Mitä rakkaus on?

Moni käsittää sanan rakkaus eri tavalla. Joillekin rakkaus on läheisyyttä ja toiselle kauniita sanoja. Minulle rakkaus merkitsee tahtoa. Miksi rakastan Aadaa, koska tahdon rakastaa. Tahdon tehdä Aadan kanssa yhteisiä asioita, kertoa hänelle rohkaisevia sanoja ja osoittaa rakkautta myös lahjoilla. Totta kai tahdon rakastaa lastani, jonka kanssa olen saanut elää elämäni tärkeimmät hetket. Minä tahdon rakastaa lastani, koska minun silmissäni hän on täydellinen. Hän on minun lihaa ja vertani.

Sain muutama vuosi sitten vanhemmiltani lainaan kirjan. Kirjan jota oli vaikea lukea, koska vihaan kirjojen lukemista. Nykyään olen kuitenkin saanut itseäni niskasta kiinni ja käytän myös aikaa kirjojen lukemiseen.


Tämän kirjan nimi on "Rakkauden kieli". Kirjan on kirjoittanut parisuhdeterapeutti Gary Chapman. Kirja on mielenkiintoinen. Siinä käydään läpi parisuhteen työkaluja, joiden avulla puolisot pystyvät yhä syvempään tiimityöhön. Kirjassa puhutaan erilaisista rakkauden kielistä. Jokaisella meillä on oma rakkauden kieli. Joillakin kieliä on useampia ja toisella vain yksi. Minun rakkauden kieleni on ehdottomasti yhteinen aika ja rakkaudella ostetut lahjat. Lahjat joihin on nähty vaivaa. Olen todella onnellinen jos joku ystäväni tuo minulle vaikka pienen suklaapatukan. Rakastan sitä tunnetta kun minua on ajateltu. Siinä tunteessa voisin lillua pitkään. Se tunne kumoaa 10 negatiivista asiaa elämästäni. Se on rakkaudenkieleni.

Nyt päästäänkin kysymykseen, miksi kerron tästä kirjasta. Enhän minä elä parisuhteessa. En eläkään, mutta tämä kirja auttaa näyttämään rakkautta myös Aadalle, ystäville ja lähimmäisille. Mielestäni on tärkeää näyttää rakkautta myös muille kuin kumppanille. Olen yrittänyt rakastaa itseäni, mutta en ole siinä täysin onnistunut. Minun sydämessäni on todella syviä haavoja. Tietyt tilanteet muistuttavat minua haavoistani. Tietyissä tilanteissa minun käyttäytymiseni muuttuu ja saatan olla todella ahdistunut. Ne ovat niitä haavoja joita minä en ole puhunut selväksi. Minulla on paljon sellaisia haavoja. Teen kokoajan työtä sen eteen, että vielä joku päivä olen hieman ehjempi ihminen. Nyt voin sanoa, että minä rakastan itseäni jälleen enemmän kuin eilen. Kun oppii rakastamaan itseään, elämässä pärjää varmasti paremmin. Miten voi vaatia, että joku toinen rakastaa sinua jos et itsekkään rakasta itseäsi? Mielestäni on tärkeää vanhempana osata rakastaa itseään. Miten voit sanoa, että rakastat kumppaniasi jos et osaa rakastaa itseäsi? Miten osaat rakastaa jotain toista jos et rakasta itseäsi? Varmasti voit sanoa niin, mutta tarkoitatko sitä? Varmasti haluat tarkoittaa, kukapa nyt ei lähimpiään rakastaisi, mutta miksi lauseen "Minä rakastan sinua" sanominen on niin vaikeaa. Toisen rakastaminen on todella vaikeaa. Mielestäni rakkaus on suurta tahtomista. Tahtoa rakastaa vaikka se olisi vaikeaa. Suhteessa on kohokohtia, mutta myös niitä inhottavia päiviä. Joskus olosuhteet muuttuvat ja uusiin olosuhteisiin on vaikea totutella. Joskus ihminen saattaa vihata olosuhteita, mutta sen sijaan sanoo kumppanilleen, että ei rakasta häntä. Joskus ihmisen on helpompi valehdella itselleen kuin myöntää totuus. Ihminen osaa olla myös itsekäs. Jokaisessa meissä piilee itsekkyys. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme narsisteja. Toiset ovat itsekkäämpiä kuin toiset. Niin se vain menee. Minäkin osaan olla todella itsekäs, mutta äitiys on opettanut minua sulkemaan omaa itsekkyyttäni. Me ihmiset ollaan myös hyviä pakenemaan. Minäkin osaan paeta. Käsitteleminen on raskasta ja työlästä. Käsittelemisessä joutuu kohtaamaan omat inhottavat tunteet ja palaamaan siihen asiaan mitä ei ehkä haluaisi muistella. Kukapa nyt haluaisi ajatella omia virheitään?


Mitä rakkaus oikeastaan sitten on? 

Mielestäni rakkaus ei ole pelkkä tunne. Rakkaus on paljon enemmän. Rakkaus on mielestäni juuri sitä, että tahtoo rakastaa toista myös niinä huonoina päivinä. Rakkaus on sitä kun haluaa myöntää myös omat virheensä. Rakkaus on sitä kun osaa pyytää ja antaa anteeksi. Rakkaus on sitä kun jaksaa katsella toisen likaisia sukkia jotka lojuvat lattialla ja sitä, että suunnitellaan tulevaisuutta yhdessä. Rakkaus on myös sitä, että lapsi saa huutaa, riidellä ja vaikka paiskoa ovia. Se kaikki on sallittua, mutta sen jälkeen on palaverin aika. Kommunikointi on hyvin tärkeää ja se, että hyväksyy lapsen sellaisena kuin hän on. Ei persoonan, luonteen tai tulosten vuoksi vaan juuri omana itsenään. Jokainen meistä tekee virheitä ja jokainen epäonnistuu. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Kukaan vanhempi ei ole täydellinen. Enkä edes haluaisi olla täydellinen. Jokaisesta virheestä oppii ja aina on jotain missä voi kasvaa. Rakkaus on sitä, että lapsi voi aina tulla vanhemman luokse ja kertoa aivan kaiken, mikä mieltä painaa.
Minun on ollut helppoa puhua vanhemmilleni. He ovat kuunnelleet. Olen joskus pelännyt kertoa asioita, joissa olen toiminut väärin, koska olen tiennyt tehneeni virheen. Välillä omia valintojani ei ole täysin hyväksytty ja joskus vanhempieni asenne omia päätöksiäni kohtaan on ollut inhottava. Näin vanhemmiten kuitenkin ymmärrän sen, että se kaikki on ollut rakkautta. He rakastavat minua niin paljon, että haluavat neuvoillaan pelkkää hyvää minulle. Eivät he koskaan mitään pahaa ole minulle halunneet. Vanhemmat yleensä ovat kokeneet paljon enemmän elämässä kuin me lapset. Vanhemmat yleensä osaavat nähdä paljon pidemmälle kuin me lapset. Minunkin vanhempani ovat nähneet pitkälle.
Neuvoni onkin jokaiselle; Opettele rakastamaan itseäsi. Kun rakastat itseäsi, osaat sanoa toiselle; "Minä rakastan sinua" niin, että tarkoitat sitä.

Katso itseäsi peiliin joka päivä ja etsi itsestäni hyviä asioita. 
Kehu itseäsi ääneen:

" Minun kasvoni ovat kauniit, rakastan silmiäni,
 minulla on kaunis hymy"


Myös Jumalan rakastaminen kuuluu minun elämääni. Rakastan Häntä, koska tiedän millaisen voiman saan Häneltä joka ikinen päivä. Minulla on suuri ja vahva luottamus Jumalaan. Ilman Häntä en voisi kuvitella eläväni.Tämän tekstin myötä haluan toivottaa jokaiselle; hyvää äitienpäivää! Rakastetaan itseämme, että osaisimme rakastaa kumppania ja etenkin meidän lapsiamme! Lapsien takia me elämme, he ovat meidän aarteemme! Jokainen äiti on ainutlaatuinen äiti lapselleen jos vaan haluaa olla! Nauttikaa teidän äitienpäivästä vaikka se ei menisikään niinkuin elokuvissa. Lämmin halaus jokaiselle äidille!

Ps. Huomasitteko, että blogin TiituKatriina pitää somettoman äitienpäivän? Hän haastaa myös sinut mukaan somettomaan äitienpäivään. Käy lukemassa teksti TÄÄLTÄ

2 kommenttia

  1. Anonyymi9/5/15 14:12

    Mitä rakkaus on ? Sitä kauan hain; hetkenkö huumaa, valhettako vain ? Mitä rakkaus on ? Rakkaus ikuinen, vain ristin luota löydät vastauksen... Ihminen on silloin onnellinen kun nämä kaksi kulkevat käsikädessä, Jumala ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Sitä kautta voi hyväksyä, ystävät, aviopuolison ja lapsensa.. ja elää heidän kanssaan sopusoinnussa. Kaikilla on perustarve löytää yhteys kokonaiseen itseen sekä löytää itsensä rakastettavana. Lapsen arvo syntyy vanhemman rakastavassa katseessa. Kumppanuussuhteessa arvo syntyy toisen ihailun, arvostamisen, rakkauden ja turvallisuuden kautta. Peilaamme itseämme toisten kautta ja onnellisin tulos on "olen omana itsenäni hyvä, merkittävä ja rakastava" rakastumiskykyisenä. Tässä ei kukaan heti onnistu, eikä kukaan ole seppä syntyessään (onnistumisprosenttiin vaikuttaa luonne, kasvatus ja olosuhteet missä on eletty ja eletään) mutta kaikille tämä on mahdollista ja siihen kannattaa pyrkiä. Vaatii töitä, mutta tuleen ei pidä jäädä makaamaan. Itsehän me jokainen rakennamme oman elämämme ja teemme valintoja kaiken aikaan. Elämä on valintojen summa, kuten joku on joskus viisaasti sanonut. Hyvää äitienpäivää sinulle Eve!

    VastaaPoista
  2. Mullakin on vahva usko Jumalaan ja rukoilen päivittäin ihan vaan kiittääkseni siitä mitä olen saanut ja usein myöskin rukoilen voimaa ja terveyttä itselleni ja rakkaimmilleni. Ihanaa kun kirjoitat uskostasi avoimesti täällä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //