Kun päätin luottaa

Nyt suhteessa sitä huomaa miten vanhat haavat on alkaneet pompsahtelemaan pintaan. Mielestäni juuri nyt on tärkeää käsitellä haavoja ja puhua niistä yhdessä kumppanin kanssa. Jos en puhuisi Teemun kanssa niin hän ei välttämättä ymmärtäisi minua. Mielestäni on tärkeää keskustella kumppanin kanssa siitä miksi käyttäydyn tietyssä tilanteessa näin ja toisessa taas näin. Käyttäytyminen juontaa juurensa edellisistä suhteista sekä lapsuudesta. Mitä kaikkea edellisissä suhteissa on ollut ja miten se vaikuttaa minuun tänä päivänä?

Jotkut valitsevat sen polun, että edellisen suhteen asioihin ei enään palata kun uusi suhde alkaa. Ymmärrän sen, mutta mielestäni siinä tekee hallaa uudelle parisuhteelle. Vanhasta kumppanista ei tarvitse puhua, mutta edellisestä suhteesta olisi kuitenkin hyvä puhua. Miksi? Että uusi kumppani voisi ymmärtää ja voisi itse parantua vanhoista haavoista. Tiedän, että se on vaikeaa. On vaikeaa avautua, mutta jos toinen oikeasti rakastaa niin hän kestää kuunnella kun avaudut edellisestä suhteesta/ suhteista ja kerrot miten se on vaikuttanut sinuun. Jokainen suhde vaikuttaa meihin. Haluttiin me sitä tai ei. Edellisillä kumppaneilla on meihin vaikutusta ja myös lapsuudella on merkittävä vaikutus elämäämme. Puolisosta tulee äärimmäisen rakas ja hän on ainoa jonka päästää niin lähelle mihin ei kukaan muu pääse. Puoliso jos joku näkee myös ne puolet mitä kukaan muu ei näe. Teemu tulee näkemään ja näkee jo nyt minun rikkinäisyyteni. Hän näkee sen, mitä kukaan muu ei näe. Aluksi minun oli vaikea päästää Teemua niin lähellä. Pelkäsin näyttää heikkouteni hänelle.
Mielessäni pyöri paljon kysymyksiä. Mitä jos hän ei kestä kuunnella kun puhun menneitä? Mitä jos hän ajattelee, että kaipaan menneisyyteen? Mitä jos hän ymmärtää minut väärin? Mitä jos hän ei ymmärrä ollenkaan? Mitä jos häntä ei kiinnosta? Mitä jos saan meidän välille riitaa, kun avaudun kipeistä asioista? Mitä jos hän tuomitseekin minut? Mitä jos tulee asia jota hän ei kestäisi?

Minulla on ollut paljon opettelemista siinä, että en jäisi kysymysteni varjoon. Kaikista kysymyksistä huolimatta tein päätöksen, että luotan. Sen päättäminen oli vaikeaa. Minun on vaikea luottaa ja se ei johdu Teemusta eikä hänen toiminnastaan millään tavalla. Hänen toimintansa ei ole sellaista, että minun tarvitsisi häntä epäillä. Se miksi en uskalla luottaa johtuu pelosta joutua hylätyksi. Minut on hylätty niin monta kertaa. On vaikeaa luottaa, että toinen ei vaan lähde viereltäni mihinkään. Tiedän, että tämä mies rakastaa ja haluaa olla vierellämme. Tiedän sen, mutta se on silti minun haavani ja minun ongelmani. Minä yritän luottaa ja minä todella yritän sulkea sen ajatuksen pois mielestäni, että hän ei hylkää meitä. Olen päättänyt luottaa tähän mieheen.

Päättäminen oli kuitenkin työlästä. Ensimmäiseksi päätin ottaa riskin. Se riski on kannattanut. Teemu ei ole koskaan syyttänyt minua eikä kieltänyt minua puhumasta vaan hän on kuunnellut. Jos olen itkenyt kipeitä asioita hänelle, hän on halannut ja lohduttanut. Ei niiden asioiden kertominen ole ollut mieluista. Ei ole helppoa avautua rakkaimmalle sellaisista asioista joita kukaan muu ei tiedä. Ei ole helppoa näyttää omaa rikkinäisyyttä.Ei ole helppoa puhua kipeistä asioista, jotka on yrittänyt pois sulkea mielestä. Ei ole helppoa kohdata uudelleen sitä ikävää tunnetta, mikä nousee vuosien takaa pintaan. Automaattisesti sitä miettii, että millaisena ihmisenä Teemu minut nyt näkee, kun hän näkee jo tämänkin puolen minusta. Olenko minä edelleen yhtä kiinnostava ja rakas? Mitä jos tulee sellainen asia, mitä hän ei vaan pysty nielemään.
On ollut todella haastavaa luottaa, että toinen ei syytä sormella, kun avaudun kipeistä asioista. Pitäisi aina muistaa, että hän on aivan eri ihminen ja aivan erilainen, kuin edelliset kumppanit. Tämä pitäisi takoa kallooni, että muistaisin sen joka päivä. Avautuminen on kuitenkin kannattanut. Se on tehnyt meidän parisuhteelle hyvää. On ollut mahtavaa purkaa omaa sisäistä tuskaa ulos ja nähdä toisen ymmärrys. On ollut mahtavaa huomata, että minua ei tuomita. Hänelle uskallan olla täysin se joka minä olen. Nyt tiedän, että hän ei tuomitse. Tiedän, että hän ei tallo minua. Varmasti minussa on lukuisia piirteitä jotka ärsyttävät. En minä ole täydellinen eikä ole Teemukaan.

- Eve

1 kommentti

  1. Avoin ja rehellinen suhde kannattaa aina. Näin opitte tuntemaan toisenne ja samalla itsenne ja voitte pikku hiljaa suhteen edetessä laittaa asioille yhdessä pisteen. Kun on avoin riitatilanteissa oppii paremmin ymmärtämään mistä toisen viha ja suuttumus kumpuaa. Useinhan taka-alalla on trauma lapsuudesta tai menneestä suhteesta. Avioliitossa on tärkeää päästä tunneyhteyteen puolison kanssa ja sitä yhteyttä ei voi koskaan syntyä jos ei luota toiseen tai ei ole oma itsensä. Olemme peilejä toisillemme mutta vaikka usein ahdistaa ja sattuu katsoa omaa kuvaansa niin siltikin se kannattaa sillä sitä kautta kasvamme suhteessa ja pääsemme eteenpäin. Jumala on tarkoittanut avioliiton kaikkein läheiseksi ihmissuhteeksi jonka voimme elämämme aikana luoda. Ja juuri sen vuoksi siihen kannattaa panostaa ja hoitaa. Kun on pitkä parisuhde kyseessä niin se muuttaa muotoaan ja niin kuuluukin olla. Kaikkien elämän myrskyjenkin jälkeen voi todeta että tästä selvittiin yhdessä. Riidat ja ongelmat eivät silloin erota vaan yhdistää. Kun annetaan anteeksi ja tullaan puolitiehen vastaan eikä muututa itsekkäiksi niin lopputulos tyydyttää molempia osapuolia. Pitkössökin suhteessa voi rakastua uudelleen ja tuntea niitä suhteen alun tunteita kun pitää yllä kipinää. Kipinä voi hiipua mutta se kyllä löytyy kun sitä etsii... ei kannata siis lähteä siihen kierteeseen mukaan että vaihtaa kaveria aina kun siltä tuntuu. Tunteet vievät monesti harhaan ja itseään siinä satuttaa kaikkein eniten eikä ketään muuta. Sydän muistaa aina.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //