisi ahdistaa ja vangita kotiin. Yleensä me naiset osaamme mäkättää ja usein syylistämmekin miehiä jos he haluavatkin viettää aikaa itsekseen. Eikö se kuitenkin ole ihan tervettä? Välillä hetki omaa aikaa? Se tekee itsellekin hyvää, olla hetki toisesta erossa. Minä rakastan tätä puolta meidän suhteessa. Me osaamme antaa toisillemme tilaa. Mielestäni olemme ymmärtäneet hyvin sen, että toista todella rakastaa niin paljon, että haluaa myös olla välillä hetken erossa. Se on rakkautta, että osaa ottaa ja antaa tilaa! 


Toisena mieleeni nousee riitely. Kyllä, olemme seurustelleet 3kk ja me riidellään jo. Toki riidat eivät ole olleet kovin isoja, mutta niitä on. Väärinymmärryksiä meillä on kaikista eniten ja se on ehkä suurin asia, jossa tulee nahisteltua, koska nooh opettelemme vielä tuntemaan toisiamme.
Riitatilanteet ovat kuitenkin sujuneet mallikkaasti. Mielestäni sellainen riitely on raastavaa, jossa päämääräksi tulee ainoastaan voittaminen. Pitäisi muistaa, että riidellään yhdessä asiaa vastaan, eikä toisia vastaan. Jos riitely ei ole ratkaisukeskeistä tai ei pysy totuudessa, se on todella rikkovaa. Mielestäni voittamisesta ei saisi koskaan tulla tavoite.

Meidän suhteessa myös tunteet ovat sallittuja ja ne saa näyttää. Mielestäni on tärkeää purkaa tunteet riitatilanteessa ulos. Olisi kamalaa jos työntäisimme tunteet maton alle piiloo, emmekä käsittelisi niitä. Purkaus on luonnollista ja se pitää saada päästää ulos. Ihan niinkuin pieni lapsikin. Jos häntä kiukuttaa niin hän saa näyttää kiukkunsa. Miksi tämä pitäisi lopettaa parisuhteessa, aikuisena? Silloin kun tulee purkaus ja on saanut sanottua kaiken, mitä haluaa sanoa, voidaan alkaa keskustelemaan. Mistä tässä olikaan kyse? Miten pääsemme eroon tästä riidasta? Miltä minusta tuntui, entä sinusta?
Mielestäni riidan jälkeen on myös todella tärkeää sopia, pyytää ja antaa anteeksi. Olen myös sitä mieltä, että ei ole hyvä mennä nukkumaan riidoissa. Ainakin itse menetän yöunet ja tätä toivon meidän suhteelta, että sopisimme aina ennen nukkumaan menoa. Joskus se voi olla vaikeaa emmekä välttämättä tässä täysin tule onnistumaan, mutta sitä minä toivon.

Kerran nahistelimme jotain ja kysyin hetken päästä Teemulta, että haluaako hän olla hetken yksin. Hän vastasi kyllä. Tämä oli minulle ihan ok ja noh, minä sitä kysyinkin. Halusin antaa hänelle tilaa miettiä ja rauhoittua. Sen jälkeen keskustelimme, pyysimme ja annoimme anteeksi. Kolmanneksi mieleeni tulee erilaisuus. Me olemme erilaisia ja me saamme olla erilaisia. Meidän ei tarvitse olla samanlaista. Meidän ei tarvitse tehdä asioita samalla tavalla, eikä toisen tarvitse muuttua millään tavalla samanlaiseksi kuin toinen. Sellaisen vaatiminen ei ole hyvä. Minä hyväksyn Teemun juuri tuollaisena. Hän saa olla se mikä on, eikä hänen tarvitse muuttua minun kaltaisekseni. Mielestäni se on rikkautta, että kaksi erilaista ihmistä on löytänyt toisensa. Meidän parisuhde on hyvä, avoin ja tunteikas. Me rakastamme toisiamme ja sillä sekä tahtomisella on suurin merkitys. Me haluamme olla toistemme kanssa ja nähdä vaivaa tämän parisuhteen eteen! Minä haluan riidellä rakentavasti ja niin, että riitatilanteet eivät vie meitä kauemmaksi toisistamme vaan päinvastoin lähentää meitä. 


* Kuvat: nasukelo / Tampere, tulitikku tehdas

- Eve

5 kommenttia

 1. Kun pariskunta on sitoutunut toisiinsa ja pyrkii ratkomaan ristiriitatilanteet, niin iän myötä riidat kyllä tasoittuvat. Mutta ei mikään asia itsestään muutu, ellei sitä tietoisesti pyritä korjaamaan. Vanhoillakin pariskunnilla voi olla sellaisia riidanaiheita, jotka ovat seuranneet heitä koko parisuhdehistorian ajan. Eikä riitelyä pidä lopettaa. Siinä täytyisi vain opetella rakentavammaksi.– Huono riitely on sellaista, että siitä tulee kaikille osapuolille rikkinäinen olo, ja se jää kummittelemaan mieliin pitkäksi aikaa. Tavallinen, arkinen riitely on huomattavasti tasaisempaa ja helpompaa.

  Jos pariskuntia opetettaisiin riitelemään, monet hyvät liitot eivät päättyisi eroon. Hyvä riitely pitää ilman puhtaana.
  Kun ihmiset tuovat omia tarpeitaan, ajatuksiaan ja tunteitaan yhteiselle areenalle, ei pääse kertymään patoumia, joita tulee, jos yrittää vain niellä kaiken kiukun ja omat tarpeensa.Jokainen aikuinen ihminen on vastuussa omista tarpeistaan ja niiden tyydyttymisestä jollakin tavalla. Ei voi ajatella, että toinen on ennustaja tai selvänäkijä, joka aina ymmärtää ja huolehtii.Jos on taipuvainen mököttämään ja vetäisee vaikka kolmen päivän mykkäkoulun, niin siinä haaskaantuu hyvää elämää hukkaan. Toisaalta temperamenttiset ja raivoisat purkaukset saattavat pelästyttää kumppanin.
  Toki jos tavallisella aikuisella ihmisellä aina riidan aikana kuohuu yli, kannattaa kääntyä peilin puoleen ja miettiä, pitäisikö asiaa tutkia jonkun ulkopuolisen kanssa. Miksi riitelee aina niin ankarasti tai näkyvästi, miksi suuttuu aina samoista asioista? Kun löytää jonkinlaisen itseymmärryksen, on ehkä valmis miettimään, miten omasta riitelystä voisi tehdä rakentavampaa. Kun on saanut kuulla toisesta herkkiä ja intiimejä asioita ja käyttää niitä riidan aseena, niin se on todella loukkaavaa. Siinä myös pettää toisen. Kyllähän ihmiset paljon suuttuessaan tällaista tekevät, mutta se ei saisi olla toistuvaa.– Erolla uhkailu riidan aikana ei myöskään ole reilua. Jos joku joutuu sellaista tekemään, niin takana on luultavasti jokin oma pelko, jonka aiheuttaja olisi syytä selvittää. Anteeksianto tekee hyvää
  Jotkut parit väittävät, etteivät koskaan riitele. Kai se on mahdollista, mutta en pidä sitä mitenkään tavoiteltavana asiana. Siihen saattaa liittyä juuri se, että tukahdutetaan ja kielletään jotakin. Miksi riitelyä pitää välttää? Sehän voi olla ihan hyvä asia, pitää vain harjoitella. Lasten kannalta on äärettömän tärkeää, että he näkevät, kuinka vanhemmat riitelevät ja vanhemmat sopivat. Riita ei ole maailmanloppu, vaan senkin jälkeen elämä jatkuu, rakkaus kantaa ja hyvä voittaa.

  VastaaPoista

 2. Puhumisen tärkeys. "Tiedämme toisen ajatuksista ja tunteista vain, jos hän kertoo niistä - KAIKKI muu on luuloa, toivetta tai pelkoa"

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus! Vaikutatte tosi söpöltä ja sopivalta parilta. Tsemppiä jatkoon. :)

  T: Kiti
  www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/oodi-arravialle

  VastaaPoista
 4. Junaradalta pois leikkimästä! Oli raiteet käytössä tai ei, esimerkki nuoremmille on tosi huono.
  Muutenhan nuo ovat oikein kauniita kuvia hienossa ympäristössä!

  VastaaPoista
 5. Sinulle on blogissani tunnustus ^_^

  https://elinalappalainen.blogspot.fi/2016/11/blogitunnustus-ja-talven-ensimmainen.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //