Saako pienen lapsen jättää yksin?

Saako kotoa poistua, kun taapero nukkuu huoneessaan? Asia jota olen paljon miettinyt. Kuka pystyy poistumaan kotoaan ilman huonoa omaatuntoa ja jättää lapsen nukkumaan sänkyyn? Näin yksinhuoltajana joutuu ajoittamaan kaiken. Käymme asioilla, kaupassa, postissa ja viemässä roskat, kun Aada on hereillä. Kun Aada nukkuu, minä olen kotona hänen kansaan.
Muutama päivä sitten olin kaameassa flunssassa. Voimat oli todella lopussa ja tämän vuoksi emme liikkuneet sisältä mihinkään. Roskia oli ehtinyt kertymään melkoinen kasa. Tiedätte varmaan mille keittiö haisee, kun roskiksessa odottaa muutaman päivän kakkavaipat? Ja sitten kun roskis on täynnä ja otat pussin pois, laitat pussin solmuun ja laitat sen odottamaan nätisti eteisen oven viereen. Se haju! Roskia oli tosiaan ehtinyt kertymään jo 3 pussillista. Ne haisivat. Parvekkeelle niitä ei voinut viedä, koska linnut levittäisivät pussit parvekkeelle ( kokemusta löytyy). Lisäksi taloyhtiömme hissi oli rikki. Toisinsanoen tämä tarkoitti sitä, että minun olisi pitänyt pukea kaameassa yskässä itseni ja Aada. Ottaa 3 roskapussia, aada kainaloon ja viedä roskat. Ajatus ahdisti. Ajattelin, että siedän roskapussien hajua, mutta eih. Aada alkoi nukkumaan ja kello alkoi lähenemään yhtätoista. Hyvän hajuaistin ansiosta, haju alkoi inhottamaan. Sitten minulla meni hermo, en kestänyt enää. Päätin ottaa riskin. Juttelin ystäväni kanssa ja ilmoitin hänelle, että vien roskat ja jos minusta ei muutaman minuutin päästä kuulu mitään, hän huolehtisi Aadasta jne. Ystäväni asuu parin sadan metrin päässä eli tiesin hänen pääsevän paikalle nopeasti. Tarkistin moneen kertaan, että minulla on mukana avaimet ja puhelimessa akkua. Avasin oven ja suljin sen. Nielaisin. Miksi minusta tuntui siltä, kuin olisin ollut varkaissa? Miksi minulla oli todella syyllinen olo? Miksi roskien vienti ei tuntunut hyvälle. Vein roskat juoksien ja aikaa tuohon kului pari minuuttia. Kotona huokaisin ja teki mieli mennä halaamaan Aadaa ja pyytää anteeksi. Tämän kaiken jälkeen minulla oli todella huono äiti fiilis. Olin epäonnistunut. Onneksi mitään ei tapahtunut ja Aada on hengissä. Jollekkin todella pieni asia, mutta minulle todella suuri. Onko tämä normaalia tuntea näin? Toisaalta kyllähän jotkut äidit käy viereisessä kaupassa ja jättää pienen vauvan nukkumaan tai ulkona tupakalla. Minulle tämä oli silti suuri asia, vähän liiankin suuri.


-Eve

11 kommenttia

 1. Minusta on ihan kamalaa, että on joitakin semmoisis äitejä, jotka voi jätttää lapsen yksin kotiin. Siis semmoiseksi ajaksi, kun esimerksiksi menee kauppaan ja on kotoa poissa useita minuutteja. Ja heillä ei omatuntokaan ala koputtamaan. Sinun omatuntosi onneksi toimii ja se on hyyvä!

  VastaaPoista
 2. Meillä taapero on vähän väliä yksin, jos tarkemmin miettii. Käyn laittamassa pyykit koneeseen tai kuivausrumpuun kerrosta alempana ja taapero jää leikkimään yksin. Tai vien just roskat (tosin meillä vissiin astia vähän lähempänä) tai imuroin toisen huoneen missä lapsi on. En kyllä voisi kuvitella lähteväni kauppaan, vaikka siinäkään ei varmasti menisi 10min kauempaa, jos nopeasti poikkeisi jotain pientä hakemassa. Kotoa poistumisesta menee mielestäni raja. Ja nukkuvan lapsen kanssa pitää olla itkuhälyttinen kantaman päässä, jos vaikka menee hetkeksi pihahommiin ja lapsi nukkuu sisällä. Mä en sais täälä päivän aikana mitään tehtyä miehen ollessa kuitenkin aika myöhään töissä yleensä. Meillä on koti tehty sellaiseksi, että täälä ei ole periaatteessa esillä tai kaapeissa (mitä ei ole teljetty) mitään mihin ei saisi koskea.

  VastaaPoista
 3. Itse hämmästelen, jos ei voisi roskia edes viedä sillä välin, kun tietää että lapsi nukkuu. Eri asia kaupassa käynnit yms, joissa aikaa menee kauemmin. Mutta eihän sitä sisällä ollessakaan tuijota sängyn vieressä nukkuvaa lasta. Vessassakäyntikin kestää saman verran kuin roskien vienti. Toki kannattaa varmistaa pariin kertaan että avaimet mukana että pääsee takaisin sisälle, mutta muuten en näe ongelmaa tässä. Maalaisjärkeä tässä ehkä peräänkuuluttaisin. Voithan esim kaatua sisälläkin ja lyödä pääsi eikä kukaan edes näkisi tilannetta. Roskienvientireissulla kaatuessa joku saattaisi jopa tulla apuun :)

  VastaaPoista
 4. Ei todellakaan tee sinusta huonoa äitiä! Ehkä sitten jos olisit jättänyt roskat haisemaan vielä muutamaksi päiväksi ;). Ja kuten edellä mainittiin, vessassa käynti tai suihku/sauna vievät jopa pidemmän ajan kun roskien vienti. :)

  VastaaPoista
 5. Minunkin mielestä etenkin kun kyse on yöajasta ja kun oman lapsensa tuntee jos tietää että tämä ei yleensäkään heräile nukahtamisen jälkeen. Voisin kuvitella vieväni roskat tai harjaamassa rappusia lumesta, laittaa pyykkejä pihassa, mutta kotoota en lähtisi esim. sinne kauppaan.Lapseni on pinnasängyssä :)

  VastaaPoista
 6. Mun naapurissa asui perhe, jossa ei kaikki ollut kohdallaan.Heräsin kerran kovaan itkuun, jota kesti ainakin puoli tuntia. Juuri, kun olin menossa soittamaan ovikelloa, huomasin, kun perheen isä ja äiti ajoivat autolla pihaan!Lapsi oli siis herännyt (1v) ja pelästynyt kun ei äitiä tai isää näkynyt missään. Se on ainoa kerta, kun olin aikeissa soittaa sossuun. Se lapsi itki koko ajan, aamulla, illalla ja yöllä.Roskien vienti on asia erikseen, ei siitä kannata tuntea huonoa omaatuntoa...ainakaan minusta.

  VastaaPoista
 7. Joo kyllä mäkin allekirjottaisin tuon kolmannen anon kommentin :) Kotonakin voi sattua jotain, siksi yritän pitää puhelimen lapsen/koirien ulottuvilla, että tarvittaessa joku saisi sen mulle tuotua. Kerran kävi niin, että Frida tyrkkäsi mun selän takaa komeron oven kiinni kun olin hakemassa talouspaperia. Silloin Frida taisi olla 1,5v, ja puhelin liian korkealla, että olisi oven ali saanut mulle annettua. Kaikkea muuta kyllä mulle työnsi.. Varmaan lähemmäs puoli tuntia meni, että löysin komerosta jotain missä kammeta oven auki. Onneksi ei sattunut mitään!

  Edellisessä asunnossa ei ollut pihaa ja aamuisin ennen kuin hain lapsen pinnasängystä, käytin koirat nopeasti viereisen metsän laidassa tarpeillaan. Yleensä tosin lapsi ei ehtinyt edes herätä ennen kuin palattiin jo sisälle.

  Nykyään mulla on tässä pihaa ja kesällä tuli tehtyä paljon pihahommia lapsen ollessa päikkäreillä tai jo yöunilla, tietysti joko ikkuna auki tai itkuhälytin päällä, jos olin viittä minuuttia pidempään "poissa". Talvellakin tietysti lumitöitä on, minkä tekeminen ei aina onnistu yhdessä lapsen kanssa syystä tai toisesta.

  VastaaPoista
 8. Asun omakotitalossa, niin harva se päivä vien roskat, joskus samalla lakaisen piharappuset ja postilaatikolla käyn. Lämpösillä ilmoilla jätän oven raolleen ja muutoin itkuhälyttimen kanssa. Luulen, että kerrostalossa miettisin samoin, kun ovi pitää lukita ja jättää lapsi lukitun oven taakse. Mutta tosiaan sisällä ollessa voi sattua jotain, ettei heti sillä minuutilla pääse lapsen luokse.

  VastaaPoista
 9. On ihan ok käydä viemässä roskat kun lapsi nukkuu. :)

  VastaaPoista
 10. Nimetön2/2/16 10:00

  Kyllähän lapsia jätetään ulos vaunuihinkin nukkumaan itkuhälyttimen kanssa....

  VastaaPoista
 11. Nimetön2/2/16 23:08

  Minä aina parannan huonoa omaa tuntoa itkuhälyttimellä, vaikka todellisuudessa en ole yhtään nopeammin sängyn laidalla lohduttamassa juoksin sitten roskat ilman hälytintä tai juoksen kun kuulen itkun hälyttimestä. Illalla saatan lähteä asunnosta alle 5 min ajaksi, jos on pakko. Lapsen hereillä ollessa asia on sitte eri, asunnosta en poistu. Onhan lapsi tietenkin eri huoneessa välillä, mutta kuulen aina mitä touhuaa. Meillä 1,5 ja ajattelen ettei hänen tasoisen pidäkkään pärjätä yksin ja kun lapsen oon maailmaan saattanut niin pidän hänestä huolta vaikka se rajoittaa/ hankaloittaa omaa toimintaani.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //