Down poika nimeltä Roope.

Tiedättekö olen todella onnellinen, että sain ilmaiseksi neuvolasta tuoreen vauvalehden. Luen tällä hetkellä vuoden 2011 vauvalehtiä mitä olen saanut tuttavaltani, mutta uusia numeroita en ole vielä lukenut. Olenkin miettinyt, että haluaisin tilata vauvalehden itselleni, mutta se on aivan liian kallis meille. Ei ole varaa tilata itselle tätä lehteä. Mutta halusin puhua teille nyt tästä uudesta numerosta.Uudessa vauvalehden numerossa oli ihana ihana artikkeli Roope nimisestä down pojasta.
Roopen äiti kertoo aluksi raskaudesta. Roopen äiti Mari oli yli neljäkymmentä vuotias kun lähti yrittämään lasta. Se oli heille aluksi vaikeaa ja he olivat yrittäneet raskautta myös koeputkihedelmöityksellä, mutta tuloksetta. Pian hän kuitenkin sai kuulla olevansa raskaana. Niskapoimultrassa selvisi, että riski oli suurentunut saada down lapsi. Hän ei kuitenkaan halunnut mennä jatkotutkimuksiin. Myöhemmin rakenneultrassa kaikki näytti olevan kunnossa, että terve lapsi olisi tulossa. Mari kertoi, että he olivat valmiit ottamaan vastaan mitä saavat. Aborttia he eivät voineet ajatellakkaan ja he uskoivat vahvasti, että lapsella olisi kaikki kunnossa.

He lähtivät hakemaan sairaalasta tervettä vauvaa, mutta synnytyksen jälkeen syntyi vauva joka ei näyttänyt vanhemmiltaan. Myöhemmin selvisi, että lapsi oli down lapsi. Aluksi maailma tuntui romahtavan, mutta siitä oli selvittävä. Myöhemmin tuli kromosomitestin tulokset ja tulos oli varma. Heidän pojallaan oli downin oireyhtymä. 

Roopen äiti kertoo artikkelissa todella hyvin näkemyksiä ja tuntemuksia down lapsesta. Kuinka kaikki on ollut vaikeaa ja haastavaa, mutta kuitenkin rakentavaa.

"Jos joku nykyisin tuijottaa Roopea, tuijotan takaisin. 
Tämä on minun lapseni ja menen hänen kanssaan minne haluan".

Minusta niin kauniisti sanottu. Ja tiedän, että tulen itse olemaan omalle lapselleni samanlainen. Minun oma lapseni oli hän sitten normaali tai down. Hän on minun oma rakas lapseni. Ja tasan tarkkaan tuijotan takaisin jos omaa lastani tuijotetaan :)

Mari luettelee artikkelissa myös ongelma kohtia. Roope sairastaa helposti tulehdustauteja kuten keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumeita. Liimakorvien takia korvissa on putket. Ruokailusta tekee hankalaa paha refluksi ja myös allergioita Roopella on. Roope tarvitsee kuntoutusohjaajaa, ja fysio-ja ravitsemusterapeuttia ja myös myöhemmin puheterapeuttia. Apua siis löytyy ja sitä tarvitaan paljon down lapsen kanssa.

Tuon luettuani nielaisin kovaa niin, että se kuului kilometrin päähän. Ajattelin, että kauhea miten paljon vaivaa. Kauhea miten paljon tarvitaan apua oman lapsen kanssa. Miten down lapsi tarvitseekaan paljon apua ulkopuolelta. Selviänkö minä todella jos meille tulee down lapsi? Mutta taas mieleni rauhoitti ajatus, hei kyllä me selvitään.

Mari myös sanoi tekstissä:
"On hyvä, että Roope ei syntynyt ensimmäiseksi lapsekseni. 
Olisin varmasti säikähtänyt työn määrää"

Itse taas ajattelen tuon niin, että mielummin down lapsi ensimmäisenä lapsena kuin viimeisenä Mielummin niin, että lähden haasteellisemmasta kohti helpompaa kuin helposti kohti haasteita. En tiedä miksi ajattelen näin. Jotenkin vaan tuntuu, että jos aluksi on haastava down lapsi niin seuraavissa lapsissa pääsee siltä osin kenties helpommalla jos seuraavat lapset olisivat terveitä. Tietenkin sitten tulee toiset haasteet eteen,mutta hmm. No en nyt osaa pukea ajatuksiani sanoiksi. 

Mutta jotenkin tämä teksti lohdutti minua. Oli ihana lukea down lapsesta ja nähdä kuinka ihana suloinen poika tämä Roopekin on. Voiettä. Sydän suli kyllä täydellisesti. Rakastuin. Ihana pieni poika ja ihana äiti. Tietenkin aluksi hekin olivat järkyttyneitä, mutta he selvisivät ja nyt tämä Roope on rakastavassa perheessä, ihanilla vanhemmilla ja hänellä on varmasti todella hyvä olla. Ja juuri sellaisen kodin haluan taata myös omalle rakkaalle kullannupulleni. Turvallisen, rakastavan ja täydellisen kodin. Haluan,että rakas tuleva lapseni kokee turvaa ja rakkautta vaikka hän olisikin down. Hän on minun lapseni<3


Suosittelen kaikkia ostamaan vauvalehden ja oikeasti lukemaan tuon artikkelin! :)

---> 

4 kommenttia

 1. tuo oli kyllä tosi hyvä lehti! :) mulle tuli vauvan syntymän jälkeen Vauva-lehdeltä tosi hyvä tarjous, 40e/vuosi (eli puoleen hintaan). Toivottavasti sulleki tulee.. siinä tuli vielä lisäksi jotain lahjojaki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaaa hmm.. En oo tota kuullukkaa se oli paljon enemmän mihi hintaan luulin sen olevan :D mut pitääki alkaa miettimään jos tuon sit tilaisi. Mies ei vaan mielellään suostuis tilaamaan mwille vauvalehteä mutta noo pitää miettiä :)

   Poista
 2. Kuulostaa aika hurjalta ettei teillä ole varaa tilata tuota lehteä. Tai siis toivottavasti rahatilanne helpottaa ku ei ne lapsetkaan ilmasia ole :) Tietysti hankintojakin voi tehä viisaasti kuten ootte tainnu tähän asti tehdäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no työtön ja opiskelija ei pahemmin tienaa kun vuokrakin on aika korkea, mutta on täs pärjötty :) tuo 40€/ vuosi ei oo niin paha, mutta yhtää enempään ei oo varaa. Pitää nyt alkaa miettiä et tilaisko sen sittenki :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihana, että kuljet mukanamme! :)

// Lifestyle blogi, jossa avointa tekstiä elämän varjoisimmista hetkistä. Suoraa puhetta ja välillä jopa liian avointa tekstiä. //