Kun maito ei nouse.

Kyllä se mahatauti sitten pikkuisellekkin tuli. Ihme ja kumma mieheni siltä kamaluudelta säästyi, mutta minä ja tyttö oltiin sairaana. Tytöllä oli kyllä aika lievä tuo tauti. Pari päivää hän huuti ja lämpöä oli yli 38 ja puklausta tuli aika paljon, mutta nesteytys pysyi ihan aisoissa ja ei tarvinnut lähteä sairaalassa käymään. Uloste oli myös todella löysää ja no sellaista vettä, ripulia se oli. Minä hoidin tyttöä ne päivät kun hän oli kipeänä kun mies oli töissä. Ihan hyvin meillä meni, mutta oli todella kurjaa kun tyttö vaan huutaa ja ei pysty ite auttamaan kun vaan hyssyttämällä ja pitää tyttöä lähellä. Kyllä itselläkin oli usein erittäin turhautunut ja inhottava fiilis. Mutta nyt on pöpö lähtenyt lätkimään ja tästä taas jatketaan!

Tiedä sitten mistä se pöpö oikein tuli. Kenties miehen töistä, mutta miehellä ei kuitenkaan pöpöä ollut. No toisaalta hyvä näin. Inhottavaa olisi, jos kaikki oltais oltu samaan aikaan kipeänä.


Kantoliinassa tyttö oli taas ja se olikin ainoa jossa hän oli oikein rauhallinen. Hän nukkui 3h putkeen kantoliinassa. Taisi olla hyvä olla.
Semmosia kuvia ajuasta kun hän oli kipeänä. No nyt kuitenkin ollaan kaikki terveenä. Petivaatteet vaihettu ja kämppä siivottu, että ei pitäis pöpönkää enään täällä asustaa :)
Kyllä tulee aina niin onnistunu fiilis kun voittaa jonkun pöpön ja selviää siitä. Nyt pystyy jatkaa elämää pikkuisen kanssa hymyssä suin!

Mies on ollut nyt muutaman päivän kotona kun on vapaita ollut töistä. Toisaalta se on ihan kivaa ku on toinen apuna lapsen hoidossa, mutta sitten taas tulee sellaisia hetkiä kun näkee miten toinen hoitaa lasta ja miten itse hoitaa lasta. En itse pahemmin sano niistä miehelle ainakaan huutaen, mutta sitä on huvittava seurata vierestä. Jotenkin näin äitinä tuntee lapsen paljon paremmin kuin tuo isukki. Mies kysyykin aina multa kun tyttö huutaa "Miksi se huutaa, mikä sillä nyt on, voitko sä rauhoittaa sen kun oot parempi"
Noo kai tuo mieskin oppii tuntemaan lapsensa yhtä hyvin kun minä tässä pikkuhiljaa. Ja varmaan nää pari vapaapäivää on tehny ihan hyvää :)

Kävin itse tänään pitkästä aikaa pyörimässä kauppakeskuksessa yksin. Kävin kyselemässä life myymältä, että olisiko heillä imetysteetä. Heillä ei ollut imetysteetä ollenkaan :( Käski mennä keskustan pisteestä kyselemään, mutta enpä jaksanutkaan. Oon juonu semmoista päiväsäde nimistä vauvateetä. 


Nojoo se on vissii aika huono tee, koska ei muuten tehoo. En oo huomannu mtn maitoa nostattavaa vaikutusta.
Tiedättekö mitään teetä mikä varmasti tehoaisi?

Oon nyt kokeillut vaikka mitä, että maito nousisi. Listaan tähän asioita:

-Imetysteetä 2-3 kuppia päivässä
- Pumpannu rintoja 2-3 tunnin välein
-Kotikalja
-Juonut pitkin päivää
-Pulsatilla D12 helmiä 4-5 helmeä 4-5 kertaa päivässä.
-Söynyt parin tunnin välein
-Antanu tytön otaa muutaman imun, sen minkä oon saanut sen imemään. On aika hankalaa kun on tottunut tuohon pulloon. 
-Pitänyt kantoliinassa vaippasilleen ja itellä ei oo ollu paitaa. Pidin eilen 3h yhteenputkeen.
- Kuumassa suihkussa käynyt
-Hieronut

Ei vaan tunnu mikään nostattavan maitoa. Tällä hetkellä tulee 30-60ml ja tyttö syö sen 70ml 3-4 tunnin välein.

En enään tiedä mitä tekisin. Tuntuu, että kaikkeni oon yrittänyt, mutta kun ei nouse niin ei vaan nouse. Tosi asia on se, että ihan ahdistaa siirtyä korvikkeisiin Tälläkin hetkellä 6 korvike purkkia on pöydällä ja niitä on vaan pakko toiselle syöttää kun äiti ei pysty täysin tyttöään syöttämään. Välillä tuntuu, että oon ihan epäonnistunu äitinä, kun tää ei vaan taho onnistua. Vaikka tiedän, että en oo epäonnistunu ja sille ei voi mitään, mutta silti.

No ainakin voin olla ylpee, että mä ainakin yritän.

Eilen yöllä tuli melkein 70ml ja olin todella tyytyväinen itseeni. 
Tuntuu, että välillä se nousee just tällei 60-70ml ja sitten seuraavalla pumppauskerralla tuleekin vaan sen 20ml -.-

Että voi joku maidon tuleminen vaikeeta! Enpä tienny tämmöstä ongelmaa kun olin raskaana. 


No nyt sit ilosempiin asioihin. Oon nyt innolla alkanut täydentämään meidän vauvakirjaa. Palljon oon jo kirjotellut ja lisäillyt kuvia ;) Tilasin muutama päivä sitten ifolorilta kuvia ja nyt kun ne eilen tuli niin pääsin liimailemaan kuvia kirjaseen<3 Hihi, tosi mukavaa puuhaa :)

No tämmöistä tänne kuuluu! Nyt lähen tytön ja miehen vireen katsomaan talvi olymppialaisia :)
Mukavaa viikonloppua kaikille lukijoille!

Ps. maidon nousu vinkkejä otetaan vastaan, en mä vielä aio luovuttaa :)

40 kommenttia

 1. Anonyymi8/2/14 19:54

  Itsellä auttoi nukkuminen/lepo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se voi kyllä olla, että olen todella väsynyt ja stressaan sitä, että maito ei nouse... mutta niin vaikea nukkua tarpeeksi. sitten kun vauva nukkuu niin ei itse saa unta tai ei vaan malta nukkua.

   Poista
 2. Anonyymi8/2/14 22:19

  En halua painostaa, mutta imettämällä saattaisit saada maidon herumaan helpommin ja tuotannon taas "ylös"! Jos tyttö ei meinaa jaksaa imeä niin kokeile rintakumin kanssa jolloin ainakin imuote voi olla helpompi saada oikeanlaiseksi..kumin käytön voi hiljalleen jättää kun tyttö taas oppii imemään. Pumppaamalla valitettavasti harvoin saa maitoa tulemaan yhtä paljon kuin silloin jos lapsi imee rintaa. Toinen mikä edistää maidon eritystä on yöimetys..tai varmastikin yöllä pumppaaminenkin voisi toimia! (Linkissä yksi keskustelu aiheesta http://maitolaituri.imetys.fi/index.php?topic=10502.0 ) Tsemppiä! Toivottavasti saat maidon tuotannon taas normaaliksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltu on imettää mahdollisimman paljon, mutta minkäs teet kun vauva ei suostu imemään vaikka joka ruolla yritänkin antaa rintaa. ja rintakumi on ollut käytössä ihan alusta saakka. mutta imee kyllä paremmin ilman kumia nykyään.

   Poista
 3. Anonyymi8/2/14 22:26

  Hei! Loistava äiti olet! Ei ole mitenkään helppoa keskosvauvan kanssa pitää maidontuloa yllä pitkiä aikoja. Rintapumppu kun ei koskaan ole sama asia eikä yhtä tehokas kuin vauvan imu heruttamaan maitoa.Vauvalla kun on taito jolla saada maitoa tulemaan aina tarvittava määrä tarpeeseensa.Parhaasi olet tehnyt ja hyviä keinoja käyttänyt.Vauvan lähellä pitäminen ja oma rentoutumisesi on erittäin tärkeää.Jos stressata,jännität etkä saa riittävästi lepoa niin se myös vaikuttaa maidon tuloon.Juo riittävästi ja terveellisesti,mutta älä liikaa kotikaljaa tai teetä -niiden tehoon ei kannata liikoja luottaa! Ja muista syödä hyvin.et ole mitenkään epäonnistunut vaikka joutuisit käyttämään korvikemaitoa.Ja muistathan että rintamaidon edut tulevat parhaiten esiin kun et samalla aterialla anna korvikemaitoa -jos mahdollista! Lämpimin terkuin lastensairaanhoitaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla, että olen loistava äiti kaikesta huolimatta :) niin ei ole. yllättävän hyvin olen kuitenkin tuolle pumpulle herunu :) hirveen vaikea olla stressaamatta, mutta olen kyllä yrittänyt :) jep en ole liikaa juonut :) se voi tehdä hallaa juuri vauvan mahalle. aikalailla pitää antaa joka ruoalla korvikemaitoa samalla kun ei tuo oma maito riitä :( ja kiiitos ihanasta kommentistasi.

   Poista
 4. Anonyymi8/2/14 22:35

  Olet todella hyvä äiti, kaikkesi yrität :) ja vaikka maidon tulo vähenisi ja tyttönne kasvaisi korvikkeella, olet silti hyvä äiti. On eri asia, jos ei halua kuin jos ei pysty imettää. Tsemppiä! Parhaiten maito nousisi, jos saisit vauvan imemään rinnasta edes ajoittain. Koita vaikka antaa aluksi pullosta ja sitten salavihkaa vaihtaa pullo rintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiiitoooos :) ihana kuulla :) olen yrittänyt, mutta ei auta. huuto alkaa heti kun ei tule tarpeeksi nopeasti.

   Poista
 5. Anonyymi8/2/14 23:07

  Et ole todellakaan epäonnistunut äitinä vaan maidon tulon vuoksi! Olen nyt koko viikonlopun hoitabut 9kk ikästä serkkuani, ja arvostan kyllä ehdottomasti äitien työtä enemmän! Perhe-elämä on niin hektistä, että päivät vaan suhahtaa ohi :) Itse oln vasta 15v. et mulla ei tuu olee perhettä vielä pitkään aikaan, mutta sitte ku joku päivä mustakin tulee äiti, toivon että oon yhtä hyvä ja rakastava kun sinä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa, että arvostat :) niin sen vaan huomaa kun itse alkaa hoitelemaan jos on nuin nuori. mutta kyl sieki viel ehdit lapset hommata ;) mutta älä ihan vielä :))

   Poista
 6. Onneksi olette kaikki terveenä ja tauti selätetty ♡!
  Tuo maito ongelma on ihan tuttu.. mulla ei meinannu millään lähteevmaitoa tulemaan.. mies kävi mulle ostaa luontaistuote kaupasta mamma teetä (pitäis koittaa vaikka postaus tehdä) entiedä johtuko siitä teestä vai että pääsi kotiin tuttuun ympäristöön, mutta nyt tulee maitoa paljon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niiinpä :) oli kyllä kamala tauti :/

   miten nyt maidon tulon kanssa? onko edelleen samoissa mitoissa? se voi olla, että tuttu ympäristö auttoi kun ei ollut sellaista stressiä kun oli tuttu ympäristö :)

   Poista
 7. Anonyymi9/2/14 10:50

  Osittaisimetyksessä on joitain omia niksejään ja riskejään, joista on hyvä tietää. Ensimmäinen ja suurin vaara on maidon väheneminen. Joillakin onnekkailla maidon määrä kerran jollekin tasolle asetuttuaan ei helposti vähene. On kuitenkin hyvin tavallista, että kun lapselle annetaan lisämaitoa, sen määrä vähitellen lisääntyy ja lisääntyy. Mehän tiedämme, että rinta valmistaa maitoa sen mukaan, miten paljon vauva maitoa imee (tai rintoja lypsetään). Mitä enemmän vauva saa maitoa muualta kuin rinnoista, sitä vähemmän hän käyttää rintoja, ja sitä vähemmän maitoa muodostuu. Tästä voi muodostua kierre. Jotta maito ei vähenisi, voi tietysti käyttää kaikkia yllämainittuja keinoja maidon määrän lisäämiseksi. Mutta muitakin hyviä vinkkejä on. Tarjoa lisämaitoa aina vasta imetyksen jälkeen, ei siis sen sijaan, ja vähän kerrallaan. Anna 10-20 ml kerrallaan, odota hetki ja tarjoa välissä vaikka vähän rintamaitoa. Anna vauvan vatsalle aikaa täyttyä, älä siis juota kerralla paljoa. Tämä on hyvin tärkeää! Korvike soljuu pullosta nopeammin ja sulaa hitaammin kuin äidinmaito. Vauvaa tulee helposti syötettyä liikaa liian nopeasti, silloin hänellä ei ole mitään motivaatiota yrittää rinnalle ehkä jopa moneen tuntiin. Lisäksi vatsalaukku voi venyä ja vauva tottua syömään turhan suuria määriä kerrallaan ja harvaan syöttörytmiin, joka ei taas sovi yhteen imetyksen kanssa varsinkaan ihan ensimmäisinä kuukausina. Hitaasti syöttäminen on vauvalle terveellistä, vaikka ei yrittäisikään enää saada oman maidon määrää lisääntymään. Jos lapsi on tosi nälkäinen, voi joskus kuitenkin olla hyvä antaa ensin hiukan lisämaitoa jotta hän ei suutu rinnalle, josta ei ehkä tule tarpeeksi maitoa kiljuvimpaan nälkään – ja yrittää sitten imettää vähän aikaa ennen kuin jatkaa lisämaidon antamista tarpeen mukaan. Hyvä vinkki on myös pyrkiä hoitamaan joitain tilanteita pelkästään imettämällä. Tarjoa rauhoitus- ja nukutussyötöillä pelkästään rintaa, älä anna vauvan nukahtaa pullolle. Yöimetykset ovat maidontuotannon kannalta oleellinen asia - pidä niistä kiinni jos vain suinkin jaksat. On paljon helpompaa imettää puoliunessa vieressä nukkuvaa vauvaa, kuin nousta ylös, mennä keittiöön, etsiä pullo, avata maito, lämmittää maito, juottaa vauva... Vauvakin luultavasti nauttii enemmän öisistä imetyshetkistä kuin pulloshowsta. Kun lapsi käyttää paljon tuttipulloa, maidon määrän vähenemisen lisäksi on olemassa toinen syy, joka voi vaikeuttaa imetystä ja saada sen jopa loppumaan ennen kuin äiti haluaisi. Vauva nimittäin voi hämmentyä siitä, että maitoa tulee välillä pullosta ja välillä rinnasta. Hän saattaa unohtaa millä (aivan erilaisella) tekniikalla rintaa imetään. Hän voi lakkoilla rinnalla hämmentyneenä tai pettyneenä, kun maito ei tule niin nopeasti kuin pullosta. Jos yrität vielä saada maidon määrää nousemaan ja toivot pääseväsi eroon korvikkeesta, olisi hyödyllistä välttää pullon käyttöä ja antaa lisämaito hörppyyttämällä vähän kerrallaan esim.. pienestä kumisesta mehukorkista. Imetysapulaite estää myös nännihämmennystä, mutta sen käyttöä harva jaksaa kovin pitkää aikaa säännöllisesti.Osittaisimetetylle vauvalle kannattaa rinnasta tehdä mukava ja haluttava asia (kenellepä vauvalle ei!) - vauvan voi antaa nukahtaa rinnalle, jotta mieleen jää Oikean Maidon tuoksu. Tyynynä voi käyttää äidinmaidontuoksuista t-paitaa... Mitä ikinä keksitkin. Rintaa voit tarjota aina, myös tyhjänä. Tutin käyttö on aina riski, erityisesti se on sitä osittaisimetyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tuttuja asioita kerroin ja kaikkea olen kokeillut. Kiiitos pitkästä kommentistasi. Luin tämän jo aikaa sitten, mutta nyt julkaisin ja yritin edelleen,mutta ei ole maito noussut. :/ mutta kiiitos, että annoin vinkkejä yms :) ps. toisaalta ei minulle siinä ole ongelmaa, että kävelen keittiöön lämmitän 10 sekunttia maitoa ja työnnän lapsen suuhun. saan todella nopeasti unen päästä kiinni aj nousen salamana ylös, että ei ole ongelmaa tuossa meidän perheessä :)

   Poista
 8. Muuta vinkkiä en osaa sanoa kuin että anna vauvan imeä mahdollisimman usein, mulla vauvan läsnäolo nostaa maitoa! Ja sitten mieheltä vinkki: juo ykkösolutta yksi tölkki, kuulemma nostaa maitoa tosi hyvin. (Mun mielestä kalja on tosi pahaa, niin en testaisi tätä vaikkei maitoa tulisikaan..) Toivottavasti lähtee nousemaan jollain keinolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minulla ei vauvan läheisyys nostatata ollenkaan :( ei vaan toimi :( mehän kun ollaan käytännössä kokoajan vauvan kanssa kahdestaan ja hän nukkuu paidan sisällä ja kantoliinassa, mutta eiiih... juu tuon ykkösoluen oon kuullut, mutta se on niin pahaa että hyi :D kotikalja on itelle mieluisempi, vaikka en siitäkään oikeastaan tykkää.

   ei oo vielä noussut :( välillä on päiviä kun tulee enemmän ja välillä näitä päiviä kun tulee tosi vähän.

   Poista
 9. Anonyymi9/2/14 17:26

  Saisitko imetystukihenkilöiltä apua vauvan imemiseen, imuotteeseen ja muuhun?
  Imettäminen on ainakiin tehokas apu maidon herumiseen.
  Todella hienosti olet saanut pumpattua maitoa tähän asti! Itselläni pumpulle heruminen ei ole onnistunut koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. imuote kunnossa ja kaikki kunnossa, mutta kun keskoslapsi niin se vaan on paljon hankalampaa. mikään ei auta. imetystukihenkilöltä ihan samoja neuvoja mitä tääläkin on tulut.

   Poista
 10. Anonyymi9/2/14 20:56

  Muista juoda vähintään 2l vettä päivittäin niin maito riittää ja anna vauvan imeä niin kauan kuin haluaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pidin yhessä vaiheessa kirjaa juomisista ja se kyllä auttoi. myönnän, että joka päivä ei muista juoda niin paljoa. ja siis vauva kun ei ime vaikka antaisin imeä. ei jaksa keskostyttö niin vaan imeä :(

   Poista
 11. Mulla oli samaa ongelmaa maidonnoudun kanssa, kun Onni oli vähän pienempi. Stressasin asiasta ja itkin illat kun ahdisti niin paljon, kun en saanut ruokittua Onnia omalla maidolla. Jouduin varsinkin iltaisin antamaan korviketta, että poika sai mahansa täyteen. Sitten yks kaunis päivä päätin, että en jaksa tätä stressiä ja päätin, että annan korviketta aina kun tarvis. En yrittänyt enää ''väkisin'' saada maitoa tulemaan. Sitten oli mennyt varmaan viikon verran, kun annoin useammin korviketta enkä enää stressannut maidontuloa (toki pidin sitä vähääkin yllä pumppaamalla ja imettämällä sen mikä tuli) ja maitoa alkoi päivä päivältä vaan tulla enemmän ja enemmän ja yhtäkkiä sitä tulikin aina yhdellä pumppauskerralla noin 160 ml. Luulen, että mulla tuon maidonnousun esti jatkuva stressi siitä asiasta. Heti kun ''annoin periksi'' ja en enää välittänyt ja jaksanut stressata niin maidontuotanto lähti kunnolla käyntiin. Tää oli vaikeaa, kun ei ois millään halunnu antaa periksi ja kokeili vaikka sun mitä, mut tosiaan kyllä kannatti jo vähän niin kuin luovuttaa, stressihormonin hävitessä alkoi maito virrata. Ja Onni söikin sitten tissiä viiden kuukauden ikään ja osittain puolivuotiaaksi. Tsemppiä sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuota ooon miettiny, että onko se loppunu ku tottakai stressaan, mutta tää että en saa imetettyy lastani vaan oon joutunu pumppaamaan niin luulen, että se on suurin este :/ pitäis saaha tuo lapsi kunnolla imee kaikki maito rinnasta, mutta kun ei vaan onnistu :/

   Poista
 12. onkohan siulle tullu pien virhe tuohon sivupalkkiin:dd "4.2.13 syntyny" D: XD mutta aivan ihania kuvia niin siusta kuin prinsessastakin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuu on, yksi ykkönen puuttuuu :D hahhaha :D ja kiiitos :) ps. se on jo korjattu :)

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis kun ensimmäiset viiikot hän oli teholla ja sai sieltä pullosta. aina kun olin siellä yritin antaa rintaa ja suostui n. 10-30ml imemään rinnasta mutta ei kaikkea. loput meni pullosta. silloin hänellä oli nenämahaletku ja sai siitäkin aina osan maidon. sen jälkeen kun päästiin kotiiin jouduttiin antaa 4 kertaa vuorokaudessa lisäravintoa maidon sekaan eli kaikki se maito piti antaa pullosta. ja aina kun yritin antaa rintaa niin tyttö ei jaksanut imeä. ja nykyään hän ei suostu imemään. hän maiskuttaa hysteerisenä rintaa ja ähisee ja itkee kun ei saa sieltä miutään. nykyään siis jaksaa imeä mutta ei jaksa nähdä sitä vaivaa, kun maito ei tule tarpeeksi nopeasti niinkuin pullosta. eli tämä on se ongelma. imettäminen on melkein mahdotonta. 2-5min jaksaa imeä ja sitten alkaa älytön huuto ja rauhottuu vasta kun saa mahan täyteen ja nopeasti maitoa kurkusta alas :/

   käsin en saa rinnasta tulemaan mitään.

   Poista
 14. eihän se pikkane ole 4.2.13 syntynyt:-O XD

  VastaaPoista
 15. Moi ja onnittelut pienokaisesta! Meidän vauva syntyi rv 32+4 ja on nyt reilu 2kk. Alkuun en saanut pumpuilla yhtään irti, mutta käsinlypsy tuotti tulosta. Kun pumpulla lähti irtoamaan, niin lypsin molemmat rinnat yhtäaikaa. Sitten kun vauvalle sai ryhtyä rintaa tarjoamaan, niin imetin ja lypsin pumpulla heti imetyksen jälkeen (silloin ei pieni jaksanut vielä kovin paljoa imeä). Myöhemmin imetin toisesta ja lypsin samalla pumpulla toista. Yöimetys/lypsy kannattaa! nostattaa kuulemma hyvin maitoa. Ja välillä kun tuntui että "tissit on ihan tyhjät", niin tarjosin niitä vauvalle (vaikka vaan huvikseen luputettavaksi) joka inahdukseen. Lopun viimein taitaa olla vaan se vauva, joka pystyy pitämään sen tuotannon riittävänä. Vauvat kun voivat imeä rinnasta vaikka kuinka paljon vaikkei pumpuilla saisi juuri mitään. Kannustan siis kovasti siihen imuharjotteluun! Mutta tsemppiä, voimia ja sinnikkyyttä jatkoon, sekä mukavaa vauva-aikaa! (Syyllisyyttä ei kannata ryhtyä potemaan! :) Olet paras äiti omalle vauvallesi. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiiitooos :) mulla ei käsinlpysykään onnistu :( juuu istun joka yö lypsyllä :) ja kiiitos kommentistasi, pitäääkin varmaan yrittää antaa kokoajan rintaa. tähän saakka olen antanut vaan silloin kun hänellä on ruokaaika :) kiiitos vinkeistä.!

   Poista
 16. veturissa on semmoinen kauppa kuin punnitse&säästä, heiltä uskoisin imetysteetä löytyvän! se liike on siitä lifestä muutama vielä eteenpäin alkon suuntaan. :)
  Itse en imetysteetä koskaan kokeillut, mulla kesähelteillä auttoi juuri tuo kotikalja ja sitten vain ihan sylissä pitäminen&tiheä imettäminen :)
  -a&aino 10kk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jepo tiedän kaupan, mutta se ei kuulemma tehoa se imetystee :/ ja lifesta kävin kysymässä niin siel ei ollut, pitäis mennä keskustan lifeen.

   Poista
 17. Niin ja tsemppiä maitoasian kanssa, kyllä se sieltä nousee!!:)
  -a&aino 10kk

  VastaaPoista
 18. Moikka,

  En halua sinua lannistaa, mutta maidontuotannon ylläpitäminen ja erityisesti sen lisääminen on todella hankalaa pelkästään pumppaamalla..

  Minä sairastin noro-viruksen kun meidän vauva oli 5vk ja maidontuotanto loppui kuin seinään minun nestehukan myötä. Sain maidon uudelleen nousemaan niin että join paljon vettä, söin herkkuja (..niistä tuli parempi mieli:), join yhden oluen päivässä, imetin toisesta rinnasta ja pumppasin toisesta, olin paljon ihokontaktissa (kattelin elokuvia vauva kainalossa koko päivän) ja istuin saunassa ja lämpimässä suihkussa. Lopulta maidontuotanto oli entisellään noin viikon kuluttua.

  Munkaan vauva ei välillä suostunu imemään rinnasta, mutta rintakumi auttoi asiaa..ootko kokeillut? Myös imettäminen seisaaltaan onnistui jostain syystä parhaiten.

  Tsemppiä kaikkeen ja voit olla ylpeä itsestäsi jo imettäjänä tuon kaiken pumppaamisen jälkeen mitä olet jaksanut tehdä! Älä syyllistä itseäsi liikaa, kasvaa se neiti kaupanmaidollakin :)

  Tina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niii on tiedän :/ olut on niin pahaa, että en mielellään joisi sitä :/ rintakumia oon kokeillut ja meil on niitä 3 kpl mutta ei oikein onnistu rintakumin kanssa. alussa kyllä,. mutta nykyään paremmin kun imee kunnolla rinnasta.

   kiiitos paljon :)

   Poista
 19. Moi! Meidän vaavi syntyi rv 32+4 ja on nyt pari kk vanha. Alkuun en saanut pumpuilla yhtään maitoa irti, mutta käsin lypsämällä onnistui. (Vielä nykyäänkin rinnat tekee välillä pumpulle "lakon", ettei tule maitoa ollenkaan, mutta käsinlypsämällä tulee aina! Se on vaan tietysti työläämpää ja vaatii hieman harjoittelua, jos ei ole sitä ennen harrastanut). Mutta heti kun sai, ryhdyin tarjoamaan rintaa lapselle. Pumppasin heti imetyksen jälkeen ja aina molemmat tissit yhtäaikaa. Nykyään imetän vauvaa toisesta rinnasta ja pumppaan samalla toista.

  Itse uskon, että lopun viimein paras maidontuotannon ylläpitäjä on vauva. Vauva saa rinnasta aina maitoa, jos imuote on kunnossa. (jos teitte sairaalassa syöttöpunnituksia ja saitte tuloksia, niin silloin tiedät että vauvasi osaa kyllä syödä rinnalta). Ja jos haluaa mahdollisimman pitkään tarjota omaa maitoa, niin kannattaa sitkeästi yrittää opettaa vauvaa rinnalle. Tissiä kannattaa tarjota joka inahdukseen ja vaikka huvikseen.

  On jokaisen äidin oma asia, miten vauvansa ruokkii. :) Jokainen toimii oman näkemyksensä mukaan, eikä omaa äitiyttä kannata alkaa muihin vertaamaan. Mutta kannustan rintaruokintaan monestakin syystä ja jäähän siitä työvaiheita pois. Ymmärrän toki senkin, että kun vauva on tottunut pulloon, niin rinnasta saa "työläämmin" ja siksi vauvat monesti hermostuvat rinnalla. Mutta maidonherumisen kannalta kannattaa vauvaa pitää rinnalla (ei pelkästään lähellä) vaikka huvikseen ja pumpata samalla toista.

  Maidontulosta ei kannata stressata liikaa (vaikka ymmärrän miten stressaavaa se on), koska stressi ei ainakaan edesauta herumista. Mutta oikein mukavaa vauva-aikaa ja voimia + sitkeyttä arjen haasteisiin! :) Toivottavasti heruu jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulla taas ei onnistu käsin lypsäen :/ jep kyllä tehtiin syöttöpunnistuksia ja imuote on oikeesti tosi hyvä :) muttakun hän ei vaan viiti imeä.

   kiiitos kommentistasi :)

   Poista
 20. Moi, mistä sait se sidontaohje kantoliinalle ? Etsin joka paikasta , mutta löytyy vain isommille vauvoille :)

  VastaaPoista
 21. Musta on ihanaa kun sä selvästi yrität kaikes jotta imetys onnistuis. Tulee hyvä mieli, kun usein tuntuu että luovutetaan heti kun ensimmäinen vastoinkäyminen tulee vastaan. :)

  Tosiaan stressi vaikuttaa paljonkin maidon herumiseen. Mä ainakin huomaan heti oman stressini kun heruminen hankaloituu. Koita siis olla mahdollisimman rentona asian suhteen, vaikkei se helppoa olekaan. Vinkkinä sekin että jos hartiasi on kauhean jumissa, niin sekin voi hankaloittaa herumisen käynnistymistä. Hyvä syy siis pyytää jokapäiväisiä hartiahierontoja mieheltä. ;)

  En tiedä että onko sulle jo ehdotettu, mutta miten olisi imetysapulaite? Kerroit että tytön imuote kuitenkin olisi kunnossa, joten syyt siihen ettei tyttö jaksa imeä on todennäköisesti keskoisuuden lisäksi se ettei hän jaksa odotella herumista koska on tottunut pulloon. Imetysapulaitetta käytetään samalla kun vauva on rinnalla, jotta pieni yhdistäisi kylläiseksi tulemisen rintaan pullon sijaan. http://www.midwifesboutique.com/medela-imetysapulaite-p-176.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //