Alkoholi, ei kuitenkaan ehdoton ei

Muutama päivä sitten oli vappu. Vappuna 30.4 minä täytin 22 vuotta. Vappu on merkinnyt minulle aina omia syntymäpäiviä, mutta ilman alkoholia. Monet odottavat vappua, että on syy lähteä juhlimaan ja juomaan alkoholia. Minulle vappu ei ole kuitenkaan merkinnyt sitä. Olen viettänyt suurimmat osat vapuista kotona, perheen kesken. Osan vapuista kavereitten kanssa juhlien minun syntymäpäivää suurien herkkukasojen keskellä ja osan vapuista olen viettänyt Vappugospelissa, Kouvolassa. Tänä vuonna vietin vappuna kahden rakkaan ystäväni kanssa ja aion palata asiaan hieman myöhemmin.

Nyt kuitenkin haluan puhua hieman alkoholista. Alkoholi on sana joka ei oikeastaan merkitse itselleni juuri mitään. Vanhempani eivät ole käyttäneet alkoholia lapsuudessani. Minä en ole nähnyt humalaisia ihmisiä lapsuudessani juuri ollenkaan. En ainakaan kotona.

Muistan vieläkin sen päivän kun kysyin ensimmäisen kerran alkoholista vanhemmiltani. En muista yhtään mitä kysyin ja miksi eksyin siihen aiheeseen vanhempieni kanssa, mutta muistan mitä isäni vastasi minulle.

"Eve, minä toivon, että kun haluat ensimmäisen kerran juoda itsesi humalaan niin se tapahtuisi kotona. Kotona minun silmieni alla. Tietäisin, että sinä olet turvassa etkä joutuisi hankaluuksiin. Me emme voi äidin kanssa estää sinua käyttämästä alkoholia, mutta tietenkin toivomme, että sinun ei tarvitsisi käyttää alkoholia humala tarkoitukseen. Uskon, että noin itsevarma nuori nainen pärjää ilman alkoholiakin."

Tuo on jäänyt mieleeni. Edelleenkin voin ylpeänä sanoa, että en ole koskaan ollut humalassa. En ole koskaan kokenut sitä miltä tuntuu olla krapulassa. Alkoholia olen kyllä maistanut ja montaa eri sorttia. Rakastan erilaisia punaviinejä. Nautin viiniä kuitenkin ruoan kanssa ja hyvässä seurassa. 


Moni ystäväni nauttii alkoholia ja varsinkin opiskelu aikoina alkoholia oli usein tarjolla. Minä olin aluksi mukana rannalla ja erilaisissa bileissä. Pidin kuitenkin pääni, että en juonut. Jossain vaiheessa sain tarpeekseni bileistä ja olin mieluummin asuntolalla yksin illat kun muiden mukana juomassa. Myös myöhemmin olen käynyt muutaman kerran baarissa, mutta baarissa en ole koskaan viihtynyt. Baareissa minua yleensä alkaa ahdistamaan suunnattoman paljon ja juuri tämän vuoksi yritän välttää paikkoja, jossa on paljon alkoholia. 

Tämä takia oli outoa, että minä lähdin Indiedays päivään, koska tapahtumassa oli paljon alkoholia tarjolla. Onneksi Hanna ei juonut ja olimme toistemme tuki ja turva. Lähdettiinhän me hotellille jo hyvissä ajoin kun muut jäivät bilettämään.


Minä join viinilasillisen ruoan kanssa. Punaviini taisi olla Voga Italia Quattro 2012. Viini oli hyvää, mutta jätin puolet juomatta tuosta suuresta lasillisesta.

Päätökseni alkoholin suhteen on pitänyt ja uskon, että pitää jatkossakin. En koe tarvitsevani alkoholia humala hakuiseen juomiseen. Minä olen onnellinen ilman sitäkin. Pärjäisin kyllä ilman viiniä, mutta toisaalta viinissäkin on monia parantavia vaikutuksia jos sitä juo kohtuudella.

Esim:

- Auttaa verenkiertoa vähentämällä verisuonien vastusta. Tämän se tekee laajentamalla suonia, estämällä veren paakkuuntumista, laskemalla hapen tarvetta, lisäämällä hyvää HDL kolesterolia ja laskemalla huonoa LDL kolesterolia

- Helpottaa hengitystä.

- Parantamalla kalsium aineenvaihduntaa se vahvistaa luustoa. 
Parempi verenkierto vahvistaa myös lihaksia.

-Vilkastaa hormonitoimintaa stimuloimalla kilpirauhasen, munuaisten ja sapen toimintaa. Se lisää myös sukurauhasten aktiviteettia. Vilkastunut hormonitoiminta kohottaa yleiskuntoa ja yleistä vastustuskykyä.

-Vilkastaa aineenvaihduntaa laajentamalla kudoksia ja 
lisäämällä verenkierto.

-Toimii myrkkyjä, viruksia ja bakteereja ehkäisevästi ja siten välillisesti myös syöpäriskiä alentavasti ( ranskalaisilla muita alhaisempi syöpäsairastuvuus ) Bakteerien ja virusten tuhoamisvaikutus ei perustu pelkästään alkoholiin, sillä täsmälleen sama vaikutus on alkoholittomalla viinillä. Antibakteeriset antosyanidit ovat viinirypäleen kuoriosassa, mutta vapautuvat käymisprosessissa paremmin imeytyvään muotoon.

-Vilkastuttaa aivotoimintaa vähentäen vanhentumisoireita aivojen verenkierron ja
 hapensaannin lisääntymisen myötä.

-Vähentää stressiä ja sen aiheuttamia haitallisia sivuvaikutuksia kuten 
kolesterolin nousua jne.

Lähde

Jos näihin nyt on uskomista. Minä juon viinilasillisen muutaman kerran vuodessa. Totta kai omaa päätöstäni tukee myös omat kristilliset arvoni, mutta loppuen lopuksi tämä on ollut täysin oma valintani. Toiset valitsevat nollaamisen viikonloppuisin ja minä olen valinnut tällaisen vaihtoehdon. Tämä on jokaisen oma valintani ja minä olen tyytyväinen omaan päätökseeni.


Juotko sinä alkoholia? 
Minkä verran? 
Kuinka usein? 
Mitä mieltä olet alkoholin käytöstä?


Tupakka ja huumeet taas ovat osa-alue josta en tiedä yhtään mitään. En ole koskaan maistanut tupakkaa saati huumeita. Ystäväpiirissäni on kyllä monia joita nämä asiat kiinnostavat ja onhan minulle monta kertaa tupakkaakin tarjottu. Joskus olen pitänyt palavaa tupakkaa kädessä ja muistan varmaan ikuisesti sen kamalan hajun, miltä sormeni haisivat. En kuitenkaan ole päätynyt maistamaan tupakkaa. Suurin syy siihen varmaan on se, että en koe tarvitsevani tupakkaa tai huumeita mihinkään. Lisäksi tupakka haisee jo niin kammottavalle, että en halua sellaista suuhuni. 


8 kommenttia

 1. Anonyymi4/5/15 12:50

  Voi kun muutkin suomalaiset (ja kaikki kansat) käyttäisivät alkoholia ja suhtautuisivat siihen samalla tavalla kuin sinä. Tämä Suomen alkoholikulttuuri on jotain niin järkyttävää, eikä alkoholinkulutusta ole ainakaan vielä saatu vähennettyä. Suomeen pitäisi jotenkin saada sellainen keskieurooppalainen alkoholikulttuuri, eli silloin tällöin lasi viiniä tai olutta hyvän ruuan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi4/5/15 12:57

  Vau, tosi hyvä kirjoitus. Mä en ole tehny tuttavuutta ollenkaan päihteiden kanssa. Kun näkee lähellä ihmisiä joille ne ovat ongelma, on vaan onnellinen, että itse ei tarvitse olla ko. aineiden "orja". Musta tuntuu etten jää yhtään mistään paitsi, vaikken kokeilisikaan kaikkea. Arvostan todella ylipäätänsä sun elämänasennetta, tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
 3. Voi kun kaikkien isät ja äidit olisivat olleet samaa mieltä kuin sinun! Itse en käytä. Tosin en ole kieltäytyjäkään. Juon n.puoli lasia vuodessa jos sitäkään :D Syy on hyvin yksinkertainen. Olen huostaanotettu alkoholistivanhemmiltani joten olen nähnyt sitä jo aivan tarpeeksi, ei tarvitse itse kokea samaa.. Olen myös joutunut viettämään aikaani baareissa 5-vuotiaana joten ei kiitos niillekkin.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi4/5/15 13:43

  Liian monet kristityt suhtautuvat alkoholiin kielteisesti ja kieltävät sen lapsiltaan täysin, selittämättä ja perustelematta tämän väitteensä. Tämä aiheuttaa monissa perheissä sen, että kun lapset tulevat täysi ikäisiksi, niin mopo lähtee käsistä. Alkoholia voi käyttää myös viisaasti, onhan se viisasten juoma. Hienoa, että sinä olet tämän jo nuorena ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 5. Mulla on ihan samanlaiset ajatukset ja suhtautuminen kuin sulla! :) Liekö johtuu siitä, että uskovaisessa kodissa on itsekin kasvanut. Lapsena en nähnyt alkoholia ollenkaan, mutta sitten kun vanhempani erosivat niin isäni alkoi jossain vaiheessa käyttää ja muistan miten ahdistunut olin aina kun hän joi, vaikka ei ollut edes mitenkään humaltunut tai käyttäytynyt oudosti. Se vain ahdisti kun siihen ei ollut tottunut ja myös nuoruusiässä muiden humalaisten seurassa oleminen sai aina hirveän ahdistuksen aikaan, samoin ekat kerrat kun kävin baarissa muiden mukana kääntymässä. Vanhemmiten on vähän suhtautuminen toki muuttunut ja nykyään voin ihan hyvin olla samassa porukassa missä muut juo ja voin itsekin ottaa pari tai jopa muutaman siiderin, mutta en juo humalahakuisesti. Pari kertaa olen ollut humalassa ja kerran oksentanut niin, että sitä en halua koskaan enää kokea. Ahdistus ja paha olo sen jälkeen oli myös hirveä. Mulle siis pari siideriä maistuu kyllä rentoutumismielessä ja ne maistuukin hyvältä (osa), mutta olen sitä mieltä, että kivaa (jopa kivempaa) voi olla ilman alkoholiakin :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi4/5/15 21:57

  Itse ajattelen alkoholista aikalailla samalla tavalla. Alkoholi on ihan hyvä asia kohtuudella. Omassa perheessäni juodaan kohtuudella, esim. lasillinen viiniä ruoan kanssa perjantai-iltana jne. Minunkin perheessä on sanottu sama, että juomaan opetellaan ensin vanhempien silmien alla, koska ei tiedä miten alkoholi vaikuttaa juuri minuun.

  VastaaPoista
 7. Itse en käytä alkoholia ollenkaan. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä etten tarvitse sitä mihinkään. 18veenä sitä käytin kohtuudella, ja tupakka on ehdoton ei. Mut tuota punaviiniä voisin joskus kokeilla, ihan sun esimerkistä. Hienoa kun nuoret uskaltaa sanoa ei ryyppäämiselle ja rälläämiselle, usein halutaan kuulua porukkaan ja lähdetään tohon touhuun mukaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //