Kuumetauti tuli kylään.

Mitä ihmeen kuumetautia on oikeen liikkeellä? Meille tälläinen kuumetauti rantautui eilen klo 16. Oltiin aamu oltu ulkona, koska Aadalla ei ollut minkäänlaisia oireita. Tytöllä oli tarpeeksi päällä ja kylmä hänellä ei ainakaan ollut. Kotiin tultua ensimmäiset merkit olivat varmaan Aadan väsymys. Hän meni nukkumaan omaan sänkyynsä ja nukahti ihan heti eikä päästänyt minkäänlaista ääntä suustaan. Yleensä Aada jää juttelemaan sänkyyn tai hetken aika kitisee, mutta nyt hän nukahti saman tien. Aada nukkui 2 tuntia ja heti herättyään hän itki todella pientä ja hiljaista itkua. Jo tuo itku kertoi, että nyt kaikki ei ole hyvin. Kun otin Aadan syliin hän oli TULIkuuma ja peräsuolesta mitattuna lämpö näyttikin 38.9 !Koko illan Aada halusi olla sylissä. Mikään ruoka ei maistunut klo 16 jälkeen. Hän sai velliä ja maitoa tuttipullosta. Aada alkoi yöunille klo 20, mutta yö ei mennyt todellakaan hyvin. Ihan kamala yö takana! Sääliksi käy tuota pikku murusta.

Yön heräilyt:
klo:

21:10
22
23.30
01
01:30
02:10
03:40
04:15


Tämän jälkeen Aada heräsi oikein pirteänä ja hän jutteli. Ei puhettakaan, että oltais uudestaan alettu nukkumaan. Minulla silmät sojotti ihan ristiin ja meinasin nukahtaa pystyyn. Mutta ei auttanut kun hetken aikaa valvoa ja kokeilla nukuttaa Aadaa uudestaan. Annoin supon ja maitoa. Jossain vaiheessa Aada oli kuitenkin nukahtanut, koska seuraavaksi muistan katselleeni kännykästä kelloa joka näytti n. 8.

Hieman tuon yömaidon antaminen jännitti. Aada ei ole saanut yöllä maitoa pitkään aikaan ja nyt hän sai maitoa senkin edestä. Mutta raukalla oli varmasti kova nälkä, kun mitään ei suostunut eilen syömään.Toivon vaan, että ei jää tämä yömaidon antaminen päälle.

Onko muuten lukijoilla vinkkejä kuumepotilaan 
ruokavalioon?
 Huomasin, että kylmäruoka maistuu paremmin kuin lämmin.


Aamulla Aada sitten oksensi pariin otteeseen kaikki vellit ulos ja limaa tuli paljon. Koko keittiö lainehti! Aadalla on edelleen 39 asteen kuume. Hän on syönyt 1,5 dl hedelmäsosetta ja juonut sekä velliä että maitoa. Kylmä hedelmäsose upposi paremmin kuin lämmin ruoka.Aada nukkui klo 10-12.15 päiväunet ja hän nukahti uudestaan minun masun päälle klo 13 jälkeen. Nyt klo 14 hän nukkuu päikkäreitä omassa sängyssään. Saa nähdä lähteekö tuo kuume laskemaan olenkaan tänään muutakuin supon kanssa.


Voi mun pikkusta. Pieni reppana<3Mä niin nautin tästä kun toinen nukkuu mun mahan päällä. Onko väärin nauttia tästä?  Aada ei piiiiiiiitkään aikaan ole viihtynyt näin kauaa ja näin lähellä minua. Ihana kuunnella toisen tuhinaa ja pitää vain ihan lähellä omaa rakasta, parasta! Tähän vois vaikka tottua. Mutta älkää ymmärtäkö mua väärin, en mä tästä sairastamisesta nauti. Ihan kamalaa kun oma pieni alle 6kg vaavi on näin kipeä! Ja semmosta piipittävää itkua itkee kokoajan. Sääliksi käy <3Huomasin kun Aadalla oli korvatulehdus, että Aadan kipuun tehosi paremmin supot kuin liuos. Aada painaa 5900g ja hänelle menee ne 60mg paracetamol supot jossa painoraja on 5-8kg. 1-2 suppoa n. 3 kertaa päivässä. Tänään Aada on saanut 2 suppoa.  Tästä on muutama kilsa matkaa apteekkiin joten sain eilen isäni tuomaan Aadalle suppoja ja velliä. Noilla on nyt päästy nyt mukavasti alkuun.

Onko muilla ollut tälläistä 
kuumetautia? 

Saatiin luultavasti tämä kuumetauti Aadalle pikkujouluista joissa oli Aadan lisäksi 18 vauvaa mukana. Heistä on moni vauva sairastunut samalla tavalla kuin nyt Aada. 

Postauksen kuvat on otettu puhelimella ja huonossa valaistuksessa. 
Siitä johtuu kuvien rakeisuus.
Pahoittelen, mutta tänään en jaksanut ottaa kuvia järkkärillä, 
koska muruseni on pipi.


33 kommenttia

 1. Suosittelen enemmin antamaan nestemmäistä panadolia kuin suppoa. Nykyinen sairaalassa suosittelevat sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. supoillakin kuume laski ihan mukavasti. Tänä aamuna 37,5 :) Jjee!

   Poista
 2. Pikaista paranemista! On aina epämukavaa, kun oma lapsi sairastaa. Sellaista ajattelin vinkata, että sairaana ollessa ei ole niin tärkeää, että kuinka paljon syö, vaan että saa riittävästi nesteitä. Jos on epävarma olo, niin kannataa soittaa neuvolaan tai päivystykseen. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aada söi illalla vielä lautasellisen puuroa, velliä,maitoa ja vettä :) Hyvin pärjättiin näillä eväillä, nyt kuume lähtenyt laskemaan !

   Poista
 3. Kuumeessa tärkeintä on juominen, keität vaikka kiisseliä ja tarjoat sitä kylmänä :) ja kaikkea syömistä vaan mikä maistuu. Muista soittaa herkästi päivystykseen, jossei kuume laske särkylääkkeillä. Paranemisia !

  VastaaPoista
 4. Voisko olla kyseessä vauvarokko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä vielä, ei oo ainakan näppyjä ilmestyny :)

   Poista
 5. Pikaista paranemista ja voimia!!! Haleja!

  VastaaPoista
 6. Hei oletko kokeillut apteekista saatavaa lapsille tarkoitettua buranaa? Meidän pojalla se toimii paremmin kun panadol. Ja pahimpina kuume tai hammas särkyyn annettu molempia että on kuume hepottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aika skeptinen buranan suhteen ja mielummin annan panadolia. Itse olen siis buranalle allerginen. Ja hyvin me tällä panadolillakin pärjättiin kun kuume lähti laskuun ja nyt mittari näyttää 37,5 :)

   Poista
 7. Farmaseuttina meille opetettiin, että jos lapsi on kipeä eikä ruoka oikein maistu, niin silloin tärkeintä on että jos jokin ruoka menee alas niin sitä syödään oli se sitten vaikka jäätelö. Tärkeintä on että jotain tulee syötyä. Yleisesti juuri viileät ruuat tuntuu maistuvan paremmin mehukeitot, jogurtit tms. helposti nieltävät. Jos ei oikein mikään mene alas tai jos olisi vaikka vatsatautia kannattaa koittaa apteekista Nutrinikid-juomia. Juoma sisältää tarvittavat vitamiinit, energian, proteiinit ja kuidun, virallinen suositus tosin 1v eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä :) Nyt kuitenkin lähtenyt laskuun päin :)

   Poista
 8. Voi pientä :( Pikaista paranemista Aadalle ja toivottavasti pysyt itse terveenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos :) Ja no niinpä! Itsellä ihan kamalan kipeä pää ollut nyt 2 päivää, että eiköhän tämä äitikin ole huomenna kuumeessa. Jää nähtäväksi!

   Poista
 9. Voi pientä reppanaa! :(

  Meillä oli A-murulla vuosi sitten oikein kunnon kuumetauti. Vastaavia lämpötiloja mittailtin neiditä ja oli ihan kamalaa! Minä en edes muista milloin minulla olisi noin paljon kuumetta ollut. Täällä oli suora ohje noilla lämpötiloilla lähteä päivystykseen, jota suosittelisin teillekin.

  Tärkeintä on veden juonti, minkä opimme kantapään kautta, kun A-muru kuivui niin pahoin että lopetti pissaamisen. Annoin hänelle kyllä vettä, mutta kuume oli niin korkea että vesi mitä annoin ei ollut riittävä.

  Pikaista paranemista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei nyt käyty päivystyksessä vaan selvittiin ilman sitä :) Nyt mittari näytti 37,5 :) Joten parempaan suuntaan mennään kokoajan! Aadan vaippaa olen kokoajan tarkkaillut ja pissaa on tullut riittävästi. Maitoa, velliä ja vettä annoin vähän väliä ja onneksi Aada suostui juomaan<3 Eilen illalla ja tänään aamulla meni puuroa. Vielä tyttö on aika herkällä päällä ja lämmin ruoka ei uppoo, mutta kai se tästä :)

   Kiitos<3

   Poista
 10. Meille just tuli pikkuselle kuumetauti ilman muita oireita. Nousi kokoajan 39 asteeseen, olin silti varma että hampaat, kunnes kuume loppu ja päivä siitä tuli näppyjä ja paljon. Kyseessä olikin vauvarokko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä vaiheessa tuli näppylät? Kauan meni? Hmm.. Pitääkin tarkkailla :)

   Poista
 11. No meillä oli nyt vain 2pv kuumetta ja sitten yks päivä kuumeeton ja siitä yksi päivä niin tuli näpyt.. Esikoisella oli 4pv kuumetta ja yks kuumeeton päivä ja sitten seuraavana päivä näpyt, eli yleensä näpyt tulee kun toinen päivä kuumeeton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiettä, voimia sinne! Pitääkin katsoa nyt kun Aadalla tänään ei oo kuume noussut noin korkealle, että mahtaako se vielä nousta vai tuleeko kenties näpyt. Voiettä! No toisaalta hyvä jos käytäis se vauvarokko tähän samaan syssyyn ;)

   Poista
 12. Lämpöä saa myös kotikonstein laskettua vähentämällä lapselta vaatetusta ja alentamalla huonelämpötilaa.Lapselle vain vaippa,korkeintaan ohut paita ja lakana päälle ilman peittoa.Runsaasti juotavaa.Lämpö mitataan nykyisin kainalosta,ei peräsuolesta!! Nestemäinen Panadol parempi,nopeampi,imeytyminen luotettavampaa.Jos lapsella tosiaan korkea lämpö niin älä nukuta vatsasi päällä - toimit itse aikamoisena lämpöpatterina! Vauvarokon mahdollisuus tosiaan on jos ei muita oireita kuten yskää,nuhaa jne. Toipumisia teille! Lastensairaanhoitaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän jääny päälle tuo peräsuolesta mittaaminen ja meillä on normi mittari hukassa. Ja eiköhän tuo anna ihan oikean lukeman. Ja kuume on lähtenyt jo laskemaan, kiitos vain. katsellaan nouseeko uudestaan, tänään ei ole enään ollut lämpöä.
   Ja nukutan mahani päällä jos vauva halua olla lähellä. Aada ei suostunut nukkumaan muualla ja en halunnut huudattaa toista kun muutenkin voimat oli vähissä raukalla. Eikä siitä näyttänyt haittaa olevan. Nestemäinen imeytyy ehkä nopeampaa, mutta kyllä supotkin toimivat ja pääasia, että on jotain kuumetta alentavaa. En kuitenkaan itse apteekkiin ole päässyt.

   Kiitos kommentistani ja vinkeistä, me pärjätään kyllä :)

   Poista
  2. peräsuolesta tai ei! Kyllä se luotettavampi luku tulee suolesta!

   Poista
  3. Kainalolämpö oikein mitattuna on täysin luotettava. Ja kyse ei ole yksinomaan siitä vaan suositus on siksi että mittarin työntäminen peräsuolesta voi aiheuttaa pahojakin limakalvovaurioita. Työskentelen vauvateholla ja sielläkin nykyisin lämpö otetaan vain ja ainoastaan kainalosta.

   Poista
 13. No huhhuh pakko nyt itsekin kommentoida tänne kun luin ton "sairaanhoitajan" kirjoituksen. Itse myös hoitoalalla työskentelen ja koulutuksen saaneena ihmettelen kovasti anon kommenttia "älä nukuta vatsasi päällä lasta" :o
  Kyllä pienelle ja isommallekin lapselle on tärkeää kokea läheisyyttä ja turvaa sylissä johon voi turvallisesti nukahtaa, kuumeessa kun muutenkin on sekava olo.. Itse en lastani rakastavana äitinä sysäisi lasta nukkumaan yksinään sänkyyn jos hän tyytyväisenä nukkuu sylissäni. Kyllä maalaisjärkeäkin voi käyttää!!!! Ja tuskinpa kotona on päällä hirveästi vaatetta. Huoh kyllä on oudoksi mennyt maailma...no kukin tavallaan.
  T. Äiti jonka syliin voi aina tulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps samaa mieltä. Ennen kaikkea lapselle turvaa ja lohtua <3 Ja kyllä minä nautin siitä kun toinen ihanasti tuhisi vatsan päällä ja hänellä oli selvästi hyvä olla siinä.

   Poista
  2. Ymmärtäkää nyt ihan niin väärin kuin haluatte! Jos vauvan lämpö on lähes 39 astetta niin kuumeen alentamiseksi lasta ei ole sillä hetkellä järkeä laittaa vaatteet ja vielä peitto päällä äidin lämmintä kehoa vasten! Ainakin ne vaatteetja peitto pois ja vaippasillaan jos syli on ainoa paikka missä rauhoittuu! Maalaisjärjen käyttö on sallittua todellakin. lastensairaanhoitaja ( sieltä lasten teholta,ihan oikeasti,pitääkö vielä laittaa virkanumerokin! )

   Poista
 14. Ihan totta, enää nämä isommat ei juuri sylissä viihdy niin kun pienenä. Pikaista paranemista ihanalle Aadalle!! :)

  VastaaPoista
 15. Tottakai lapsen parasta jokainen ajattelee ja varmasti evekin kun annoit aadan nukahtaa syliin. Onhan se niinkin että kuuma siinä voi tulla, mutta äidin syli on kyllä korvaamaton tuollaisessa tilanteessa <3

  VastaaPoista
 16. Laita vain virkanumero :)
  Meillä kyllä sylitellään kipeenä mutta villapuku jää naulakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahhah! Älä nyt tukehdu omaan hauskuuteesi siellä! ��

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //