Ron Mueckin näyttely

Kävimme lokakuun alussa Tampereella, perheeni luona. Samalla reissulla kävimme siskoni sekä Teemun kanssa hämmästelemässä Ron Mueckin kädenjälkeä.

Olin lukenut näyttelystä lehdistä jo aikaa sitten, mutta olin unohtanut sen täysin. Vanhempani olivat käyneet viikko aikaisemmin samassa näyttelyssä ja siitä idea sitten lähti. Ehdimme vierailemaan näyttelyssä, onneksi ennen kuin näyttely päättyi. Näyttelyn ajanjakso oli 3.6 -16.10 välisenä aikana, Sara Hildenin taidemuseossa, Tampereella.

"Ron Mueck syntyi vuonna 1958 Melbournessa, Australiassa. Hän oppi kädentaidot saksalaissyntyisiltä vanhemmiltaan, jotka olivat molemmat nukentekijöitä. Ennen taiteilijanuraansa Mueck toimi nukentekijänä sekä valmisti fotorealistisia hahmoja filmi- ja mainosteollisuuden käyttöön. Taiteellisessa työssään hän hyödyntää näitä taitoja. Hänellä ei ole muodollista taidekoulutusta.

Mueck tunnetaan teknisesti taitavana kuvanveistäjänä, jonka teokset saavat katsojissa aikaan välittömän tunnereaktion. Hän hyödyntää kuvanveiston perinteisiä ilmaisukeinoja ja kuvaa hahmonsa hätkähdyttävän realistisesti, mutta aina luonnollisesta koosta poikkeavassa mittakaavassa: joko monumentaalisen suurina tai pienoisveistoksina. Tämän lisäksi hänellä on kyky sisällyttää kohteisiinsa inhimillisten kokemusten liikuttavuus, minkä johdosta katsojat viipyvät teosten äärellä pidempään. Ilmeet, eleet ja asennot välittävät tunnetiloja, joihin katsoja voi samastua.

Mueckin aiheet ovat kaikessa universaalisuudessaan hyvin yksityisiä: ihmisen ajatukset ja tunteet, joita ei lausuta ääneen. Aiheet hän poimii joko mielikuvituksestaan tai ohikiitävistä havainnoistaan.

Mueckin kokonaistuotanto käsittää vain noin neljäkymmentä teosta. Sara Hildénin taidemuseossa nähdään kymmenen veistosta vuosilta 1997–2013, joiden lisäksi esille tulee taiteilijan työskentelystä kertova valokuvasarja sekä Gautier Deblonden elokuva Still Life: Ron Mueck at Work. Näyttely jatkaa museon kansainvälisten taiteilijoiden ja erityisesti nykykuvanveistäjien esittelyä."

Lähde: tampere.fi/

Teokset olivat käsittämättömän kauniita. Oli todella ihmeellistä nähdä todella aidon näköisiä teoksia.Yksityiskohdat olivat käsittämättömiä. Ihokarvat, rypyt, kynnet ja karvat! Mielettömän kaunista jälkeä! Kaikki näytti todella aidolle. Niiden koko kuitenkin hämäsi todella paljon. Teoksiin ei saanut koskea, mutta näyttelyssä oli erikseen pienempi teos johon sai koskea. Tunnustella mille iho tuntui sekä parta. Iho oli silikoonia ja parta todella vahvan/ kovan tuntuista.

Mielestäni parhain teos oli vasta syntynyt vauva. Pidin vauvasta erityisen paljon ehkä hänen viattomuutensa vuoksi. Muut teokset olivat mielestäni melko masentuneita. Teokset kuvasivat hyvin tunnetiloja ja masennus oli suurin tunne, mikä teoksista välittyi.Kokemus oli kokemuksen arvoinen. Liput eivät maksaneet kuin 10e/kpl. Olen iloinen siitä, että myös Teemua kiinnosti nähdä tämä näyttely. Eihän sitä tiedä vaikka alkaisimme useamminkin käymään taidenäyttelyissä, hehe! Joka tapauksessa suosittelen näyttelyä jokaiselle! Harmi vaan, että näyttely on jo ehtinyt päättyä Tampereella, mutta jos ei Suomessa pääse niin onhan muitakin maita ;)

-Eve

1 kommentti

  1. Sinä hymyilet niin kauniisti ja mies on kuin kivikasvo.Hänestä ei välity onnellisuus! Mitä lie pohtii....

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //