Mikä chian?

Olen muutama kuukausi sitten avautunut blogissa omista vastaongelmistani. Edelleen kärsin niistä, mutta eräs tuote on helpottanut oloani. Syksyllä lääkäri kirjoitti minulle reseptin vi- siblin rakeisiin. Otin reseptin vastaan, mutta en hakenut rakeita. Soitin lääkärille ja kysyin, että voisiko chiasiemenet toimia samalla tavalla, kuin vi- siblin. Noh, lääkäri ei oikein osannut sanoa vaan suositteli ottamaan asiasta selvää. Otin asiasta selvää ja tutkin chiasiemenien vaikutusta vatsavaivoihin. Löysin tietoa ja aloin kokeilemaan. En ole muistanut syödä läheskään päivittäin siemeniä, mutta olen yrittänyt ottaa ne osaksi ruokavaliotani. Olen huomannut, että vatsaongelmat ovat helpottaneet, mutta eivät kuitenkaan loppuneet. Haluan kuitenkin kertoa teille siemenistä hieman enemmän.

Chian siemen sisältää 40 % kasviöljyjä ja n. 25 % proteiinia. Siemenessä on kuituja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Chia on myös hyvä lähde magnesiumin, raudan, sinkin ja kuparin saantiin. Kaikista tärkein ominaisuus on kuitenkin Omega-3 pitoisuus, jota saa yleensä kalasta. Ite syön todella vähän kalaa ja senkin vuoksi siemenet ovat minulle merkittävä Omeaga- 3:n lähde. Chiasiemenet auttavat myös painonhallintaan sekä ruuansulatusvaivoihin.Chiasiemeniä on kuitenkin hyvä käyttää kohtuudella. Suositus chiasiemenien käytössä on n. 2rkl/vrk. Siemeniä olisi hyvä liottaa 5-15 minuuttia ennen syöntiä jotteivat ne käytä kehossasi olevaa nestettä laajentuakseen. Siemenet siis sitoo itseensä jopa kaksitoista-kertaisen määrän vettä ja tämän vuoksi liotus on paras tapa käyttää siemeniä.

Liottamisessa tarvitset siis esim. 2rkl siemeniä ja n. 1dl nestettä. ( näyttää sammakonkudulta, nam). Annan turvota n. 15 min kunnes neste on geelimäistä. Parasta siemenissä on se, että ne säilyy myös turvotettuna jopa 2vko jääkaapissa. Itse tykkään liottaa siemeniä kauramaidossa, mantelimaidossa tai vaikka kookosmaidossa ja joskus ihan vaan vedessä. Turvotuksen jälkeen geeliä voi lisätä vaikka ja minne. Itse tykkään käyttää esim. Smoothien seassa tai puuron päällä. Hyvää ja terveellistä! 
Tässä kuitenkin eräs resepti: 

Chia mansikkavanukas
– kauramaitoa 1-2dl 
– sokeria/ hunajaa oman maun mukaan
– Chia siemeniä 2 rkl
– Mansikoita/ mieleisiä marjoja oman maun mukaan

Anna siementen turvota maidossa. Lisää sekaan sokeria/ hunajaa mielesi mukaan ja viimeisenä lisää marjat. Itse käytin luontaistukun Chiasiemeniä. Voit käydä tutustumassa Luontaistukun valikoimaan TÄÄLTÄ.


Yhteistyössä mukana: Luontaistukku


-Eve

1 kommentti

  1. Nimetön9/5/16 21:06

    Chiasta puhutaan aivan liian vähän. Tästä tarvitsisi lisää tietoa, kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //