Ymmärtämisen opettelua

Meillä ei enää:


Syödä tuttia:

Tutti jäi pois viime viikolla. Nyt Aada on ollut 8 päivää ilman tuttia ja tämä aika on mennyt tosi hyvin. Hän ei ole kaivannut tuttia ollenkaan. En ainakaan ole huomannut. En olisi koskaan osannut kuvitella, että tämä mitä pelkäsin, olikin näin helppoa? Minä ehdin jo valmistelemaan itseäni unettomiin öihin ja itkupotkuraivareihin. Olen todella tyytyväinen, että tämä sujui mutkitta.


Herätä yöllä:

Aada ei tosiaan herää enää yöllä. Hän ei kyllä ole herännyt moneen kuukauteen. Joskus toki on niitä öitä, kun hän heräilee, mutta nukahtaa melkein heti takaisin.


Juoda maitoa, sängyssä:


Iltamaito on ollut käytössä pitkään, mutta nyt vähän aikaa sitten jätin sen pois. Päiväunilla Aada saa juoda maitoa tuttipullosta, mutta ei enää illalla nukkumaan mennessä. Tämä oli aluksi todella haastavaa. Siis todella! Toisaalta tämä on sujunut hyvin, mutta edelleen on niitä iltoja, kun annan maidon Aadalle sänkyyn. Huono juttu! En tykkää, ei pitäisi. Äh! Vaikeata!


Syödä vauvanruokaa:

Aada ei syö enää soseita. Tarkoitan siis kunnon liharuokasoseita. Pilttejä ( 1-3v) Aada syö silloin, kun en ehdi tekemään ruokaa tai olemme reissussa. Pääsääntöisesti syömme Aadan kanssa samaa ruokaa. Aada syö todella hienosti leipää ja kaikkea karkeaa ruokaa. Olemme sanoneet hyvästi "kädet suuhun"- tavalle ja vauvasoseille.

Välipalalla Aada saattaa syödä hedelmäpilttejä, yleensä jogurtin seassa. Suurimmaksi osaksi Aada syö välipalaksi leipää ja hedelmiä. Ne uppoaa paremmin, mutta poikkeuksiakin on.

Olen todella iloinen siitä, että Aada ei ole enää sihtisuu. On hienoa, että hän pystyy syömään noin hienosti kunnon ruokaa.


Meillä nykyään:Kävelään:

Ihan jatkuvasti. Aada on tainnut hylätä kokonaan konttaamisen ja varsinkin ryömimisen. Hurjaa miten tuo tyttö kehittyy! Kohta se varmaan jo juoksee! 

Opetellaan ymmärtämään toinen toisiamme:


Aada puhuu todella paljon, mutta puheesta ei saa mitään selvää. Sanoja tulee jonkin verran, mutta puheterapia saatetaan aloittaa. 1v 7kk ikäisen ilmeisesti pitäisi puhua enemmän? Mielestäni jokainen kehittyy omaan tahtiin, mutta puheterapia saattaa ollaan ajankohtainen muutaman kuukauden päästä. Aada osaa ilmaista hienosti tunteensa. Hän hymyilee ja juttelee silloin, kun on iloinen. Aada nauraa paljon silloin, kun hän on väsynyt. Hän itkee silloin, kun harmittaa. Hän kitisee vaativaa itkua silloin, kun tahtoo jotain ja ei saa tahtoaan läpi. Aada ei osaa antaa pusua tai halata, mutta hän painaa usein päänsä minun syliini. Näin hän osoittaa hellyyttään minua kohtaan, kuinka suloista! Aada ei kuitenkaan osaa ottaa minua esim. kädestä ja näyttää minne haluaa minun tulevan/menevän. Välillä minun on todella vaikea ymmärtää Aadaa, että mitä hän oikeasti haluaa. Aada ymmärtää kyllä hienosti minun puhettani hänelle. Hän ymmärtää sanan "Ei" ja uskoo sitä sanaa todella hienosti.


Sanoja  tulee muutamia:

- äiti
- isi
- täti
- äijä (isoisä)
- kenkä
- kiikkaa
- tätä (maito)
- kekki (keksi, viinirypäle, riisikakku, leipä)Juodaan nokkamukista:


Me vielä opetellaan, mutta Aada juo yllättävän hyvin nokkamukista. Välillä se on kyllä kunnon sotkemista, mutta suurimmaksi osaksi juominen onnistuu. Pian sanotaan hyvästit tuttipullolle!
11 kommenttia

 1. Täällä Oulussa ainakin neuvolassa sanottiin että jos 2,5v vuotiaana ei puhu kahden sanan lauseita niin sitten puheterapiaan. Meidän neiti alkoi 1v 7kk:n iässä puhumaan tavuilla ja siitä sitten pikkuhiljaa kehittyi sanoiksi. Nyt päiväkodin aloittamisen jälkeen iän ollessa 2v 2kk puhutaan jo 5-6 sanan lauseita :)

  VastaaPoista
 2. Hei tuohon kommunikoimiseen on hyvä kokeilla esim kuvia. Papunetistä ja ylipäätään netistä löytyy tukikuvia :) Minun 4v 9kk vasta alkanut puhumaan ymmärrettävästi, meillä siis diagnoosina dyspraksia: puheen tuottamisen erityisvaikeus ja toimintaterapeutti tulee myös syksylle puheterapian rinnalle, motoriikassa myös tarvitaan apua. Mutta nuo kuvat, meillä tytöllä on kuvakommunikaatio kansio käytössä, ovat todella hyvät myös tuon poitsu 2v kanssa. Meillä esim jääkaapin ovessa on perusasiat kuvina, keittiön seinällä kuukaudet säät ja viikkon tapahtumat myös kuvina. Päiväkodissa tytöllä oli käytössä leikit kuvina, siis niin että oma kuva siirrettiin siihen leikin kohdalle mitä halusi leikkiä, ristiriitatilanteiden varalle oli kuvat, minä haluan leikkiä, kaveri otti minulta kädestä lelun, minulla on paha mieli koska... Ja paljon muita vaihtoehtoja, minulla oli tytön kohdalla sama ajatus että eihän tuon ikäisen vielä tarvitse osata puhua/sanoa jotain, ymmärsin jossain vaiheessa että olin niin tottunut reagoimaan ja tekemään neidin puolesta asioita ettei hänen tarvinnut yrittää opetellakkaan. Se johti taas pahaan "lukko tilaan" kun muut alkoivatkin vaatia enemmän osaamista. Se saatiin vihdoin purettua kuvien avulla, kun hänelle tuli tapa kommunikoida myös muiden kanssa. :) Aada on vielä pieni mutta jos teillä tulee tilanteita missä ette ymmärrä toisianne, itku kun ei ole vielä sanoja kommunikoida tarpeeksi. Voin vain suositella näitä tuki kuvia, ovat hyvä tapa myös innostaa lasta, meillä on myös vessassa kuvat käsuen pesusta ja vessan vetämisestä ja nämä ovat olleet meillä siitä asti kun neiti täytyi 4v ja poitsu 1.5v :D Nyt kun poitsu on alkanut saada kauheita itku raivareita kun ei tule ymmäretyksi (tajusin sen vasta monen raivarin jälkeen että kyse olikin siitä eikä uhmasta) Minulla kuitenkin kesti neidin kanssa kauan aikaa käsitellä asia, että en olekkaan huono äiti kun en ymmärrä omaa lastani, että tarvii vaan etsiä oikea keino että molemmat tulevat ymmärretyksi. :D Nyt on hyvä kun minä voin myös näyttää kuvista asioita ja sanat/asiat saavat samalla kuvan ja muodon. Meillä on oma lääkäri Helsingin Meilahdessa ja häneltä olen saanut isot kasat kuvia eri tilanteisiin kun olen pyytänyt :)
  Huh tulikin pitkä teksti mutta halusin kertoa meillä olevista apukeinoista. Sinun blogia on mahtava seurata kun kirjoitat positiivisellä asenteella mutta myöskin vaikeista asioista, kiitoksia mahtavasta blogist!
  Taru

  VastaaPoista
 3. Tuo Aadan kävelyn oppiminen kävi näköjään lopulta sitten tosi nopeasti! Oon tosi ilonen teidän puolesta :). Tiedän miltä tuntuu odottaa jotain taitoa kauan ja paljon! Meillä vieläkin odotellaan kävelyä ja varmaan vielä jonkun aikaa.

  VastaaPoista
 4. Ja sen unohdin kirjoittaa edelliseen kommenttiin että en ole huolissani poitsun 2v puhumisesta, kun ymmärretään toisiamme niin puhe tulee kun on tarpeeksi asiaa :D Kaikki kehittyvät omaa tahtia, onneksi. :D
  Taru

  VastaaPoista
 5. Kirjoitin jo kommentin mutta tais hävitä matkalla... Mutta meillä siis esikoinen puhui neuvolan mukaan aika vähän 1,5 vuotiaana, n. 5 sanaa. Tästä olin kovin huolestunut mutta kun täytti kaksi alkoi lauseita tulla suoraan. Ja sen jälkeen on neuvolassa aina sanottu, että puhe on ikäistään edellä. Tyttö nyt 5 v. Toinen lapsi taas puhui 1,5 vuotiaana useita kymmeniä sanoja mutta nyt vuotta myöhemmin ei puhe ole parempaa kuin esikoisellaan tuossa iässä, ehkä jopa huonompaa. Kolmas lapsi on nyt 14 kk ja sanoo neljä sanaa, taitaa olla yhtä hidas sanojen oppija kuin esikoinen mutta enää ei onneksi moisista huolestu. Kehittyvät jokainen kyllä niin omaa tahtiinsa ja hyvä niin :)

  VastaaPoista
 6. Hassua jos aloitetaan puheterapia noin nuorella :o meidän tuttavapiirissä on 2,5 vuotias joka puhuu selvästi vain muusaman sanan eikä käy puheterapiassa, ainakaan vielä! Niinkuin sanoit, kaikki kehittyvät omaan tahtiin! :)

  VastaaPoista
 7. Sänkyy halutun maitopullon voit halutessasi korvata vesipullolla. Lakkaa pian kiinnostamasta lasta.

  VastaaPoista
 8. Ivana tuo viimeinen kuva! :) Ja en nyt olen minkään sortin ammattilainen, mutta mun mielestä tuo sanamäärä on 1v7kk aika tavallinen. Mun poika on nyt 1v9kk ja muistaakseni kun 1v5kk neuvolassa sanottiin, että sanoja tulee 10-20, niin se oli heidän mielestään tosi hyvin. Ja nyt poika papattaakin jo kahden sanan lauseita ja toistaa perässä ties mitä sanoja :)

  VastaaPoista
 9. Ja näin se äitikin unohtaa jotain, sillä Aada kyllä sanoi meillä ihan selkeästi oman nimensä ;)

  VastaaPoista
 10. Meillä on 6v 4 kk tyttö, joka ei osaa puhua vielä kunnolla. Hänellä on diagnosoitu puheen tuottamisen vaikeus. Hän aloittaa pian päiväkodissa kuntouttavaa vuotta ja ehkä vuoden päästä aloittaa eskarin. Erityislapsi arki on välillä haastavaa, kun edes äiti ei saa lapsen puheesta selvää välillä :( häneltä löytyy myös muita vaikeuksia, mutta onneksi nykyään on puheterapiat jne. Myös Aada tulee samaan kaiken mahdollisen tuen, mistä saamme olla kiitollisia. Kaikilla ei ole näin hyvää palvelua kuin Suomessa.

  VastaaPoista
 11. Viimenen kuva on aivan mahtava :D:D:D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //