Heikkoudet vahvuudeksi

Rakastan kirjoittamista todella paljon. Se on nykyinen pakokeinoni arjen keskellä. Kirjoittamiseen pystyn laittamaan kaikki ajatukseni ja se antaa minulle voimaa. Voimaa joka kantaa pitkälle saakka. En olisi koskaan uskonut, että juuri minä pystyn tuottamaan näinkin selkeää tekstiä.

Minun äidinkieleni oli numeroltaan 7, yläasteella. En ollut äidinkielessä kympin oppilas. Kokeissa, aineissa ja esitelmissä minulla oli monia virheitä. Virheistä huolimatta, yritin aina parhaani. Halusin pärjätä koulussa, vaikka olinkin todella surkea oppilas. Pienryhmissäkin olin muutamista aineista, koska en pystynyt keskittymään täysin täydessä luokassa. Lukemisen ymmärtäminen oli minulle vaikeaa. Jouduin lukemaan tekstin useaan kertaan, ennen kuin ymmärsin, mitä tekstissä tarkoitetaan. Taisin oppia lukemaankin, melko hitaasti. Kaikkeen tähän syynä on minulla todettu lievä lukihäiriö sekä oppimisvaikeudet. Vaikeudet inhottivat minua joskus melko paljon. En halunnut puhua siitä kenellekään, koska se hävetti. Kaikki oppimisvaikeuteni hävettivät. Pyrin kaikesta huolimatta kääntämään ne voitoiksi. Lukihäiriö vaikutti elämääni, kuitenkin melko paljon.

Miten lukihäiriö minulla näkyy?


- Kirjoitusvirheet ovat minulla yleisiä
- Tekstin tuottaminen on melko hidasta.
- Kirjaimet sekoittuvat, niitä puuttuu tai ne vaihtavat paikkaa, 
esim. b ja d, nk ja ng
- Käsiala on vaikeasti luettavaa

- Luetusta tekstistä jää huonosti asioita päähän. 
(helpompi lukea ääneen, jää mieleen paremmin)

- Jotkut sanat ääntyvät väärin, sillä korva ei erota äännettä.
- Keskittyminen häiriintyy helposti ulkopuolisista ärsykkeistä


Tästä huolimatta olen päässyt elämässäni pitkälle. Olen saanut ammatin ja suorittanut ajokortin ihan samalla tavalla, kuin muutkin. En tarvinnut helpotusta ajokortin suorittamiseen vaikka sitäkin minulle ehdotettiin.
Muistan, kun yläasteella valittiin kouluja, mihin tahtoi hakea peruskoulun jälkeen. Päätin, että minusta tulee lähihoitaja. Kouluni opinto- ohjaaja sanoi minulle suoraan, että en pääse lähihoitajaksi, koska minulla on oppimisvaikeuksia. Se oli suuri järkytys, mutta päätin hänen sanomisistaan huolimatta hakea lähihoitajaksi. Onneksi en kuunnellut opinto- ohjaajaani ja pääsin lähihoitajaksi. Pärjäsin koulussani hyvin ja sain hyvät paperit. Olin ja olen edelleen tyytyväinen itseeni.

En osannut enkä osaa vieläkään täysin tuottaa tekstiä suustani, samalla tavalla kuin ystäväni. Toisaalta olen lahjakas esim. kuvailemaan tunteitani. En kuitenkaan osaa tuottaa puhetta sujuvasti kaikissa tilanteissa. Tuntuu, että olen usein ihan hukassa puheeni kanssa. En osaa muotoilla lauseitani oikein. Saatan tarkoittaa ihan muuta, kuin sanon. En löydä aina oikeita sanoja ja puheen tuottaminen aiheuttaa ongelmia.


Usein kun kirjoitan blogiani, kulutan siihen aikaa useamman tunnin. Muotoilen tekstini ja luen sen ääneen monta kertaa läpi. Yritän olla huolellinen ja tarkistaa kaikki kirjoitusvirheeni. Välillä en kuitenkaan huomaa kaikkia virheitäni. Yritän käyttää oikolukua, jotta huomaisin kaikki virheeni. Yritän olla todella tarkka, mutta en siitäkään huolimatta huomaa aina virheitäni. Lisäksi olen todella huono yhdyssanoissa.

Minä en ole täydellinen, mutta hankaluuksista huolimatta, olen blogaaja. Kirjoitan blogia vaikka tämä häiriö on minulle edelleen riesa. Se näkyy edelleen elämässäni, koska tekstini on välillä melko tylsää, vähä sanaista ja tyhjää. Lukihäiriö sekä oppimisvaikeudet ovat osa minua ja en häpeä sanoa sitä ääneen. Se pysyy minussa, halusin sitä tai en. En pysty muuttamaan sitä.20 kommenttia

 1. Olen seurannut blogiasi sen alusta lähtien (aikaa ennen kun loin tunnukset) ja voin täysin rehellisesti sanoa, että olet kehittynyt HUIMASTI! Virheitä tulee kaikille vaikka ei olisikaan lukihäiriötä. Minusta tekstisi on kehittynyt hurjasti ja minun silmäni eivät törmänneet äskeisessä postauksessa yhteenkään virheeseen! Ihminen monesti sokaistuu omalle tekstilleen ja monet kirjoitusvirheet jäävät huomaamatta. Oikolukuohjelmat ovat tähän hyvä apu. :)

  Saat olla itsestäsi ja saavutuksistasi ylpeä. Minä ainakin olisin sinun saappaissasi! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana <3 oikolukuohjelmat ovat tottakai käytössä, mutta nekään eivät kaikkia virheitä löydä :0 ainakaan nuo mitä minä käytän, se on sääli. Voisihan sitä maksullisenkin tietenkin hommata, mutta noh.. Kiitos kommentista <3

   Poista
 2. Nimetön5/6/15 00:00

  Halusin laittaa sullekkin haasteen, joka löytyy mun blogista! Kirjoita postaus 10 asiasta jotka suututtavat sua ja 10 jotka tekevät sut iloiseksi :) http://www.bysarah.fi/2015/06/10-hyvaa-ja-huonoa_4.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Löydänköhän mä noin montaa asiaa jotka mua suututtaaa :D hhehe :D
   Kiitos, pitää toteuttaa haaste :)

   Poista
 3. Nimetön5/6/15 05:58

  Tekemällä oppii ja harjoittelemalla hioo kukin omia heikkouksiaan. Ei niitä välttämättä pois saa, mutta hienoa, että olet ikään kuin ottanut härkää sarvista ja käynyt nauttimaan juuri siitä, mikä on sinulle vaikeaa!

  Itselleni on visuaalinen lukihäiriö. Kirjoittaminen on minulle helppoa, mutta lukeminen hidasta ja vaikeaa. Silti nautin kirjojen lukemisesta - kunhan saan tehdä sitä omaan tahtiini. Kouluaikana lukivaikeus tuotti enemmän päänvaivaa, kun esimerkiksi paksuja tenttikirjoja oli ehdittävä lukea pienessä ajassa useampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluaikoina se itselläkin enemmän tuotti hankaluutta. Nykyään hieman vähemmän, mutta blogin kanssa näkyy :) heikkoudet ei saa estää sellaista, mitä nauttii tehdä :)

   Poista
 4. Nimetön5/6/15 07:37

  Ystävälläni on paha lukihäiriö. Kirjoitti silti ylioppilaaksi ja pääsi haluamaansa ammattikorkeaankin :) Nykyään työnsä puolesta kirjoittaa sujuvaa suomen kieltä! Kyllä se taito kehityy siis kun sitä harjoittelee! Ootko ajatellut joskus kirjoittamisen kurssia vaikka avoimessa yliopistossa verkkokurssin muodossa? Bloggarille varmasti hyödyllistä :)

  VastaaPoista
 5. Nimetön5/6/15 07:38

  Niin ja mikään oikoluku ohjelma ei pysty jäsentelemään tekstiäsi puolestasi,joten turha maksaa sellaisista :)

  VastaaPoista
 6. Nimetön5/6/15 13:53

  Moi! En ole koskaan ikinä kommentoinut mihinkään blogiin vaikka niitä paljon luenkin. Siispä tänään haluan laittaa hyvän kiertämään ja kirjoitan sinulle! Olet ensinnäkin todella kaunis ja vahva nainen. Sinulla on aivan mahtava lapsi ja olet ihana äiti. Blogisi on aivan erilainen kuin muut mitä luen, mutta hyvällä tavalla. Toivon kaikkea hyvää sinulle ja Aadalle, muista että olet upea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, kiiiitos paljon :) konmenttisi lämmitti paljon :)) <3

   Poista
 7. Heippa, minulla on myös lukihäiriö ja puheen tuottamisen vaikeus. Kirjoitan myös silti blogia ja virheitä on varmasti paljon, mutta oikeastaan en välitä siitä, kirjoitan omaksi iloksi ja jos joku muu saa siitä jotain niin hyvä. Koulu aikoina oli todella vaikeaa, se ettei "osaa puhua" sujuvasti on rankkaa ja minua kiusattiin siitä paljon. Paras oli olla hiljaa ja yksin. Nykyisinkään puheen tuottaminen ei aina suju, ja se on edelleen noloa, vaikka vanha akka jo olen.. Kiusallisinta se on ehkä työelämässä. Olen myös lähihoitaja. Ja punastuja ja lapseni ei ole aivan terve. Eli jonkin verran samaa löytyy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mahtavaa ja yksi vahvuus sinunkin elämässäsi, että kirjoitat blogia vaikka sinulla oli lukihäiriö. Vaikeudet käännetään vahvuuksiksi :) hienoa!

   Se on kiusallista, mutta kun itse on sujut oman heikkouden kanssa niin kyllä sitä sitten pärjää ;)

   Poista
 8. Nimetön5/6/15 23:04

  Kiitos kun kirjoitit tästä aiheesta!

  Oot upea esimerkki muille, joilla on tämmöisiä vaikeuksia tekstin tuoton kanssa. Arvostan kovasti sitä, että vaikeuksista huolimatta olet bloggaaja, vau!

  Ihanaa kesää sulle ja tyttärellesi. <3

  -Eea

  VastaaPoista
 9. Mulla on vähän sama tuossa puhumisessa, että välillä kun pitäisi selittää jotain niin on tosi vaikea löytää oikeita sanoja! Sekin tulee yleensä tilanteissa, joissa pitää varta vasten selittää jotain, spontaani "höpöttely" taas luonnistuu ihan hyvin :D

  Hyvin kirjoitit tämänkin tekstin! Tässä bloggauksessa onkin se kiva, että postauksien ei ainakaan omasta mielestäni tarvitse olla täydellisellä kirjakielellä kirjoitettuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe :D höpöttely kyllä tosiaan onnistuu :D asiallisen puheen tuottaminen onkin astetta vaikeampi juttu :D

   Se on onneksi hyvä puoli, että blogi on blogi eikä mikään hmm kirja jossa ei saa olla virheitä. Tämä on omaa vapaa- aikaa ja ihan vapaavalinta, että kirjoittaa vaiko ei :) tottakai tekstiä jossa on virheitä on vaikeampi ja inhottavampi lukea. :)

   Poista
 10. Mulla menee numerot; 4 ja 7 sekä 5 ja 8 sekaisin. Jos lasken esimerkiksi sataan ns. huolimattomasti ja nopeasti niin 80 kohdalla tulee usein 50. Eli jonkinlainen lukihäiriö sitä itselläkin on.
  Joskus mulle on sanottu että mulla on hyvä suomenkieli mut se oli silloin :D.

  VastaaPoista
 11. Pakko kommetoida tähän kun tunnistan itsessäni samoja ongelmia vaikka mulla ei koskaan oo ainakaan vielä mitään todettu. Oon nyt 26v ja musta on alkanut tuntumaan että jokin mussa on vialla. Mun on myös välillä tosi vaikeaa puhua, ihan yksinkertaisimmatkin sanat on välillä hukassa ja asioiden kuvailu tai esimerkiksi reitin neuvominen jollekulle on tosi haastavaa. Mulla menee myös jotkut numerot sekaisin, 4 ja 7 n semmosia jotka monesti sekoitan keskenään. En käsitä mikä siinä on. Mun kirjotus on kun jonkun ala-astelaisen vaikka luulis 26v osaavan jo jotenkin kirjoittaa. Ehkä olisi aika käydä jossain testaamassa onko mussa jotain vikaa, keskittyminenkin on nykyään todella vaikeaa.. Mutta, asiasta kukkaruukkuun, asun myös Tampereella ja mulla on 4/2014 syntynyt tytär joten jos kiinnostaisi saada äitikavereita niin muhun voi ottaa yhteyttä veetu89 at jippii.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //