Rytmit tuo turvaa.

Aada täyttää pian 14kk. Tämä aika on mennyt hurjan nopeasti ja viimeisien kuukausien aikana myös kehitys on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin. Aada juttelee taukoamatta. Aada rakastaa juttelemista. Hän juttelee ruoka suussa, vaipan vaihdossa, nukkumaan mennessä ja myös kylpyhetket ovat täynnä juttelua. Aada kertoo minulle vaikka minkälaisia tarinoita. Harmi vaan, että en juuri mitään ymmärrä.

Tällä hetkellä suosituimmat sanat ovat: 
- Ei tätä
- TÄ
-Tiitti (kiitti)
- mamma
-täti
-äiti
-tyttö
-äitityttö
-gogigogi
-kopotikopoti


Joka kerta kun hymyilen Aadalle niin saan vastaukseksi hymyn. Aada rakastaa minun hymyä ja minun katsetta. Hän nauttii siitä kun saa katseita. Aada viihdyttää usein bussissa kanssa matkustajia. Jokeltaa kovaan ääneen ja hymyilee jokaiselle tyypille joka häntä katsoo. Moni ihminen jääkin juttelemaan meille usein bussissa. Jännää kuitenkin on se, että Aadasta on alkanut paljastua ujon tytön piirteitä. Vaikka hän nauttii huomiosta ja tykkää jutella ihmisille niin hänessä on silti ujon tytön piirteitä. Mielestäni se on erittäin söpöä. Hän nostaa hartioita söpösti kun joku vieras tyyppi alkaa juttelemaan hänelle. Aada saattaa myös kääntää pään pois, mutta kuitenkin samaan aikaa antaa leveän hymyn ja juttelee. Aada viihtyy paljon omissa oloissa. Hän tarkkailee leluja ja juttelee niille. Hän tutkii paljon paikkoja ja pinsettiote toimii hienosti. Aada on nykyään" äitin oma imuri". Aada syö kaikki murut pöydän alta ja löytää välillä vaikka ja mitä lattialta. Yritän kyllä parhaani mukaan pitää lattiat siisteinä, mutta näppärästi tuo tyttö silti löytää vaikka mitä. Vielä ei olla jouduttu vaarallisiin tilanteisiin, onneksi.

Aada ryömii todella nopeasti. Varsinkin jos lattialla sattuu olemaan minun puhelin, kamera tai kaukosäädin niin tytölle tulee kamala kiire. Aada viihtyy lattialla hyvin ja jokaisen talon nurkan hän käy päivän aikana läpi. Lauantaina hän oppi konttamaan ja nyt on muutama päivä kontattu jonkin verran. Aada rakastaa wc:n ovea sekä vaatehuoneen ovea. Hän tykkää leikkiä ovien kanssa. Aada on alkanut kiinnostumaan myös laatikoista ja yrittää niitä kovaa vauhtia availla. Onneksi hän ei vielä ymmärrä vedettävien laatikoiden päälle mitään. (huh) Aada myös maistelee edelleen kaikkea. Jokainen asia onkin meillä edelleen kuolan peitossa.Aada alkaa nukkumaan illalla klo 19 aikaan ja herää klo 05-07 aikaan. Annan hänelle silloin maitoa ja hän jatkaa tyytyväisenä unia vielä muutaman tunnin verran.  Yömaito pitäisi lopettaa. Olen tästä neuvolassa jutellut ja tällä hetkellä se on ihan hyvä, että Aada saa maitoa tuolloin, koska paino ei juuri nouse.

Aadan unen määrä on ihana. Aada nukkuu pitkien yöunien lisäksi päiväunta n. 2h. Haasteellista tästä tekee kuitenkin se, että kun olen asettanut Aadalle tarkat rytmit, niin kyläily on hieman haastavaa.Aada kun ei jousta rytmeistä tietenkään yhtään vaan väsähtää klo 18 kieppeillä joka päivä. Nooh.. Mutta kyllä me silti todella paljon reissataan ja en ole äiti joka aiheuttaisi itselleen sttessiä tuosta. Aada pääsee tietenkin aina nukkumaan juuri oikeaan aikaan, yritän pitää siitä aina kiinni. Onneksi Aada on tottunut nukkumaan vieraissa paikoissa ja nukahtaa hyvin jos on tutun hajuiset lakanat. Olen sitä mieltä, että lapsella on oltava rytmi elämässä, se tuo turvaa.

Aadan päivä:

Klo 9-10 HERÄTYS
Klo 9-10 Aamupala

Leikitään ja 
touhutaan

Klo 12 Lämmin ruoka 1

Hetki leikkimistä

Klo 13 Päiväunet
Klo 15 Välipala

Käydään ulkona

Klo 17 Lämmin ruoka 2

Leikitään ja 
touhutaan

Klo 18 Kylpy
Klo 18.30 Iltapala
Klo 19 NUKKUMAAN
Klo 05-07 Yömaito
Klo 9-10 HERÄTYSToisaalta tämä rytmi on ihana. Saan itse omaa-aikaa iltaisin alkaen klo 19. Se on minun voimavarani. Jos Aada alkaisi nukkumaan vasta klo 22 niin minulle ei jäisi omaa- aikaa yhtään. Luulen, että olisin silloin paljon väsyneempi. Näin yksinhuoltajana arvostan tätä omaa-aikaa todella paljon. Onneksi olin kaukaa viisas ja asetin Aadalle rytmit, jotka tuovat turvaa. Rytmit on meille kummallekkin hyväksi.

Oman aikani käytän yleensä pyykkienpesuun,tiskikoneen täyttöön, ruoan laittoon, suihkussa käyntiin ja läppäriin. Muutama viikko sitten Aada nukkui vielä olohuoneessa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun Aada meni nukkumaan klo 19 niin minun piti olla kämpässä hiiren hiljaa. En voinut käydä vessassa kuin hiipien. En voinut syödä enään klo 19 jälkeen mitään tai tehdä kotitöitä. Yleensä vietin iltani klo 19-22 välisen ajan omassa sängyssä läppärin kanssa.

Aada on herkkäuninen ja tarvitsi oman rauhan. Mietin pitkään, että miten ratkaisen ongelman. No ongelman ratkaisuun ainoa keino oli:

 Aadalle oma huone ja äitin 
sänky olkkariin. 

Tällä järjestelyllä on menty nyt viikko. Homma toimii hyvin. Aada nukkuu hyvin eikä herää minun kolisteluihini ollenkaan. Nyt saan hoitaa kotityöt silloin kun Aada nukkuu ja niitä ei tarvitse hoitaa Aadan hereillä olon aikana. Näin kumpikin on tyytyväinen ja saan käyttää sen ajan joka aikaisemmin meni kotitöihin nyt Aadaan. Huomaan heti, että voin paljon paremmin itsekkin kun minulla on aikaa tehdä kotityöt silloin kun lapsi ei tarvitse minua. Voiettä nautin kun saan leikkiä tuon lapsen kanssa, joka jaksaa tälläisen höppänän äidin seuraa. 

Aada muuten käyttää vieläkin 3 koon vaippoja. 56cm bodyt mahtuu edelleen päälle sekä 56/62cm housut. Aada on todella hoikka tyttö. Hän painaa 6250g ja on 64,8cm pitkä.  

Nykyään annan Aadalle 3rkl öljyä päivän aikana sekä yrittää juoda mahdollisimman paljon täysmaitoa. Painoa oli tullut 1,5kk aikana 120g. Olen itse todella huolissani Aadan painon noususta, mutta eiköhän se taas tästä. Seuraava neuvola on parin viikon päästä. Toivotaan, että paino on noussut taas hieman. 

Aada on edelleen se sama ilopilleri niinkuin muutama kuukausi sitten. Hän jaksaa aina ilahduttaa väsynyttä äitiä leveällä hymyllään. Meidän arki on leppoisaa. Viihdytään paljon kotona ihan vaan kahdestaan ja tykätään me reissatakkin paljon. Niin ja nähdään me jonkin verran myös perhettä sekä ystäviä. Me hassutellaan,leikitään ja köllitään yhdessä. Rakastan tätä tyttöä niin mahottoman paljon. 


22 kommenttia

 1. Awws ihanan pirtsakka tyttönen, teidän rytmi kuulostaa hyvälle :)

  VastaaPoista
 2. Ihana Aada ja teidän rytmi kuuulostaa todella hyvältä! :)

  VastaaPoista
 3. <3 Aadan kuulumisia on kyllä ihana lukea ja kirjotat aina niin tarkasti kaikki, tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, välillä ehkä vähän liiankin tarkasti :D Mutta kiiitos :D <3

   Poista
 4. Mukavalta kuulostaa ja nostan hattua yksinhuoltajuudelle, vieläpä erityislapsen kanssa. Vaatii varmasti paljon sinulta. Itsekin nautin kovasti illan omasta ajasta, kun 11kk tyttöni menee nukkumaan 20.30. Mietin kuitenkin tuota "yömaitoa" ja sitä kun aioit sen lopettaa.. Aada on kuitenkin nukkunut jo 10-12 tuntia tuohon mennessä ja edellisestä ruuasta on ainakin jo 12 tuntia aikaa.. minusta se kuulostaa täysin tarpeelliselta ja enemmänkin"aamupalalta". Useinhan vuosikkaat nukkuvat "vain" sen 10-12 tuntia yöunia, mikä on jo hyvä yöuni.. :) kaikkea hyvää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Niin tuota olen miettinyt paljon, että miten tekisin. Aadalla on monta hammasta suussa ja siksi on kurjaa antaa sitä maitoa "yöllä" vaikka Aada on nukkunut niin pitkään. Ja jotenkin hassulle tuntuu pestäkkään niitä hampaita siinä vaiheessa ennenkuin antaa sen yömaidon. Äh, no tästä olen neuvolassa jutellut ja vielä se yömaito nyt menee, että painokin nousisi ja nälkäänhän se tyttö herää. Että en aio sen kanssa pitää kiirettä vaikka mielelläni sen lopettaisin juuri hampaiden takia. Lisäksi pelkään sitäkin, että en saa vierotettua Aadaa tuosta maidosta ollenkaan, mutta sitten on varmaan vaan tehtävä niin, että me aletaan heräämään klo 6 aikaan aamuisin ja aada syö aamupalan ja ottaa toiset unet klo 08-09 :D Äh.. nää on vaikeita juttuja ja pitää vielä miettiä, että miten on järkevintä. Mutta ihan tota mitä sanoit, Aada vetelee niin pitkiä unia.. Toki Aada ei juo maitoa kuin 40-60ml verran ja tyytyy siihen :) Joskus saattaa mennä pelkkä vesikin :)

   Poista
 5. Olen blogiasi seuraillut näin "salaa" alusta lähtien. Löysin tämän kun itse olin vielä raskaana ja kaipasin jonkinlaista vertaistukea (esikoinen siis minullakin kyseessä). Silloin tuli paljon pohdittua sitä, mitä jos synnyttäisinkin erityislapsen? Olisiko se niin paha vai pystyisinkö siihen? Omien raskausajan postauksiesi jälkeen aloin itsekin ajattelemaan että kyllä pystyisin! Raskautemme oli kuitenkin ihan "normaali" ja terve 9 kuukauden ikänen poika meillä täällä vilistää. :) Sinun eloasi Aadan kanssa on ollut ihana seurata ja teksteistäsi näkee kuinka paljon tyttöä rakastat. Oikeastaan sen huomasi jo raskausaikanasi, vaikket tiennytkään oletteko saamassa erityislapsen vai ette. Olet hieno ihminen ja tuollaisella elämänasenteella Aada tulee omaamaan varmasti hyvän itsetunnon ja uskalluksen tavoitella unelmiaan kun on kannustava äiti vierellä!

  Pieni postausidea: Voisitko tehdä Aadan kanssa joskus videopostauksen? :) Jos tyttö vaikka innostuisi juttelemaan kameralle! En nyt muista oletko joskus tehnyt tällaista!

  Ihanaa vuotta teille, vaikka olenkin ujo kommentoimaan niin täältä taustalta seurailen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi <3 Tippa tuli linssiin tätä kommenttia lukiessani. Ihanaa, että uskalsit kommentoida ;)

   Kiitos vinkistäsi, olen videopostausta miettinyt ja sitä on myös muutamaan otteeseen minulle ehdoteltu. Minulla on tällä hetkellä niin huono laatu puhelimen kamerassa ( aada jyrsinyt sitä), että ainakaan sillä se ei onnistuisi ja läppärillä taas Aadaa varmaan vain kiinostaisi läppäri, eikä mikään muu :D Tietenkin järkkäsissä on videokamera, mutta sillä en ole koskaan kuvannut. Täytyykin muuten kokeilla :) Mutta pistän harkintaa ja ehkä vielä joskus. Tuskin kuitenkaan ihan heti. :)

   Ihanaa alkanutta vuotta teillekkin <3

   Poista
 6. Jos Aada tosiaan nukkuu noin pitkiä unia niin tarvii ehdottomasti jo kunnon aamupalan herättyään.Meillä myös 14 kk ikäinen vauva ( taapero). Menee nukkumaan n.klo 20 ja herää klo 6-7.Silloin noustaan aamupalalle.Tyttö syö lautasellisen puuroa pakastemarjojen kanssa,usein vielä palan leipää ja mukillisen maitoa.Tuttipulloa ei ole koskaan ollu käytössä,eikä tuttiakaanKun itse syön aamupalaa niin usein vielä saa hedelmäpalat tms.Yhdeksän maissa ulkoilemaan.Yhdeltätoista lounas.päikkärit n. klo 12-14 ( joskus 15).välipalaa ja touhuilua sisällä ja uudelleen ulos ennen päivällistä joka n.klo17 kun mies tulee töistä.Usein ollaan vielä illastakin ulkona koko perhe jos kiva ilma.Iltapesut ja iltapalat klo 19-20 ja unten maille! Meilläkin aika säännöllinen rytmi,mutta ulkoillaan kyllä aika paljon enemmän ja noustaan aikaisin ylös.Rakastaa touhuta pihalla,Teillä tietysti vielä rajoittaa tuo kun Aada ei vielä kävele.Meillä jo vetää pulkkaa,kävelee hyvin ulkonakin ja tykkää lumesta vaikka lapio vielä lipsuminen rukkaskädestä.Omaa aikaa ei hirveästi jää kun laittelen lapsen päikkäreiden aikaan valmiiksi jo iltarukous,pesen pyykkiä ja siivoilen.Usein illallakin valmistelee jo seuraavan päivän ruokia.Mutta tykkään niin paljon itsekin olla ulkona että näin on hyvä.ja lapsi syö ja nukkuu hyvin kun saa purkaa energiaansa raittiissa ilmassa.Tapaan muita äitejä ja lapsiakin useimmiten pihalla ja puistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Aada saa kunnon aamupalan herättyään klo 9-10. Olen asiasta neuvolassa puhunut ja kun Aada tyytyy maitoon klo 5-7 välillä niin se on kuulemma ihan ok. Aada saa näin kuitenkin kaikki tarvittavat 5 ruokaa päivässä + yömaidon. Ja se on tällä hetkellä hyvä niin. Ja oman jaksamisen kannalta koen sen myös hyväksi.

   Hienoa kuitenkin, että teillä on noin upea rytmi ja jaksat touhuta lapsen kanssa heti aamusta :) Upeaa!

   Poista
 7. Oon niin ilonen teidän (tai lähinn sun ;)) puolesta että Aada nukkuu noin hyvin niin jaksat paremmin. :) Ja samaan aikaan vähän kateellinen unien osalta kun täällä oli aamupuurot syöty jo ennen seitsemää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeh :D No meillä meni kesällä ihan samalla tavalla ku teillä ;) En tiedä miten Aada on näin väsynyt, että jaksaa nukkua noin pitkiä unia, mutta en valita. Hyvä kun nukkuu :)

   Poista
 8. Hei ihana,

  Siulle olisi blogissa kivaa haastetta! :)

  VastaaPoista
 9. Ainut mikä pisti silmään että eikö ole aika pieni väli jos viideltä syö kunnon ruuan ja puolentoista tunnin päästä jo iltapalan.. tai itse en ainakaan niin nopeasti haluisi syödä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan se pieni väli, mutta minkäs teet kun neiti nukkuu päiväunet ja tottunut syömään noin ja kyllä se vaan syö kummatkin ruoat. :)

   Poista
 10. Nimetön1/2/15 11:29

  Hei. Olen seurannut blogiasi pitemmän aikaa ja nyt parissa postauksessa silmiini on pistänyt se, että kutsut itseäsi yksinhuoltajaksi. Onko elämäntilanteenne muuttunut aiemmasta asumuserosta mahdollisesti avioeroon ja sinun Aadan yksinhuoltajuuteen? Ymmärrän jos et halua kommentoida, olet aiemmin melko vaitonainen ollut asian suhteen, mutta ajattelin kysäistä kun tuo yksinhuoltajuus pomppas silmille pari kertaa kirjoituksistasi.
  Toivottavasti sinulla oli mukava viikonloppu helsingissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei elämäntilanne ei ole muuttunut ja edelleen on asumusero käynnissä Avioeroa ei ole haettu. Mutta no ehkä minun ei pitäisi nimittää itseäni täysin yksinhuoltajaksi, koska en sitä virallisesti ole, mutta olen Aadan kanssa kahdesyaan 24/7. Että yksinhän tässä Aadan kanssa ollaan. Tai kahdestaan Aadan kanssa :D ps. Pidän edelleen sormuksia ;)

   Poista
 11. Nimetön2/2/15 20:59

  Miehesi/lapsesi isä ei taida olla enää kuvioissa mukana, ainakin blogi antaa niin ymmärtää. Taitaa olla vielä aika lapsellinen tai sitten tekee pitkiä työmatkoja kun ei jaa teidän kanssa arkea. Miehesi kyllä menettää paljon, harmi jos hän ei sitä ymmärrä. Aada on hieno tyttö ja menetettyä aikaa ei saa koskaan takaisin. Hienoa, että jaksat olla niin positiivinen, mutta onko se sitten totta? Sitä mietin joskus, lukiessani tekstejäsi. Eihän kukaan jaksa olla aina positiivinen ja iloinen. Kirjoita joskus huonosta päivästänne, niin blogisi näyttää enemmän "tosi elämältä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti-Tyttö osiossa on selvitys tästä asiasta :) Mutta huonosta päivästä on myös tulossa postaus, mutta vielä työn alla ;D Ja kyllä minä melkein aina olen positiivinen, osaan nähdä kaikessa sen positiivisen puolen. Mutta tietenkin on rankkoja päiviä ja niistä tulee kyllä postausta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //