Puolitoistavuotias

Aika on hiihtänyt jälleen hurjaa tahtia eteenpäin. Tajusin torstaina, että Aada on jo 1,5v vanha. Hän on puolitoistavuotias! Voitteko kuvitella? Aika on mennyt hurjaa vauhtia. Minä olen saanut olla äiti jo puolitoistavuotta! Tämä aika Aadan äitinä on ollut mahtavaa. En ole nauttinut joka hetkestä, mutta suurimman osan äitinä olemisesta olen nauttinut. Raskaita hetkiä on mahtunut tähän puoleentoistavuoteen. Voin kuitenkin sanoa, että rakastan olla äiti. Äitiys on mahtavaa ja todella toivon, että jokainen joka sitä tahtoo, saisi sen kokea. Itselläni on ystäviä, jotka ovat taistelleet lapsettomuushoitojen kanssa. Rinnalla kulkeminen ei ole minullekaan helppoa. Ystävää joka yrittää todella saada lasta aikaiseksi ei ole todellakaan helppo tukea jos on itse äiti. Pelottaa, että omilla sanoilla loukkaa tai ei osaa tukea oikealla tavalla. Aadasta on vaikea puhua heille, joille lapsettomuus on kova paikka. Kelle se nyt ei olisi kova paikka? Sitä saattaa helposti katkeroitua ja lasten näkeminen saattaa inhottaa. Jollain tapaa minä pysty samaistumaan niihin tunteisiin. Itselläni oli myös vaihe kun terveiden lasten näkeminen inhotti. Tiesin, että lapseni ei tule olemaan normaali ja terveet lapset tai oikeastaan terveet vauvat inhottivat. Kamalaa sanoa se näin, mutta niin se vain oli. Onneksi se oli pieni hetki ja en ole varma onko ehkä väärin sanoa, että se inhotti. Ehkä se ei minua inhottanut, mutta karvat nousi pystyyn. En tiedä olinko katkeroitumassa hetkellisesti. En kuitenkaan tunnista itseäni tuosta enää ollenkaan. En ole yhtään katkera siitä, että minulla ei ole täysin normaalia lasta. Aada on kuitenkin täydellinen juuri tuollaisenaan. Hän on mahtava pakkaus! Ja minä rakastan yli kaiken sitä, että saan olla hänen äitinsä. Ilman häntä, en ole kokonainen. Hän on osa minua.Aadan kehitys on mennyt hieman eteenpäin. Aada oppi alkuviikosta kävelemään taaperokärryn kanssa. Hän osaa kävellä hienosti kärryn kanssa, mutta ei osaa kääntää sitä itse. Kun kärry törmää, Aada kääntyy minuun päin ja ojentaa kätensä. Tämä tarkoittaa sitä, että hän tarvitsee apua kärryn kääntämiseen. Hän on niin syötävän suloinen kun ojentaa kätensä. Silloin olen sulaa vahaa Aadan edessä. Olen yrittänyt opettaa Aadalle, että hän kääntäisi kärryn itse. Hän ei vaan millään tahdo oppia sitä. Hän kyllä yrittää, mutta voima ei taida riittää.

Nykyään me myös kävellään käsikädessä. Hän tarvitsee kävelemiseen vielä tukea sekä myös seisomiseen. Muutamia hetkiä Aada on seisonut ilman tukea, mutta nopeasti iskee kauhu. Uskon kuitenkin, että hän lähtee pian kävelemään.Miten Aada kävelee taaperokärryn kanssa? 
Tässä pieni pätkä.Olen myös yrittänyt, että Aada kiipeilisi. Hän on kuitenkin niin pieni, että hän ei kerta kaikkiaan pysty kiipeämään edes sohvalle. Hän tarvitsee avuksi jakkaran. Jakkaran päälle Aada taas ei uskalla kiivetä. Minun vanhemmillaan Aada tykkää kuitenkin kiivetä rappusia, niitä hän ei pelkää.

Aadan sanat ovat hieman hukassa. Hän ei juuri puhu sellaista, mistä saisi selvää. Sanat joita hän toistaa on:

- Tätä = Maito
- Tiitti= Kiitti
- Tuti= Tutti
- Kekki= Keksi/riisikakku/leipä
- Täti= Kaikki muut paitsi äiti on tätejä
- Äiti/ Äitä = Äiti


Muita sanoja en tunnista. Me luetaan jonkin verran kirjoja ja yritän nimetä Aadalle tavaroita, vaatteita jne.. Hän ei vaan millään toista sanoja. Aada puhuu kyllä paljon ja tykkää laulaa kovaa. Hänen puheestaan ei vaan saa mitään selvää. Hänellä on ihan oma kieli.

Aada osaa näyttää missä on pää, napa ja korvat. Hän osaa myös taputtaa käsillään ja käyttää hieman lusikkaa. Ruokailut sujuu todella hienosti. Hän syö minun kanssa samaa ruokaa. Tämä helpottaa arkea, koska ruokaa ei tarvitse pieniä. Aada juo päivisin nokkamukista, mutta iltaisin meillä on tuttipullo käytössä. Tuttia hän syö myös päiväunilla sekä yöllä.

Leluilla leikkiminen ei ole vielä juurikaan alkanut. Puhelimeen hän tykkää puhua paljon ja usein. Se on se ykkösjuttu tällä hetkellä. Aada myös taputtaa esim. teletappien rytmiin. Hän myös osaa osoittaa kuvia esim. kirjoissa.


2 kommenttia

  1. Ihana Aada! Täällä toinen pääasiassa oman kielensä höpöttäjä :D

    VastaaPoista
  2. Aada on kyllä ihana!!! Kuin myös sinä <3 Oli ihana nähdä tänään. Halusin sen vielä kertoa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //