Herkän lapsen muutokset

Meidän elämään tai no etenkin Aadan elämään on tulossa suuria muutoksia. Minä epäilen,että Aada on erityisherkkä lapsi, niin kuin itsekin olen. Tämän vuoksi tulevat muutokset ovat Aadalle varmasti rankkoja. En tietenkään ole asiasta täysin varma, mutta näin epäilen. Erityisherkkyys on ollut esillä mediassa todella paljon ja myös sen vuoksi se on pyörinyt mielessäni. Sitä on kuitenkin todella mahdoton sanoa todeksi, vielä tässä vaiheessa, koska Aada on vielä melko pieni. Uskon, että piirteet näkyvät varmemmin, mitä isommaksi Aada kasvaa.

Aada on joka tapauksessa todella herkkä lapsi. Hän reagoi voimakkaasti koviin ääniin. En pysty imuroimaan ilman, että Aada itkee. Yleensä jouduin imuroimaan Aada sylissäni. Saman olen myös huomannut pakkaamisessa. Aada pelkää pahvilaatikoita ja teipin repäisy ääntä. Onneksi tyttö rauhoittuu heti, kun otan hänet syliin.

Uskon, että tulevat muutokset ovat raskaita Aadalle. Tämä tietenkin pelottaa minua. Onko edessä kenties unettomia öitä ja itkuisuutta?

Muuttoon on aikaa reilu 2 viikkoa. Uusi asunto saattaa pelottaa ja isommassa asunnossakin on haastetta. Asunto tulee aluksi olemaan todella avara, koska meillä ei ole tarpeeksi huonekaluja tulevaan asuntoon. Onhan asunto kuitenkin 22 neliötä isompi.

Ostin tori.fi:n kautta Aadalle sängyn. Olen pitkään vahdannut, että myyntiin tulisi vanha ja hieman maalaisromanttinen sänky. Vihdoin se tuli eteeni ja sen myös sain. Hintaa sängylle tuli 45e. Ensiksi olin sitä mieltä, että Aada alkaa nukkumaan isossa sängyssä vasta uudessa kodissa. Mietin asiaa kuitenkin hetken ja ajattelin, että ehkä nyt on jo oikea aika. Päätin, että siirrän Aadan isojen tyttöjen sänkyyn nyt, ettei tule liikaa uusia asioita samaan aikaan. Uskon, että muutto on itsessään Aadalle jo niin stressaava, että hän ei kaipaa yhtään enempää. Uusi sänky pelottaisi uudessa kodissa varmasti todella paljon. On parempi, että hän pääsee tutustumaan uuteen sänkyyn jo nyt. Uudessa kodissa sänkykin on sitten jo tuttu juttu. Muuton jälkeen n. kuukauden päästä Aadalla aloitetaan myös kasvuhormonihoidot, ne ovat taas uusi juttu. Onneksi siihen on vielä aikaa ja Aada pääsee ensimmäiseksi tutustumaan uuteen kotiin ja tottumaan siihen. Uudessa sängyssä nukkuminen on sujunut moitteettomasti. Kaksi ensimmäistä yötä Aada hieman heräili, mutta muuten hän on nukkunut todella hyvin. Isäni teki Aadan sänkyyn laidan, ettei tyttö pääse tipahtamaan. Raon kohdalla pidän öisin penkkiä, koska Aada pääsisi siitäkin tipahtamaan, pienuutensa vuoksi. Aada ei vielä uskalla tulla itse pois sängystä, mutta luulen, että hän hoksaa sen pian.

Sänky on ihana, 60v vanha. Se on todella ison näköinen, koska Aada on melko pieni. Hassua laittaa alle vuoden ikäisen kokoinen, nukkumaan noin isoon sänkyyn. Noh, Aadalla on ainakin tilaa nukkua, heh! Minäkin mahtuisin nukkumaan tuossa sängyssä, Aada kainalossani. Pidän sängystä todella paljon, mutta se kaipaa hieman maalia. Vielä ei voimat kuitenkaan riitä maalaamiseen, ehkä muuton jälkeen.

  

Missä vaiheessa te olette siirtäneet lapset isompaan sänkyyn? 
Onko sängyssä nukkuminen sujunut hyvin?
Miten lapsi on reagoinut muutoksiin?


22 kommenttia

 1. piittala9/9/15 13:06

  Hei Eve!Jonkin aikaa olen blogiasi seurannut nyt löysin asian josta minullakin on jotain tietoa:)Minulla in myös erityisherkkä erityislapsi:)poika on nyt kuus vee reipas poika:)Hänkin oli pienenä äänistä herkkä ja kosketuksesta myös on edelleen paitsi jos itse aiheuttaa äänen;)mutta niiden kanssa pärjää ja lapsi tottuu muutoksiinkin kunhan hänellä on rakastava ja tukeva vanhempi vierellä:)

  VastaaPoista
 2. piittala9/9/15 13:08

  Niin ja paljon voimia teille ja iloa päiviinne♡

  VastaaPoista
 3. Aivan mielettömän ihana sänky! Meillä A nukkuu vieläkin omassa teetetyssä pinnasängyssä, mutta siitä teetettiin aikoinaan niin iso, että se vastaa kooltaan taaperon vuodetta. :) Isojen tyttöjen sänkyyn siirtäminen jännittää täällä yläkerran vuoksi.

  Tsempit muutoksiin! <3

  VastaaPoista
 4. Kaunis sänky! Oon miettiny kunnon sängyn hommaamista tuolle kohta 1v7kk, mutta kun meidän pinnasängystä sai laidan pois niin päätettiin ettei ainakaan vielä ostetaa uutta sänkyä. Laidattomassa pinnasängyssä toki on turvalaita, jossa myös tuollainen aukko jotta tyttö pääsee itse sinne kiipeämään ja tulemaan pois. Nyt nää pari viikkoa menneet hyvin. Tietysti olis helpompi nukuttaa pinnasänkyyn kun nukahti itsekseen. Ei mennyt kun päivä kun hoksasi kiivetä itse pois. Nyt nukutetaan sitten vieressä olemalla ja/tai silittelemällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentointi alkoi sekoilemaan :) mutta juu, meidänkin pinniksestä ois saanu laidan pois, mutta en sitten halunnukkaa tehä niin ( ruma pinnis xD ) ja nyt sitten tehtiin näin :) onneksi Aada tottu nopeasti :)

   Poista
 5. Niin ja tsempit uusiin haasteisiin ja muutoksiin! :) me tytön kanssa muistetaan teitä rukouksin. ❤

  VastaaPoista
 6. Nimetön9/9/15 16:11

  Meillä poika 1v8kk nukkuu vielä pinnasängyssä hyvin mahtuu siinä vielä nukkumaan ja kun pohja oli laskettava niin ei edes pääse Kiipeämään pois. Vintillä kyllä odottaa jo uusi sänky mutta saa nyt vielä hetken nukkua tuossa pinniksessä. Voimia ja jaksamista muuttoon ja kaiken uuden keskelle♡-Annelie-

  VastaaPoista
 7. Meillä 1v10ll tyttö nukkuu pinnasängyssä tai perhepedissä, ihan miten tahtoo :) Taapero sänky on valmiina omassa huoneessa, neitin siirtyy sinne joskus kun on valmis/haluaa.

  VastaaPoista
 8. Nimetön9/9/15 22:53

  Ihan tavallista että Aadan ikäinen pelkää erilaisia juttuja, mm.kovia tai yhtäkkisiä ääniä.Ei siihen mitään yliherkkyysdiagnoosia tarvita! Älä hyssyttelee,pelkää tai vahvista Aadan pelkoja.Lapsi alkaa vielä enemmän käyttäytyä tavalla jollaisena häntä pidät.Älä nukuta häntä täydellisessä hiljaisuudessa,anna hänen tutustua ja leikkiä imurilla.Ei se hetkessä toimi,mutta vähitellen kyllä.Meillä tyttö pelkäsi mm.imuria,vatkainta,lentokoneen ja junan ääntä,kovaa tuulta,sadetta,toisia lapsia jotka tulivat liian lähelle jne.Ihan normaali lapsi vähän kasvettuaan,reipas,empaattinen,herkkä tyttö joka pärjää hienosti koulussa ja josta tykätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minö imuroimatta jätä ;) kyllä Aada imurilla leikkii, mutta kun laitan päälle niin vaan itkee. Tuttu juttu se hänelle on, mutta ei vaan kestä. Huoneessaan hänellä puhaltaa tuuletin ja minä kolistelen kotona enkä ole aivan hiljaa. Meillä ei puhuta hiljaiseen ääneen vaikka aada nukkuu. Hän on tottunut nukkumaan melussa, muttq kuitenkin omassa rauhassa :)

   On muitakin asioita mistä epäilen erityisherkkyttä, niinkuin sanoin. Epäilen, koska itsekkin olen :) m

   Poista
 9. Suurin osa noin pienistä lapsista on herkkiä, joten ei kannata olla huolissaan. Eiköhän se siitä ajan kanssa helpota

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huolissani :) minun ihana pieni herkkä tyttöni :)

   Poista
 10. Siis mitä ihmettä? Perustelet lapsesi normaalien asioiden pelkoa jollain erityisherkkyydellä? Eikö jo kannattaisi katsoa peiliin, Herra ihme sentään.. Ei todellakaan ole normaalia että yli vuoden vanha lapsi pelkää imuria ja teipin repimistä tai pahvilaatikkojen "kolinaa". Minusta tuntuu että pidät Aadaa jotenkin paljon ikäistään nuorempana koska hän on niin pienikokoinen. Tai sitten kaipaat itsellesi pientä vauvaa ja koska et toista lasta voi saada, pidät Aadaa korvikkeena. Ei lasta kuulu heti kaapata syliin kun hän vähän parahtaa, eikä lapsen normaalien asioiden pelkoa perustella millään erityisherkkyydellä. Aada ei ole vain tottunut, koska et ole antanut hänelle mahdollisuutta tottua! Olet opettanut että imuri on pelottava juttu kaappaamalla tytön heti syliin kun hän itkee imuroidessa. Äh, säälittää Aada kun yrität pitää häntä jossain pumpulipilvilinnassa.. Se voi myöhemmin kääntyä tyttöä vastaan, olet ikään kuin tehnyt hänelle karhunpalveluksen, kun jonain päivänä Aada kohtaa sen pahan maailman ja jos hän ei ole tottunut imuroimiseen niin miten luulet hänen selviävän kiusaamisesta yms, mitä mahdollisesti tulee Aadan sairauden tähden? En sano tätä oikeasti pahalla, mutta toivon että tunnistat tästä oman käyttäytymisesi ja huomaat miten se vaikuttaa lapseen.

  VastaaPoista
 11. Kuten täällä on monta kertaa todettu olemme erilaisia ja saamme sellaisia olla. Vaikka imuroisimme koko päivän ja purkaisimme pahvilaatikoita ja pitäisimme kovaa ääntä, niin se ei muuta herkkää lasta. Joo, asioihin voi tottua... mutta Aadalla ja turner tytöillä on erittäin tarkka ylikorostunut kuulo. He siis kuulevat äänet kovemmin kun me ns. normaalit ihmiset. Kyllä äiti tekee siinä oikein, että ottaa lapsensa syliin ja näin näyttää välittävän ja tukevan lastaan. Ei se tee imurista pelottavaa juttua, ei äiti/isä voi säädellä lapsensa kuuloa tai tunne elämää omalla toiminnallaan tai tekemättä jättämisellä. Pitäisikö äidin antaa lapsen huutaa ja vaan imuroida? Olisiko tämä ollut anonyymin ratkaisu tähän pulmaan? Eikö lapsi olisi silloin kokenut hylkäämistunteen? On aivan normaalia vielä tuon ikäisenä pelätä asioita ja totutella uusiin ääniin. Ja lapsi saa olla ihan rauhassa pumpulipilvilinnassa, kovaa maailmaa ehtii ihan kylliksi nähdä ja kokea. Vanhemmalla on oikeus turvata ja suojata lapsensa mahdollisimman pitkään kovalta ja kylmältä maailmalta. Mitähän pikkuaikuisia meidän pitäisi jo 1 vuotiaista kasvattaa? Pikku narsistejako? Heillä on aikaa kasvaa ja olla omassa maailmassaan äidin/isän tukemana. Ei vanhemman tarvitse vielä tuon ikäistä lasta alkaa valmentamaan kiusaamista yms. kovaa maailmaa vastaan. Anonyymin kirjoittaja on nyt aivan hakoteillä lapsen kasvatuksesta ja äitinä olemisesta. Aada on matkustellut pienestä pitäen tosi paljon ja ollut hoidossa monenlaisten ihmisten luona. Joten hän on tottunut ääniin ja monenlaisiin kasvoihin. Sekä hän on ollut sairaalassa ja joutunut kokemaan kovia, ei ole ihme, että välillä pelottaa, kun hän on kokenut kuitenkin paljon asioita ja tapahtumia ikäänsä nähden. Jokainen lapsi on yksilö ja saa pysyä sellaisena, toiset ovat herkempiä kuin toiset ja saavat sellaisena pysyäkin. Sanoo nim. neljän ainutlaatuisen lapsen äiti

  VastaaPoista
 12. Ensimmäinen lapsi elää joka perheessä keskipisteenä ja usein rauhallisissa olosuhteissa, kun perheen muut lapset. Ei niistä kuitenkaan tule mitään erityisherkkiä. On muuten tosi törkeää ja syyllistävää tekstiä mainita tästä lapsettomuudesta. Nettikiusaamista mielestäni. Miettikää vähän mitä tänne kirjoittelette!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //