Stressaava epätietoisuus

Tiedättekö miten kamalaa, on elää epätietoisuudessa? Se ei ole mitenkään päin mukavaa. Joka päivä haluaa tehdä kaikkensa sen eteen, että saisi asiasta varmuuden. Joka päivä asia pyörii päässä ja se valtaa mielen. Yksinkertaisesti ei pysty ajattelemaan mitään muuta. Minun elämäni on ollut stressaavaa yksinhuoltajana, mutta myös omasta terveydestä huolehtien. Todella stressaavaa, mutta onneksi nyt tähänkin on alkanut tulemaan selvyys.

Olen syyskuusta saakka kärsinyt kaikenlaisista oireista. Aluksi kuukautiseni olivat todella epäsäännölliset ja kestivät useita viikkoja. Vuoto ei tuntunut lakkaavan millään. Ei mennyt kauaa kuin alkoi järkyttävät kivut. Kivut jotka veivät minut usein sängyn pohjalle. Usein minusta tuntui, että joku yritti tunkeutua ulos vatsastani. Kivut olivat viiltäviä ja kovia. Oli päiviä, kun oksensin aamuisin ja öisin.

Epätietoisuus ahdisti, mutta en halunnut mennä heti lääkäriin. Odotin kunnes oireita oli niin paljon, että tiesin lääkärin ottavan minut tosissaan.

 Kesän alussa kävin lääkärin puheilla. Lääkäri oli aivan ihana ja otti minut tosissaan. Hän laittoi minut testeihin. Minulta otettiin kaiken maailman testejä. Testeissä oli mukana sukupuolitaudit, hiv, virtsatietulehdus- ja kilpirauhastestit. Kaikki oli kuitenkin kunnossa. Myös papa oli normaali. Minun huoleni ei kuitenkaan helpottanut, päinvastoin. Halusin varmuuden ja epätietoisuus sai minut voimaan vaan huonommin. Onneksi lääkäri määräsi minut yksityiselle gynelle. Jouduin odottamaan 2kk ajan. Onneksi en käyttänyt aikaani miettimiseen vaan osasin keskittyä muuhunkin. Yritin olla keskittymättä oireisiin, mutta välillä pöntöllä istuessani mieleni täyttyi synkillä ajatuksilla ja huoli oli suunnaton. Mieleni valtasi kysymys " mitä tämä on? Mikä minua vaivaa?".

 


Vihdoin sain tietoa hieman enemmän. Minulla epäillään endometrioosia. 

Endometrioosi on:

"Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jota sairastaa arviolta 5-10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolelle esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat, mutta väärässä paikassa kasvava kudos ei pääse poistumaan elimistöstä vuotona. Vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella."


http://www.endometrioosiyhdistys.fi
Olin aiheesta lueskellut hieman ja epäilin tätä itsekin. Huojentavaa kuulla se ammattilaisen suusta. Oli helpottavaa, että lääkäri oli varman oloinen. Kohdun limakalvolla näkyi paksu kerros limaa ja joka puolelta aristi. Etenkin munasarjoista. Muuten kaikki näytti olevan kunnossa. Hän määräsi minulle 2vk keltarauhashormonikuurin ja sen jälkeen pitäisi aloittaa e-pillerit ja syödä listoja peräkkäin. Hän suositteli minua myös ottamaan 5 vuodeksi kierukan. Kierukan laittaminen ei kuulostanut hyvälle. Jotenkin ajatus inhotti, en oikein tiedä miksi. Lääkäri sanoi, että katsotaan muutama kuukausi ja jos oireet pahenevat niin sen jälkeen joko kierukka tai minut laitetaan isompiin tutkimuksiin, jossa voidaan varmistaa, että kyse on endometrioosista. Leikkausta en kuitenkaan tarvitse ja sen kuuleminen helpotti mieltäni todella paljon. 

Kaiken tämän keskellä en olisi toivonut itselleni yhtään enempää huolta. Huolet ovat kuitenkin osa elämää ja niitä tulee halusi tai ei.


Onko teillä endometrioosi? 
Miten se on näkynyt teidän arjessa? 

Lapsettomuus on omaan korvaani se isoin miinus. Voimia teille jotka kamppailette sairauden kanssa!9 kommenttia

 1. Voi ei ilävä kuulla mutta hyvä että syy löytyi.Mulle sana endometrioosi on hyvin tuttu ekan kerran epäilty kun olin 17v. Ja diagnoosin sain 10v.myöhemmin mulle aiheuttanut kipuja ja lapsettomuutta (poika saatu hoitojen avulla), mutta nyt pojan syntymän jälkeen olen vielä saanut nauttia kivuttomasta elämästä mutta saa nähdä kauanko. Tämä on kurja sairausn mutta srn kanssa oppii elämään Ja onneksi on endometrioosiyhdistys ja olen sen kautta tavannutn ihania ihmisiä joita en muuten olidi tavannut joten jotain hyvääkin.Annelie

  VastaaPoista
 2. Siis mulla on kanssa nyt kesällä noin 2 kk ajan aina tosi satunanisesti sattunut alavatsaan niin perkeleesti, että ihan oksettaa. Vatsa on myös turvonnut, enkä oo löytänyt syytä oikein mistään. Kaikenlaiset kauheat taudit tuli mieleen, mutta nyt ei oo taas viikkoon ollut mitään niin toivon, että olsi mennyt ohi. On kyllä ikävää kun ihan yhtäkkiä tulee jotain kauheita kipuja, eikä yhtään tiedä miksi. Onneksi sä nyt taisit saada ratkaisun, varmasti huojentavaa. :)

  VastaaPoista
 3. Todella rohkea teksti. Voimia ja tsemppiä paljon sinne! <3

  VastaaPoista
 4. Itselläni todettiin endometrioosi vuosien kärsimysten jälkeen pari vuotta sitten. Olin yli viikon kuukaudessa täysin toimintakyvytön, töissäkin jouduin kipukohtauksen tullessa mennä kaksinkerroin ja keskeyttää työnteon. Mitkään lääkkeet ei auttaneet, ja minulle suositeltiin leikkausta. Tähystyksessä löytyi kolme "täplää" jotka polttivat pois.

  Operaation jälkeen kivut lievenivät, ja vuosi sitten sain lopulta esikoispoikani. Synnytys myös "parantaa" taudin, ja sen jälkeen ei ole kipuja ollutkaan, mikä on mahtavaa!

  Tsemppiä, hyvää kesän jatkoa ja kiitos hyvästä blogista :)

  VastaaPoista
 5. Mulla myös epäillään endometrioosia ja se on oireillut tosi kipeinä menkkoina ja ovulaationa. Mulla mahdollisesti on kuitenkin lievä endo, eli esimerkiksi ultrassa ei pesäkkeitä tai muutakaan poikkeavaa näkynyt. Mulle määrättiin hoidoksi minipillerit, joita en vielä ole kuitenkaan aloittanut. Mua myös hirvittää tuo lapsettomuus, vaikka vielä ei meillä ajankohtainen asia olekaan.. Tsemppiä sulle, toivotaan että hoito toimii! ♥

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Voimia ja aurinkoisia päiviä! <3

  VastaaPoista
 8. Hei! Minulla epäiltiin myös endoa pari vuotta sitten ja minulta ensin ultrattiin koko vatsa monesta suunnasta ja sen jälkeen tähystettiin vielä laparoskopiana, eli tehtiin ihan pieni reikä navan alapuolelle josta pienellä putkella kuvattiin. Mitään ei löytynyt onneksi, mutta olin äärettömän tyytyväinen että tähystettiin niin sain varmuuden. Kipuja ei ollut ennen eikä jälkeen tähystyksen. Endoa epäiltiin kivuliaiden kuukautisten vuoksi ja siitä syystä käskettiin syödä e-pillerilevyjä niin monta putkeen kun keho vaan antaa periksi. Lisäksi määräsivät litalgiinia kipuihin ja se on toistaiseksi auttanut ihan hyvin entiseen verrattuna. Ystävälleni tehtiin laparoskopia samoihin aikoihin itseni kanssa ja häneltä endoa löytyi niin että joutuivat poistamaan kokonaan toisen munasarjan ja tod.näk poistetaan lisää myöhemmin. Suosittelen vaatimaan myös tuota tutkimusta! Julkisella taisin maksaa vain n. 100e.. :)

  VastaaPoista
 9. Nyt vasta luin tän tekstin... :( Voi Eve <3 Mikset sanonut mitään. Muuta en osaa sanoa, kuin että mulla on ollut kierukka 5 vuotta ennen Ruuta, ja se sopi mulle tosi hyvin ja oli vaivaton ja huomaamaton, eikä 5 vuoteen tarvinnut huomatakaan, että se on siellä. Sitten se otettiin pois :) Laitto vähän nipistää kyllä. Ja ei se kaikille sovi. Mulla oli kuparinen. Hormoni on tietty eri.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //